Mój ogród....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród....

Post »

Madziu
To dopiero początek choć i na ty etapie ogród zmienił się chyba na korzyść. Kamolce powinny nieźle komponować się z iglakami i muszę coś wymyśleć by ciekawie wyglądały w otoczeniu oczka.
Dalu
Parę lat temu pewnie najpierw kupiłbym masę skalniaków,usypał jakąś prowizorkę i poutykał roślinki jak popadnie od kiedy jednak jestem z Wami staram się pojąć zasady wyczucia i umiaru w komponowaniu poszczególnych elementów ogrodu, a nie jest to proste, a w moim przypadku czasem zastanawiam się czy możliwe. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i rady. :wit

Dla Was wiosenne obrazy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Siemka!
nieźle się zapowiada. Też cie podglądam bo sama w tym sezonie rozbudowuje skalniak ;) Przez zime troszkę się uleżała ziemia i mam nadzieje, żę niedługo rozpocznę prace na nim czyli kamienie układanie i roślinki w końcu ;)
Powiedz mówisz włóknina? Będziesz dawał przeciw chwastom rozumiem? A jak chcesz ją zakryć, czym?

Ależ pikna wiosenka :shock:
adamian
500p
500p

Post »

Wiola
Włóknina powędruje na niewielka warstwę piasku. Na razie w miejscu planowanego skalniaka wybrałem ziemię na głebokość ok 10cm, zależało mi na pozbyciu sie perzu, kęp traw, włóknina powinna zapobiec wyrastania np mniszka. Najpierw rozsypię kilkucentymetrową warstwę piasku, na to włóknina, kamienie i piasek do poziomu gruntu. U mnie ziemia gliniasta więc za sucho roślinom nie będzie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

piękne tulipany... ja mam same późne...
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Piekne te twoje kwiaty.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

A ja myślałam że skalniak zrobić to ułożyć kamienie, wsypać pomiędzy nie ziemię i ... koniec :;230
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Adam ale jestem niecierpliwa , chciałabym żeby pięknie goryczki rosły .

U Ciebie już tyle tulipanów a u mnie jeszcze ani jeden .
Nie mogę doczekać się aż zobaczę ten Twój skalniak na własne oczy .

Mariolu Adam to będzie miał dopiero skalniak , mój jest taki jak Ty mówisz troszkę ziemi na niej kamienie i roślinka chwila moment i skalniak gotowy :;230 :;230 :;230

Genia :wit
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też zrobiłam podobnie ale właśnie bez tej włókniny :roll: Na jesień przez zimę się wszystko uleżało mam nadzieję. Teraz muszę zobaczyć gdzie co i jak i czy mi wypłukało itp itd podosypywać ziemi no i właściwe kamienie. Tylko tak właśnie z tą włókniną mi dałeś do myślenia. Tylko jak ja na nią dam ziemie to i tak chwasty będę bo wyrosną mi na ziemi nad włókniną a przydałoby się ich w ogóle nie mieć hehe u mnie też glina więc piasek też się przydał i kamienie dla drenażu też ;)

Dziewczyny Skalniak a SKALNIAK no to kwestia jak co kto rozumie. Adam bardzo profesjonalnie podszedł. Już nie mogę się doczekać efektów.
Adam jak coś to pamiętaj, że mam rojniki jakbyś potrzebował ;) :tan
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

W ubiegłym roku nie dawałam w ogóle włokniny i miałam pełno zielska w kamieniach, bo mam obwódkę z nie za duzych kamieni. W tym roku pod te kamienie podłożyłam włókninę , a pod roslinki nie, wolę wypielic. Pani w ogrodniczym i zreszta ktoś tu na forum bardzo krytykował ją, że szkodzi roslinom.
adamian
500p
500p

Post »

Madziu Pogoda jak na razie sprzyja tym najwcześniejszym, z późnych masz jakieś liliokształtne? Fajne są
Mariola Też mi tak się wydawała. Dobrych parę lat temu miałem taki niby skalniak, po roku to dopiero powstało perzowisko. Brrr Nie mam już cierpliwości do wyciągania każdego ździebełka traw.
Geniu Nieważne czy kilka kamieni czy rumowisko, podstawą jest późniejszy dobór roślin by właściwie podkreślić ich górski charakter i Tobie to się udało. Geniu czekam na moment gdy zakwitną Twoje niskie iryski. Jeśli chodzi o tulipany to z tego co pamiętam masz sporo odmian z grupy Darwina.Jak rozkwitną na początku maja to będzie prawdziwa uczta dla oczu. Pozdrawiam i zapraszam
Wioleta Małgosiu nie mam doświadczeń z włókniną. Z jednej strony może to i dobry pomysł ale faktycznie może ona ograniczać wzrost korzeni większych roślin i pewnie zmniejsza przepuszczalności podłoża. Zobaczymy co z tego skalniaka będzie. Jak zarośnie trawskiem będzie restart, kamolców w ogrodzie nie odpuszczę :D
Wiola rojników garstkę chętnie przyjmę tylko czym się odwdzięczę :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Adam jak tylko zakwitną to zaraz wyślę Ci z każdego kawałek żebyś mógł sobie obsadzić skalniak do czasu aż będziesz miał więcej roślinek .

Chyba że już chcesz to wykopię najwyżej tych których nie będzie kolorków wyślę później bo nie mam oznaczonych .

Genia :wit
adamian
500p
500p

Post »

Geniu
Uważaj bo jak spodobają mi się wszystkie? :wink:
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adaś mam różne różniste tulipany ;) od botanicznych po pełne... zaszalałam z moja mamą jesienią :)
adamian
500p
500p

Post »

MadziuBotaniczne zakwitają później. U mnie T. tarda, bucharica, jeszcze w uśpieniu, pełne faktycznie robią wrażenie. Pozdrówka
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a tak by the way pogoda mi spierniczyła plany ogródkowe... zimno i pada i zimno i pada... i w dodatku korki...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”