Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane
Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.
Krzysztofie , ja się z moimi nasionami malabara tak nie cackałam, dostały ziemię kompostową wymieszaną z resztką ziemii do rozsad i ładnie powschodziły. Jutro trafią ze szklarni do gruntu. Mam nadzieję ,że nie będzie już przymrozków .Beatko, cieszę się , że nasiona powschodziły , teraz tylko musimy czekać na plony.
Pozdrawiam , Bożenka.
- Krzysztof59
- 200p

- Od: 29 lip 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mogę powiedzieć abym i ja się specjalnie cackał. Z przytoczonego tekstu zastosowałem się jedynie do ciepłego , wilgotnego podłoża (akwarium robiło za szklarnie -27stopni, torf za podłoże w kubku jednorazowym)oraz do namoczenia nasion - 24 godziny przed siewem. W niecały tydzień miałem roślinki (liścienie). 
Pozdrawiam - Krzysztof
- Tournesol
- 200p

- Od: 3 maja 2012, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
O to Prosze Burak Lisciowy nazwany :
Pink Lipstick
Zima nie zamarzl (minu 1 tylko w tym roku), i bedzie sporo nasion na aukcji albo dla kolezanek

O to Prosze Burak Lisciowy nazwany :
Pink Lipstick
Zima nie zamarzl (minu 1 tylko w tym roku), i bedzie sporo nasion na aukcji albo dla kolezanek

Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Zakupiłam nasionka w pewnym sklepie internetowym (nie wiem czy można robić jawną antyreklamę
) i zostałam oszukana
(albo czegoś nie wiem
)
Zobaczcie, kupiłam nasiona mizuny, misome i mitsuby. Mizuna i misome są z rodziny kapustowatych, krzyżowych, natomiast mitsuba, to taka japońska pietruszka.
Nasiona sprzedawane były na sztuki. Ze wszystkiego wyrosła mi sama mizuna
Nie kapnęłam się na początku, ale wszystkie nasiona były charakterystyczne dla krzyżowych, a mitsuba powinna mieć przecież inne.
Chyba, że się mylę - i za jakiś czas roślinki zmienią się w to co zamówiłam
Eh.. trudno - mam mizuny od groma chociaż. Ale na pewno już więcej tam nie zamówię.
mizuna

misome/mitsuba

Zobaczcie, kupiłam nasiona mizuny, misome i mitsuby. Mizuna i misome są z rodziny kapustowatych, krzyżowych, natomiast mitsuba, to taka japońska pietruszka.
Nasiona sprzedawane były na sztuki. Ze wszystkiego wyrosła mi sama mizuna
Chyba, że się mylę - i za jakiś czas roślinki zmienią się w to co zamówiłam
mizuna

misome/mitsuba

Napisz do nich. Może się po prostu pomylili i doślą zamówione nasiona.
Kasia
Pomóżcie, co to może być? Wyrosło mi to z tych felernych nasion (o których pisałam wyżej).
Mizuna czy może musztardowiec? Jak podrośnie, to spróbuję, jeszcze nie ma czego próbować.

Mizuna czy może musztardowiec? Jak podrośnie, to spróbuję, jeszcze nie ma czego próbować.

- cantati
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dominika
, to jest musztardowiec, odmiana Ruby Streak
Tutaj możesz sobie o nim poczytać: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=53943
Pozdrawiam, Dorota
- edysqa
- 200p

- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Czyli u mnie z nasion od tej samej firmy wyrósł tylko musztardowiec (to miala być mizuna chyba). W sumie na nasiona u nich wydalam ponad 20 zl a mam kilka musztardowców, drogie były...
-
LightAtDawn
- 100p

- Od: 30 wrz 2012, o 14:23
-
fllorka
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 14 cze 2014, o 11:38
Re: Nowości warzywne i owocowe
Odkurzam ciekawy wątek... W tym roku posieję nieznane mi dotychczas: rapini, strigoli, rukolę Wasabi (bardzo jestem ciekawa smaku), cukinię/dynię Tromboncino d' Albenga i ogórka Poona Kheera. A i jeszcze orzeszki ziemne
. I mam do Was pytanie: czy ktoś z was wcześniej uprawiał Poona Kheera i orzeszki ziemne? Macie jakieś doświadczenia? Myślę, że one bardziej do folii/szklarni niż do gruntu.
A tak w ogóle to podzielcie się, jakie ciekawostki warzywne znajdą się w tym roku w waszych ogródkach? Możemy być dla siebie fajną inspiracją
.
A tak w ogóle to podzielcie się, jakie ciekawostki warzywne znajdą się w tym roku w waszych ogródkach? Możemy być dla siebie fajną inspiracją
Ile rzeczy należy mieć w d.... to się w głowie nie mieści.
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Wczoraj kupiłam nasionka rukwi wodnej,zachęcił mnie opis rośliny,a konkretnie jej właściwości ,spłycanie zmarszczek i działanie antynowotworowe(no zobaczymy).Uprawiał ktoś ?
-
fllorka
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 14 cze 2014, o 11:38
anulab, też w tym roku zakupiłam rukiew wodną zachęcona opisami jej działania. Ma opinię najzdrowszego warzywa świata
. Będę siać po raz pierwszy, a ponieważ kupiłam jej dużo, to będę wysiewać do gruntu i do długich donic. To sprawdzimy, co nam w tym roku wyrośnie, a co się spłyci 
Ile rzeczy należy mieć w d.... to się w głowie nie mieści.
anulab - mam rukiew wodną od dwóch lat i bardzo sobie chwalę, smak super i bezproblemowa (mam ciężką, zasobną glebę)
i teraz sama sobie odpowiadam na pytanie odnośnie "Broccoli raab, Rapini, Cima di Rapa"... nic nie wzeszło w zeszłym roku, zobaczymy jak w tym...
fllorka - polecam też głąbigroszek, w tym roku po raz pierwszy próbuję uprawiać ogórka meksykańskiego.
i teraz sama sobie odpowiadam na pytanie odnośnie "Broccoli raab, Rapini, Cima di Rapa"... nic nie wzeszło w zeszłym roku, zobaczymy jak w tym...
fllorka - polecam też głąbigroszek, w tym roku po raz pierwszy próbuję uprawiać ogórka meksykańskiego.
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Dzięki za odpowiedzi ,Wasze słowa to miód na moje serce,zdrowe i łatwe w uprawie już mi się podoba.
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
jutlandia
głąbigroszek - mam nasionka możesz coś więcej napisać o nim , kiedy wysiewać jak rośnie , do czego używać itd.
głąbigroszek - mam nasionka możesz coś więcej napisać o nim , kiedy wysiewać jak rośnie , do czego używać itd.