Kwitnące cudo! cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Kwitnące cudo! cz.3

Post »

:;230 Ale mi poszła ta identyfikacja po pędach :lol: :lol: :lol: :lol:
Jodła i bez czarny :D Zgadłem :roll:
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

Witam!

ciekawa dyskusja sie wywiązała... Dla mnie rośliny to coś, co zawsze było, coś ważnego, ale bez przesady. Ale umiem pochylić sie nad kwiotkiem i docenić jego piękno. I nie musze wcale znać jego nazwy, by mnie oczarował. A zwiedzanie OB to czysta przyjemność.

Krzysiu - nie bawię sie tak! Nie podawaj od razu odpowiedzi, bo nikt nie będzie miał zabawy ;) Ja też mam zagadkę, ale na zasadzie bardziej cóż toto jest, ale nie podam w tej chwili fotki, bo ją musze zgrać
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U te brawa to chyba oznaczają że zgadłem. :roll: :oops:
Iwonko no to dawaj dawaj chętnie rozpoznamy :wit
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p

Post »

krzysiu to:
Obrazek

rosło w formie krzaka przy autostradowym parkingu ;)
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko odpowiedź swoją poślę na PW. Zobaczymy jakie są propozycje innych forumków :D
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p

Post »

krzysiu - przeczytałam i wiesz, ja nie wiem W OGÓLE, co to może być, więc mnie nie pytaj. ;) :D :D :D
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie.
Jeśli przy autostradzie to pewnie czeremcha :)
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p

Post »

czeremcha? chyba bym ja rozpoznała...
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
Awatar użytkownika
rydnor
1000p
1000p
Od: 26 maja 2008, o 20:25

Post »

Krzysiu;no i rozwija się dział zagadek,Iwonka dobra jest w te klocki :;230 :;230 .Gosiu,miałem się wczoraj spytać,czy byłaś głosować,bo to nie były
wybory,tylko referendum w celu usunięcia gospodarza Gliwic,tak podali w TV.
Jednak odpowiadając na pytanie Iwonki,to myślę,że to czeremcha albo czarny bez.
Wszystkich pozdrawiam. Ryszard
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p

Post »

Ryszardzie, bez czarny to to nie jest na pewno! przecież bez ma owoce w baldachimach, a toto... pod czeremchę moze i tak, amerykańską, jak mi sie udało znaleść w necie, tyle tylko, ze to był wyraźnie krzew, a czeremcha to jednak drzewo. Wątpię zeby w takim miejscu ktoś drzewo prowadził w krzew :?

Krzyś podał, że to ligustr i chyba się z nim zgodzę

dobra, ludziska, wklejajcie fotki, bo wątek Krzysiowi zabiłam ;:14 Ja cosik dorzucę, z OB, czerwiec zeszłego roku
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Rysiu... no ja przecież napisałam, że referendum :roll:
Nie... js jestem wśród elektoratu obecnego prezydenta :wink:
Kurczę, Krzysiu... obiecuję jakieś zdjęcia... kiedyś... jak mi obiektywu nie będzie zalewać :evil:
A co do ligustra... to też tak pomyślałam, tylko nie zdążyłam :(
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek
Ciekawe Kto zgadnie co to za drzewo :D

Kurcze ale wesoło się zrobiło :;230 :;230 :;230 :;230 miałem ubaw niezły jak to czytałem.
Gosiu to chyba się cieszysz że przetrwał obecny prezydent. On chyba dużo zrobił dla Gliwic.
Iwonko alpinarium piękne a ten iglak cudo. To chyba cedr :D :roll:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Krzysiu, jak czytam w necie komentarze, że w wyniku takiego, a nie innego obrotu spraw, będziemy (my - podatnicy) sponsorowali tak niepotrzebne rzeczy jak zieleń miejska... to nóż w kieszeni się otwiera :evil:
A drzewko... jak to jakie? :shock: Ładne :lol:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gosiu ja tak przed momentem spoglądałem cichaczem na wątek aż przeczytałem Twój post. :?
Masz rację to jest skandal. Człowiek nie zdaję sobie sprawy z tego jak wielkie znaczenie mają
dla nas ludzi. Tu nie chodzi o względy estetyczne ale o wiele ważniejsze. Bez nich miasta by się
udusiły od spalin i metali ciężkich. One dają cień i osłonę przed wiatrem. Dają nam leki
jedzenie i masę innych rzeczy bez których człowiek nie wyobraża sobie życia. Nawet w paście do
zębów są substancje zawarte w drzewach :cry:
Jeżeli tak będziemy myśleć to wróże nam przykrą przyszłość.
Druga sprawa to wycinka starodrzewu z miasta. Po co to się robi :!: Jak widzę jak wycinają
stare piękne drzewa w miejscach w których nikomu nie zagrażają to krew mnie zalewa.
W samych Katowicach jest kilka przykładów. Wycieli jedyne drzewo skrzydłorzecha tylko
dlatego że remontowali elewacje budynku. Drzewo było bardzo stare. Kolejny przykład to
korkowiec amurski. Robili chodnik szeroki na 50cm i akurat w tym miejscu gdzie rosło to drzewo.
Obok była wydeptana ścieżka. Czemu tam nie zrobili chodnika? No i wycinka kilku kasztanowców
żółtych pod budowę drogi. I co posadzili w zamian. Platany których są tysiące na ulicach Katowic.
Kto jest konserwatorem zieleni miejskiej. Kto zgodził się na takie barbarzyństwo.
Teraz budowali ścieżkę rowerową w środku miasta i kolejne zdrowe i dorodne drzewa poszły pod kosę.
Nie chce nikogo obrażać ale to są jakieś głupie żarty. Niedorzeczność :twisted:
A jak słyszę tekst: Miasto to nie miejsce dla drzew to mam ochotę powystrzelać co poniektórych.
Co mamy żyć w betonowej dżungli. Są miasta na świecie które już się przekonały co oznacza brak drzew.
Chociażby Singapur. Tam nie było drzew do póki aż ludzie nie zaczęli chorować na astmę, alergię
i depresje. Teraz to miasto ogrodów i się tym szczyci. Czemu tak nie ma u nas. :?:
Nawet w Londynie co roku sadzi się setki drzew bo wiedzą że to samo zdrowie. No i ładnie miasto wygląda.
Kolejna sprawa to fakt jakie drzewa sadzą (oczywiście należy się cieszyć że w ogóle raczą coś posadzić)
nasze ulice zalewają klony jesionolistne, klony pospolite kuliste i co platany. Jakby innych drzew nie było.
Ja zdaję sobie sprawę z tego że te drzewa doskonale radzą sobie w warunkach miejskich. Ale skoro korkowiec
co roku ma masę owoców, kasztanowce żółte pięknie kwitną i owocują to chyba o czymś świadczy.
Co żal im złotówki na wzbogacenie drzewostanu. Dlaczego nie sadzą dębów, buków, cypryśników,ambrowców czy judaszowców.
Ja wiem że są droższe ale jak pięknie wyglądają. Skoro w innych miastach rosną to czemu w Katowicach nie mogą :!:
Co z tego że posadzą raz do roku jedno rzadkie drzewo. A potem gadają o tym przez rok jacy są wspaniałomyślni.
Ja nie chce żeby miasto wyglądało jak dżungla ale mogłoby być więcej drzew i to nie tylko u mnie w mieście.
I jeszcze jedno. Rzadkie gatunki powinny być objęte ochroną pełną w mieście żeby nie dopuścić do takich sytuacji jak
powyżej opisałem. Przepraszam że aż tak się rozpisałem ale bardzo osobiście to odbieram. Nie wiem czemu tak jest.
Jest jedna pewna sprawa: Drzewo z człowiekiem nigdy nie wygra i to jest największa porażka ludzkości na całym świecie. :cry:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”