Storczykowa Chatka
Re: Storczykowa Chatka
Dziękuję Lucynko
. Tak przeglądałam forum i chyba w 3 tematach była dyskusja na temat keiki paste, więc poprosiłam tatę, żeby mi pomógł i posmarowaliśmy 2 oczka na storczyku z pędem ze stożka (udało się nie uszkodzić tego co jest pod łuską ;-)). Jutro zrobię zdjęcia, dzisiaj już za ciemno i wstawię na forum.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
- JoasiaM
- 200p

- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lucynko ,ależ Ty masz cudne widoki w domku, ten portret grupowy 
- lucynaf
- 1000p

- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Kasiu, oby wyrosły Ci takie piękne keiki, jak u Petry, a nie jakieś mutanty, za to będę trzymać kciuki
Joasiu
to tylko tak na zdjęciu wygląda
, bo z bliska to pełno kurzu i sierści, żartuję, stoję tam godzinami i się przyglądam z bliska wszystkim po kolei
.
Joasiu
- lucynaf
- 1000p

Dziś, przesadzałam storczyka, który miał basal keiki. Podkusiło mnie, żeby je rozdzielić i wsadzić do jednej doniczki. Dorotakol, pokazywała storczyka, od którego oddzielała basl keiki, a po pewnym czasie roślina znów go wypuściła. Mam też epicattleye, która puściła tylko jeden nowy przyrost, a po oddzieleniu kilku starych pb, wypuściła jedną ze starej części i drugą z nowszej, tym sposobem mam dwie nowe pb, zamiast jednej. Dlatego zdecydowałam się dziś na takie rozdzielenie, bo mam nadzieję na nowe basal keiki, zobaczymy co mi z tego wyjdzie
.
Lucynko szkoda że podzieliłaś epikatlejkę, ciekawa jestem czy w takim razie zakwitnie w tym roku, podobno katlejaste po podziale mogą nie zakwitnąć przez kilka kolejnych sezonów, ciekawa jestem jak to będzie u epikatlejki
a gdzie zdjęcie maluszka
a gdzie zdjęcie maluszka
- lucynaf
- 1000p

Wiesz Iwonko, nie zakwitła i tak z pb, którą puściła u mnie, więc niech najpierw się zagęści, a później będę ją zmuszać do kwitnienia, nic nie tracę, a faktycznie zobaczymy co z tego wyjdzie.
Zdjęć nie będzie, bo aparat ma wychodne
.
Zdjęć nie będzie, bo aparat ma wychodne
- JoasiaM
- 200p

- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Lucynko ja już nie mogę doczekać się zdjęć, gdy aparat już wróci, bo strasznie jestem ciekawa jak to wygląda. Ja mam dopiero pierwsze basal keiki, które pokazuje drugi listek i niecierpliwię się jak będzie rosnąć i kiedy pojawią się korzonki 
- lucynaf
- 1000p

Joasiu, a jak Ci ładnie urośnie, to chcesz oddzielić ?
Ja mam storczyka, gdzie w doniczce są cztery rośliny i nic z nim nie robię, bo liczę kiedyś na kwitnienie na kilku pędach. W innym są dwie rośliny, ale basal keiki nie ma korzeni, a z tym dzisiejszym pokusiłam się, na eksperyment i zobaczymy czy mi się uda.
Ja mam storczyka, gdzie w doniczce są cztery rośliny i nic z nim nie robię, bo liczę kiedyś na kwitnienie na kilku pędach. W innym są dwie rośliny, ale basal keiki nie ma korzeni, a z tym dzisiejszym pokusiłam się, na eksperyment i zobaczymy czy mi się uda.
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sama jestem ciekawa wyników Twojego eksperymentu 
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
U mnie po rozdzieleniu cattleyi,żadna z rozdzielonych nie zakwitła już od 3 lat.W ciągu roku przybywa tylko 1 psb.One jednak kapryśne bywają,jak chodzi o przesadzenie.Z moich obserwacji wynika,że jednak ciasnotę wolą.
- lucynaf
- 1000p

Celinko, co będzie to będzie, ważne, że rośnie
Grażynko, bardzo mi się cattleye podobają, ale właśnie tej kapryśności się boję
. Temperaturę w domu chyba też jak dla nich mam za wysoką, ale będę próbować, jedną, dwie nie zaszkodzi mieć, potrzymam trochę, jak nam nie wyjdzie zmieni adres
.
Byłam dziś w Obi i trafiłam na dostawę, nawet dwa phalaenopsisy miałam już w koszyku, ale po godzinie szperania, odstawiłam je grzecznie na miejsce, bo stwierdziłam, że mam podobne
.Jeden z nich był taki jak w avatarku JoasiM i nawet dwie rośliny w doniczce były
.
Grażynko, bardzo mi się cattleye podobają, ale właśnie tej kapryśności się boję
Byłam dziś w Obi i trafiłam na dostawę, nawet dwa phalaenopsisy miałam już w koszyku, ale po godzinie szperania, odstawiłam je grzecznie na miejsce, bo stwierdziłam, że mam podobne
Lucynko też czekam na wyniki Twojego eksperymentu
dla silnego charakteru podczas zakupów ale pewno raczki Cisie trzęsły przy odkładaniu roślin

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- lucynaf
- 1000p

Oj Julitko, trzęsłam się cała jak tylko zobaczyłam ten wózek, a rośliny były naprawdę piękne i w dobrym stanie. Najpierw wybrałam łaciatego, miał delikatny biało-pistacjowy kolor i bordowe plamki, ale stwierdziłam, że pewnie zbieleje, a podobne łatki już mam. Później były rude woskowce z basal keiki, jaśniejszy i ciemniejszy, im dłużej je oglądałam, tym większe miałam wątpliwości, którego już mam i nie kupiłam żadnego 
Nie ma to jak za duży wybór
ja jak bym zobaczyła takiego rudego woskowca to bym wiedziała z którym wyjść
- ale łatwo mi mówić jak siedzę w domu i nie mogę wyjść

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- renatas
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 paź 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gratuluję silnej woli
ja bym bez woskowca nie wyszła, ale dlatego,że ja jakoś na nie trafić nie mogę... a do OBi daleko 
Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa