MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
murarz81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2011, o 22:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.

Post »

Spokojnie bez paniki :D Ja mam jeszcze w lodowce kokony ( 4 stopnie) , dzis jeden kokon " otworzyłem" i samiec od razu machał nozkami:) Przykręcam lodowke do 3 stopni i jeszcze niech troszke posiedzą :) W tamtym roku 4 kwietnia wystawiłem. Troszkę sie boje ze jak wystawie teraz to za daleko odlecą w poszukiwaniu kwiatuszków i sią zgubią i nie wrócą :D . U mnie jeszcze spokojnie z tydzień pobędą w lodowce .
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam ja wiem że jest to domek dla Murarek,lecz z jakiej rośliny są same rurki?.Marian :wit
Pozdrawiam Marian
------------------
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Rurki są z trzciny, takiej co rosną na jeziorach, czy stawach :D :D
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21

Post »

U mnie murarki nadal nie zagościły, ale widziałam trzy pszczoły na przebiśniegach i najwcześniejszych krokusach :D
A pomysł na domek świetny- chyba tez zrobię taki "karmnik". :)

Czy jest ustalona jakaś wysokość na jakiej powinien się znależć domek dla murarek (rurki) i jaka wysokość preferują i chętnie zasiedlają?
Pozdrawiam.
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56

Post »

Dziękuję za informację.Pozdrawiam Marian :wit ;:138
Pozdrawiam Marian
------------------
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Meva pisze:Czy jest ustalona jakaś wysokość na jakiej powinien się znależć domek dla murarek (rurki) i jaka wysokość preferują i chętnie zasiedlają?
Ewo gdybyś przeczytała ten temat w całości i od początku, nie zadawałaś byś takich pytań. Wystarczyło zajrzeć na pierwszą stronę - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 32#p758932 a wierz mi, dowiedziała byś się zasadzie o wszystkim co jest związane z ich hodowlą w naszych ogrodach i dodatkowo wielu ciekawych rzeczy o tych pszczołach i nie tylko. :)
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
marmul

Post »

Meva pisze: Czy jest ustalona jakaś wysokość na jakiej powinien się znależć domek dla murarek (rurki) i jaka wysokość preferują i chętnie zasiedlają?
Wysokość jest bez znaczenia, ważne jest aby wylot rurek był skierowany w słoneczne miejsce.
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21

Post »

Pawel Woynowski pisze: Ewo gdybyś przeczytała ten temat w całości i od początku, nie zadawałaś byś takich pytań. Wystarczyło zajrzeć na pierwszą stronę - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 32#p758932 a wierz mi, dowiedziała byś się zasadzie o wszystkim co jest związane z ich hodowlą w naszych ogrodach i dodatkowo wielu ciekawych rzeczy o tych pszczołach i nie tylko. :)
przeczytałam - rok temu, a że jestem w wieku, w którym się już wiele rzeczy zapomina i na dodatek zawsze miałam dość spore problemy z pamiętaniem o sprawach, których nie praktykuję codziennie - to widać nie pamiętałam, że coś takiego było już napisane. Przepraszam, że pytam i być może kogoś swoimi pytaniami urażam.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15

Post »

Ja tam swoim murarkom dla ułatwienia pracy , położę bryły z gliną żeby nie musiały za daleko po zaprawę latac ;:138
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A Wam się nie wykluwają :D :D
może dlatego mi się wykluwają ,że ja je miałam na drzwiach od lodówki, nie wiem już są na działce :D :D :D
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje murarki fruwały po całym mieszkaniu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet nie bałam się wziąć ich na dłoń :D :D
Obrazek

ten w trakcie wykluwania :D
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p

Post »

He he nie źle zwłaszcza ten na kwiatkach pewnie szukał papu :;230
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie tak,ciekawe czy przeżyją teraz się tak ochłodziło :D
murarz81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2011, o 22:19

Post »

Meva pisze:
Pawel Woynowski pisze: Ewo gdybyś przeczytała ten temat w całości i od początku, nie zadawałaś byś takich pytań. Wystarczyło zajrzeć na pierwszą stronę - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 32#p758932 a wierz mi, dowiedziała byś się zasadzie o wszystkim co jest związane z ich hodowlą w naszych ogrodach i dodatkowo wielu ciekawych rzeczy o tych pszczołach i nie tylko. :)
przeczytałam - rok temu, a że jestem w wieku, w którym się już wiele rzeczy zapomina i na dodatek zawsze miałam dość spore problemy z pamiętaniem o sprawach, których nie praktykuję codziennie - to widać nie pamiętałam, że coś takiego było już napisane. Przepraszam, że pytam i być może kogoś swoimi pytaniami urażam.
Sluchaj no Pawle , sa osoby ktore sa tu pierwszy raz i maja prawo nie czytac tego od poczatku (bo jest juz tego tu sporo) wiec moja mala sugestia - przestan zwracac na to uwage , jeśli masz tak reagowac i tak odpisywac to nie odpisuj -na pewno znajda sie inni , ktorzy osobom , ktore nie sa w temacie spokojnie to wyjasnią . pozdrawiam

W związku z nieznajomością Regulaminu forum szczególnie - § 3.2., § 2.3., § 2.1., otrzymujesz ostrzeżenie.

Paweł Woynowski
Moderator
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p

Post »

48 stron to dużo ? Chyba przesadzasz po za tym najważniejsze jest na kilku pierwszych stronach bo potem już każdy chwali się swoimi osiągnięciami co tez jest warte uwagi.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”