Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

mój amarylis..hipeastrum..bo znów mi się dostanie..już przekwitł i teraz wygląda tak... Obrazek
tyle że u mnie pędy kwiatowe miały około metra wysokości.Chyba będę musiał go podzielić bo cebule już rozsadzają doniczkę.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ciotka pisze:Ja też przyłączę się do prośby Przema , bardzo proszę napisz nam jaki był pęd to się wszystko wyjaśni. Bardzo często dochodzi do różnych nieporozumień jeśli chodzi o amarylisy i hippeastrum. Bardzo wiele osób a nawet handlowców mylnie nazywa hippeastrum amarylisem. Amarylis pochodzi z Afryki a hippeastrum z Południowej Ameryki i nie może być to ta sama roślina.
Józef pisze:Mój amarylis..hipeastrum..bo znów mi się dostanie..już przekwitł i teraz wygląda tak...
tyle że u mnie pędy kwiatowe miały około metra wysokości.Chyba będę musiał go podzielić bo cebule już rozsadzają doniczkę.
Ech tam zaraz dostanie, moja prośba jest nadal aktualna jak zetniesz pędy kwiatowe bo już na to czas pokaż je jakie są w środku puste czy pełne, proponuję teraz również intensywnie podlewać i regularnie nawozić cebule by mogły się rozrastać i zbierać siły przed zimowaniem.
Dopiero na zimowanie wyjmij je z doniczki a po nim posadź w większą donicę, nie przesadzaj ich teraz. :D
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Oczywiście że są puste w środku,oczywiście że je podlewam i nawożę i oczywiście mam je zamiar rozsadzić w październiku.Teraz wynoszę donicę na balkon żeby miała jak najwięcej światła a na noc jest wnoszona do mieszkania.Z prawej strony fotki..Ismena ..też jakaś baaardzo wyrośnięta.Też już ma ok metra choć na brak światła nie może narzekać..lada moment zakwitnie..
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Józef-przepiękny hippeastrowy pióropusz :D
ijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2008, o 18:20

Post »

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

Za oknem szaro, smutno i mokro i może dlatego drugi pęd tak cieszy.

Obrazek
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Graszko cudny , tak nieśmiało wygląda zza wielkiej palmy.
Mój Amaryllis rośnie u oczach i mierzy już 36 cm z pąkiem.
Jagoda :P
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

U mnie drugi pęd różowego przerósł pierwszy pęd, który przekwita właśnie.Wygląda to pociesznie od wczoraj. Zdjęcie tego nie potrafi pokazać.
Obrazek

Pozdrawiam.Graszka
Awatar użytkownika
bajka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 mar 2008, o 14:21

Hipeastrum

Post »

Witam wszystkich serdecznie :wink:
Jestem "początkująca" i zupełnie zielona jeśli chodzi o te piękne roślinki.
Dostałam niespodziewanie cebulkę od znajomego i właśnie teraz roślinka obdarowała mnie pięknym kwiatem. Właściwie do tej pory nie bardzo wiedziałam jak ją pielęgnować ale teraz chyba się bardziej "przyłożę" :D Muszę się pochwalić bo duma mnie rozsadza :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wszelkie rady mile widziane... Pozdrawiam serdecznie i idę czytać :wink:
"Jak nie możesz dojść do siebie... to przyjdź do mnie :) "
Bajkowe Cudeńka
ijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2008, o 18:20

Post »

Po przekwitnieniu mam obciąć cały pęd kwiatowy do cebuli, czy tylko górę ??
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po przekwitnięciu obcina się tylko pozostałości po kwiatach (żeby się nie wytwarzały nasiona bo to osłabi cebule) a pęd się zostawia aż sam zżółknie/uschnie i wówczas się go obcina albo po prostu sam odpada.

A moja SUSAN pięknie rozkwitła :D Na pędzie ma 2 ogromne kwiaty ale niestety nie wybrwiły się na całej powierzchni na rózowo tylko jet biało-różowa a w zeszłym roku były całe różowe. Może dlatego, że teraz kwiaty są naprawde duże :shock: Niestety nie mam teraz aparatu więc nie wrzuce fotki :(
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Bajka

Witam nową miłośniczke tych pięknych kwiatów z moich rodzinnych stron. :D
Piękny ten Twój hipek :shock: dobrze widzę ma 5 kielichów?
W razie wątpliwości służe pomocą :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

A mój nie kwitnie:(.Wpuszcza kolejne długie liście0.Wiec może po okresie spoczynku sie uda.
Bo ten okres spoczynku zaraz się zacznie, dobrze mówie? Czy jeszcze nie? I co mam z cebulą zrobic: wykopac i przechowywac gdzies w suchym, ciemnym miejscu, czy jak sie ociepli wyniesc rosline z doniczka na lato do ogrodu i mało podlewać? Czy może nich normalnie stoi w domu i mam zwyczajnie podlewac?Prosze o wskazówki:)
Awatar użytkownika
bajka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 mar 2008, o 14:21

Vallota...

Post »

Witam wszystkich serdecznie, Ciebie nusia z dolnego śląska również :lol:
Poszperałam trochę, poczytałam i teraz już wiem, że moja roślinka to chyba nie Hyppeastrum tylko jednak jednak Vallota. Zastanawia mnie tylko fakt, że "standardowa" vallota ma pręt 30-40 cm, moja ma 58 cm i bardzo duże kielichy kwiatów, do tego powinna kwitnąć pod koniec lata, moja kwitnie teraz podobnie jak Hyppeastrum. Może już się doczekać nie mogła :D Bardzo mnie cieszy fakt, że liście są zielone przez cały rok...

Nemezja - najpierw pomyśl czy Twoja roślinka to na pewno Hypeastrum, Amarylis czy Vallota. Podobno należą do tej samej rodziny ale cebule Hypeastrum i Amarylisa sie zasusza a Valloty nie, liście jej nie wysychają i można ja uprawiać przez cały rok w doniczce np. na parapecie :shock: co ucieszyło mnie jeszcze bardziej jako niedoświadczonego ogrodnika...

Pozdrowienia serdeczne
"Jak nie możesz dojść do siebie... to przyjdź do mnie :) "
Bajkowe Cudeńka
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podpowiem o swojej piękności---- tutaj sa fotki i można zauważyć jak zbudowany jest
kwiat Valloty.
Pozwoli (może :P ) troszkę sie upewnić.

Wiele jest podobnych ,a jednak innych :D
Właśnie budowa kwiatu pomaga + cała roślina -pokrój liści,sposób wzrostu itp....
Nie jestem pewna ,czy Twoja -to nie typowa dawna *krynka*?
-tej nie miałam,więc nic nie mogę powiedzieć w tym temacie.

O uprawie Vallota sp. jest w treści mojego postu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=16

pozdrawiam J :P VANKA
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”