Iwonko widziałam Twoją pierzynkę śniegową. Cieszę się, że moja notka jest przydatna dla Ciebie
W cieniu brzozy
- hala67
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W cieniu brzozy
Krysieńko śnieg po kolana to chyba tylko na Mazurach i na południu Polski. U nas zaledwie pobieliło. Ty masz szczęśliwą rękę do kwiatów i każdy termin wysiewu jest dla Ciebie dobry 
Iwonko widziałam Twoją pierzynkę śniegową. Cieszę się, że moja notka jest przydatna dla Ciebie
Pozdrawiam Hala
- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo dużo wiadomości pościągałam sobie z Twojego wątku Halinko
Opryski z pokrzywy i nie tylko ,co to znaczy nalew z czosnku
Śliczne fotki kwiatów i drzewek owocowych
Linki skopiowałam, będzie co czytać 
- hala67

Romciu dziękuję
Ciesze się, że przydają Ci się moje ściągi.
Nazwałam to nalewką z czosnku, ale to raczej jest wyciąg. Robi go się w ten sposób: 150 g roztartych ząbków czosnku zalewamy 10 litrami wody i odstawiamy na 24 godziny. Następnie przecedzamy dobrze wyciskając płyn. Stosujemy w stanie rozcieńczonym w stosunku 1:10. Opryskujemy zaatakowane rośliny.
Nazwałam to nalewką z czosnku, ale to raczej jest wyciąg. Robi go się w ten sposób: 150 g roztartych ząbków czosnku zalewamy 10 litrami wody i odstawiamy na 24 godziny. Następnie przecedzamy dobrze wyciskając płyn. Stosujemy w stanie rozcieńczonym w stosunku 1:10. Opryskujemy zaatakowane rośliny.
Pozdrawiam Hala
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Halinko
poczytałam i skopiowałam te wszystkie ogrodowe mądrości 
- hala67

Halinko cieszę się, że moje notki są przydatne dla Ciebie.
Do kalendarzowej wiosny pozostało 64 dni. Dzisiejszy dzień jest dłuższy od najkrótszego w roku o 34 min. U nas "coś białego" leci z nieba.
... moje powojniki...
Powojnik "Dzieci Warszawy"
NN

Powojnik "Generał Sikorski"

Życzę miłego dnia i dużo
Do kalendarzowej wiosny pozostało 64 dni. Dzisiejszy dzień jest dłuższy od najkrótszego w roku o 34 min. U nas "coś białego" leci z nieba.
... moje powojniki...
Powojnik "Dzieci Warszawy"
NN

Powojnik "Generał Sikorski"

Życzę miłego dnia i dużo
Pozdrawiam Hala
-
Miriam

- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Mój ogród w tym roku na pewno wzbogaci się jeszcze o jakiś powojnik
Że też one tak chorują
Marzy mi się kaskada kwiecia a tu co roku prawie każdy wymaga reanimacji 
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
- hala67

Mireczko ja też planuję dokupić w tym roku powojniki /3 szt/. Te, które już mam przesadzę spod brzozy w inne bardziej słoneczne miejsce. Sąsiedztwo tego drzewa im nie służy. Są bardzo rachityczne. Szybciej dopada je uwiąd.
Wyczytałam na forum, iż klematisy należy dokarmiać specjalnymi nawozami mineralno- organicznymi. Można też podlewać gnojówką z pokrzyw, która je wzmocni.
Wyczytałam na forum, iż klematisy należy dokarmiać specjalnymi nawozami mineralno- organicznymi. Można też podlewać gnojówką z pokrzyw, która je wzmocni.
Pozdrawiam Hala
-
Miriam

- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Są tak piękne,że trzeba wypróbować każdy sposób 
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
- HalinaK

Halinko
powojniki śliczne masz
Ja, też mam ich trochę, ale nie wiem, jak większość z nich kwitnie
Powojniki to też moja bajka, a zaczęło się od powojnika tanguckiego, który kwitnie na żółto, a który już sadziłam trzy razy iii nie chce rosnąć w moim ogródeczku
Chyba będę próbowała do skutku
Ja, też mam ich trochę, ale nie wiem, jak większość z nich kwitnie
Powojniki to też moja bajka, a zaczęło się od powojnika tanguckiego, który kwitnie na żółto, a który już sadziłam trzy razy iii nie chce rosnąć w moim ogródeczku
Chyba będę próbowała do skutku
- hala67

Mireczko masz rację, powojniki są tego warte. Marzy mi się taki o białych kwiatach np. "Jerzy Popiełuszko" albo "Matka Siedliska" i o czerwonych kwiatach np. "Kardynał Wyszyński".
Halinko dziękuję w imieniu powojników
. Ja swoje muszę koniecznie przesadzić. Może w innym miejscu pokażą na co je stać. Na razie są mizerniutkie. Również zamierzam w tym roku wysiać nasiona powojnika tanguckiego i mam nadzieję pozytywny efekt.
Halinko dziękuję w imieniu powojników
Pozdrawiam Hala
- HalinaK

Halinko
tanguckiego też wysiewałam i sporo nasion miałam od naszej forumowe Olusi, i wszystko robiłam zgodnie z zaleceniami, iii nic nie wyszło 
Myślę, że jeżeli masz nasionka powojnika tanguckiego, to możesz już z nimi działać, bo one maja długi okres kiełkowania, około 6 miesięcy
Na temat wysiewu powojnika poczytaj tutaj Siew powojników
Marzy mi się jeszcze taki powojnik dzwoneczkowy, on chyba z tych bylinowych powojników, ale nie udało mi się go spotkać
Myślę, że jeżeli masz nasionka powojnika tanguckiego, to możesz już z nimi działać, bo one maja długi okres kiełkowania, około 6 miesięcy
Na temat wysiewu powojnika poczytaj tutaj Siew powojników
Marzy mi się jeszcze taki powojnik dzwoneczkowy, on chyba z tych bylinowych powojników, ale nie udało mi się go spotkać
- hala67

Halinko bardzo dziękuję za link
. Poczytałam i ... ups, chyba późno już na sianie. Ale mimo wszystko spróbuję. Pomysł z butelką wydaje się być bardzo ciekawy.
Wykorzystam go.
Powojniki bylinowe podobają mi się, ale te wielkokwiatowe bardziej. Nie wiem gdzie można nabyć tego Twojego wymarzonego. Jak go nabędziesz to daj znać.
Wykorzystam go.
Powojniki bylinowe podobają mi się, ale te wielkokwiatowe bardziej. Nie wiem gdzie można nabyć tego Twojego wymarzonego. Jak go nabędziesz to daj znać.
Pozdrawiam Hala
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Taki powojnik jak Twój NN. jest i u mnie . Była tabliczka , ale jak zwykle , zapodziała się .Tanguckiego już kiedyś siałem. Raz były nawet 3 siewki
Dostałem coś , nie wiem co to. Podobny bardzo do powoju polnego. Właściwie taki sam ,z tą różnicą , że ma pełne , różowe kwiaty. Czy to powój czy powojnik. 
- HalinaK

Halinko
ja się tak bardzo tym nie przejmuję, że nie mogę go spotkać
najważniejsze, że mam za czymś chodzić po sklepach ogrodniczych
... bo ja przez all nie kupuję, muszę widzieć co kupuję, wzrokowcem jestem 
- hala67

Tadku identyfikacja powojników nie jest moją mocna stroną. Mam nadzieję, że z czasem ktoś podpowie jak nazywa się ten clematis. Pokaż zdjęcie swojego okazu może tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=44&t=30547 .
Halinko ja też jestem wzrokowcem i wolę kupować w sklepach ogrodniczych. Moje wymarzone powojniki właśnie w ten sposób zamierzam kupić.
Halinko ja też jestem wzrokowcem i wolę kupować w sklepach ogrodniczych. Moje wymarzone powojniki właśnie w ten sposób zamierzam kupić.
Pozdrawiam Hala