Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Greta_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2013, o 09:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

Posialam tak wcześnie ponieważ na opakowaniu był podany termin siewu: marzec. Wiem, ze to wczesnie jak na dyniowate, ale myslalam ze to moze jaks spcjalna odmiana... - w sumie to specjalna, z Lidla... :lol:
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystkie dyniowate są podatne nawet na minimalne przymrozki a większość źle znosi nawet drobne ochłodzenie. Trzeba obserwować prognozy pogody i dopiero gdy będzie pewność ze mróz się nie pojawi można wysiać/ wysadzić zahartowaną rozsadę do gruntu. Mozna tez eksperymentować, co noc przykrywać sadzonki od mrozu, ale to nie zawsze się udaje. Myślę ze taka dziwna data wysiewu wzięła się stąd ze nikt nie zatroszczył się o zmianę opisu uprawy dla naszego kraju. Pewnie nasiona są zagraniczne, im dalej na południe tym wcześniej można zaczynać prace ogrodnicze.
Anna78
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 mar 2013, o 15:06

Post »

Witam Was bardzo bardzo wiosennie :) piekne słońce za oknem daje nadzieję na pozytywną zmianę pogody ;:3
Jestem tu nowa... pierwszy raz sieję nasionka na rozsady... warzywa uprawiam dopiero drugi rok :) w zeszłym roku nasiona poszły w grunt a rozsady kupiłam na ryneczku... w tym roku postawnowiłam większość rozsad mieć własnych...
Pogoda jaka jest taka jest... nie spieszyłam się więc z sianiem, niektóre rosliny wysadziłam dopiero teraz (jeszcze nie wzeszły) a inne 2 tygodnie temu i mam już małe roslinki.... nie posiałam pomidorów, zostały mi jako ostatnie... i tu pytanie do Was kochani :) czy nie jest za późno by siać pomidory?
Mieszkam na północy Polski (warm-mazur.) i u nas jak dotąd jest naprawdę zimno... dlatego sie nie spieszyłam... ale widząc Wasze roślinki zaczęłam mieć wątpliwości czy aby dobrze zrobiłam...

A tak wygląda mój parapet :lol: kapusta pekińska, sałata rzymska, aksamitki, powolutku kiełkuje szpinak i brukselka, czekam aż wzejdzie sałata lodowa i masłowa... i są też na próbę 4 ostre papryczki, zobaczymy co z tego bedzie :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jak kochani z tymi pomidorami? wysiewać czy już za późno?
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście, że nie jest za późno.
Powodzenia życzę :wit
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Anna78 siej spokojnie. Ja też z Warm-Maz :D pomidory do namiotu wysialam 23 lutego. Ale pogoda mnie zaskakuje totalnie i chyba kwitnące będę wysadzać. Te do gruntu właśnie tworzą liście właściwe :D
Wineer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2012, o 18:11

Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

Mam pytanie może mi ktoś powiedzieć dlaczego takie warzywa jak pora/seler i majeranek kładą mi się ? przechylają w jedną strone? Czego to może być przyczyna?
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2013

Post »

Może słoneczka szukają? :wit
Pozdrawiam, Jacek
Wineer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2012, o 18:11

Post »

bioy pisze:Może słoneczka szukają? :wit
Miejsce jest nasłonecznione..
Ma ktoś jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

A może są wybiegnięte i po prostu "się kładą"? Pokaż zdjęcie najlepiej :)
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
magdalenka147
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 19:35

Post »

Moja bazylia tak się zachowała, jak ją ugotowałam - za dużo wody i bardzo gorący grzejnik.
Pozdrawiam. Magda
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Moja rozsada brokuła zrobiła się taka długa ,czy coś da się z nią zrobić ,czy wyrzucić?
Awatar użytkownika
Kornel
100p
100p
Od: 31 sty 2013, o 23:34

Post »

Kornel pisze:Tak jak pisałem wcześniej -dzisiaj posiałem paprykę do testu.Nazywać będę ją "lutowa".Są to odmiany ;Roberta,Oleńka,Caryca,czerwona pomidorowa NN, żółta NN,chili żółta krótka i chili czerwona długa.Drugi raz posieję te same odmiany +jak dotrą z akcji wymiany nasion dwie inne papryki za 3-4 tygodnie.Przekonam się czy wysiew lutowy ,jaki stosowałem do tej pory ma wpływ na owocowanie i termin dojrzewania owoców.
Teraz sam widzę ,że papryka siana w marcu dogoniła już tą sianą w lutym.Gdy będę wysadzał do ziemi ,zrobię zdjęcia korzeni do porównania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Czy nie za wczas wsiałeś tą paprykę ?. Wszak do wysadzenia jeszcze miesiąc. Przetrzymana rozsada źle owocuje a może nawet paść
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

Czy mogę wysadzajac pomidory pod folię zakopać je głębiej niż teraz rosną? Chyba jak były małe to niechcący po liściach dostawały wodą i teraz pierwsze liście albo uschły albo są bardzo marne. Mogalbym wsadzić pod 1 liście albo jeszcze głębiej? Skoro przepikować tak można to do ziemi chyba też?
Zastanawiam się też czy mogę do dołka pod pomodora nasypać kompostu i nawozu końskiego granulowanego?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

edysqa
Ja w ubiegłych latach sadziłam pomidory zakopując część łodygi (dość dużą) i to jest dobry sposób.
Nie sadziłam jednak pionowo w dół tylko ukośnie aby korzenie nie znalazły się zbyt głęboko.

Znalazłam wypowiedź Tadeusza:
Tadeusz48 pisze:Prawdą jest że można i powinno się mocno wyciągnięte sadzonki sadzić w ziemi pod kątem(30-45 stopni), ale można je również sadzić prosto, w wykonane zagłębienie, które z upływem czasu zasypujemy. Sposób sadzenia nie ma najmniejszego wpływy na chorobę sadzonek. Zagłębienie sadzonek w ziemi , nie powinno być większe niż 5 cm od dotychczasowego poziomu , jeżeli chcemy posadzić sadzonkę głębiej , to albo robimy dołek w miejscu sadzenia , albo sadzimy ukośnie. Wykonanie dołka w miejscu sadzenia jest wskazane ,gdyż podlewając roślinę na początku ,podlewamy tylko wokół rośliny . Później , w czasie wierzchniego zruszania gleby, dołki te zasypujemy.

Warstwa uprawna ziemi wynosi 25-30 cm, i powinna ona być cały czas w stanie spulchnienia wokół rośliny, deptanie wokół krzaczków jak stwierdziła ARISZA , powoduje ograniczenie korzeniom dostępu do powietrza . Natomiast nie wiem skąd ARISZO wzięłaś ciężką ziemię gliniastą, może jest ona u Ciebie, ale niekoniecznie u innych, u mnie na głębokości do 30 cm w głąb ziemi jest jednakowa struktura ziemi , corocznie wymieniana podczas kopania, czy orki.

ADAMIE, jeżeli na głębokości 20-30 cm jest duża wilgotność gleby, która może spowodować gnicie łodygi, to znaczy że w takiej ziemi nie powinno się sadzić pomidorów , które preferują bogatą w składniki pokarmowe glebę ale suchą i lekką .
Co do dostarczania składników pokarmowych, to te składniki , w amatorskiej uprawie pomidorów na własne potrzeby , winny być dostarczone do gleby jesienią poprzedniego roku w postaci obornika lub kompostu. Ja nigdy nie dostarczam żadnych składników pokarmowych w czasie uprawy pomidorów, gdyż zawsze te składniki w postaci obornika lub kompostu są w ziemi do której sadzę pomidory.

Pomidory wytwarzają płytki system korzeniowy tuż pod ziemią i każde zagłębienie sadzonki powoduję że zaraz z łodygi wyrastają nowe korzonki.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”