Myślę nad siatką cieniującą .Jakieś robactwo wylęgło mi się pod włókniną , którą okrywałam rzodkiewkę.
Liście podziurawione , ale rzodkiewka korzeń zupełnie zdrowy .

U mnie bardzo podobnie pod firanką - kapusta czyściutka, pekinka ponadgryzana (ale najbardziej na wiosnę, teraz już tak nie męczy i nawet pekinka jakoś się trzyma).Johna pisze:Ja mam siatkę cieniującą i ona daje radę jeśli chodzi o kapustę - czysta bez oprysków, z tym że do maja jest folia perforowana. Kapusta już zjedzona, został brokół, więc już nie okrywam a zdjęcia na poprzedniej stronie.
Na pewno taka siatka nie starcza na pchełkę - ta sobie nic z niej nie robiła i zeżarła mi pekińską. Ale reszta jakoś nie daje rady jej sforsować.
O jakie krążki chodzi? Mam do wysadzenia kalarepę i kalafior może w ten sposób uda mi się uniknąć tego problemu.przemek1136 pisze:Karate działa powierzchniowo i nie wnika do wnętrza rośliny a dodatkowo warto wiedzieć, że środek ten działa w temperaturze do 20*C. Może on zwalczyć tylko szkodniki znajdujące się na powierzchni rośliny a więc i muchówki śmietki kapuścianej ale już nie zwalczy ich larw. W przypadku zwalczania śmietki kapuścianej należy bardzo dokładnie pokryć cieczą roboczą zwłaszcza dolne części rośliny, w tym przyziemne. Warto również opryskać preparatem glebę w pobliżu roślin. W celu skuteczniejszej ochrony kapustnych zaleca się dodanie adiuwantu (środka zmniejszającego napięcie powierzchniowe). Na larwy mogą podziałać środki fosforoorganiczne stosowane do zwalczania mszyc ale wtedy mamy do czynienia z długim okresem karencji. Na działkach warto pobawić się i po posadzeniu roślin rozłożyć krążki utrudniające muchom złożenie jaj.