Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Świdośliwa

Post »

kachat

Moja świdośliwa smoky prawie nie rośnie, może dlatego, że nie bardzo o nią dbałem po posadzeniu... jest to dosłownie pojedyncza gałązka. Jest posadzona w trochę innej części ogrodu niż pozostałe, więc może stanowisko jest również powodem słabego wzrostu. Nie spróbowałem z niej też nawet jednego owocu, więc niestety nie pomogę w kwestii smaku.

smolka

Może te mniejsze rośliny to odrosty korzeniowe? Nieszczepione na podkładkach świdośliwy bardzo mocno krzewią się w ten sposób i pędy mają te same cechy.
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

Moja jedyna świdośliwa Lamarcka też widzę, że już w pierwszym roku będzie miała dwa kwiatostany. ;:138
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Logan18 dziękuję za podpowiedź. Muszę te maleństwa poobserwować! ;:108
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Moja świdośliwa i jej maleństwa :D

Obrazek

Obrazek
Sebol
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 lis 2014, o 12:13

Post »

Podczas ostatnich wizyt na działce zauważyłem u mojej świdośliwy kanadyjskiej zupełne zastopowanie w rozwoju, drobne listki i pęknięte pąki w ogóle nie rosły... Po ułamaniu przykładowego pęd wyglądał on jak "żywy" - zupełnie nie mogłem pojąć dlaczego świdośliwa nie rośnie... Przyczynę odkryłem dopiero gdy lekko poruszłem całym krzewem i ... został mi on w dłoniach - cały główny pęd został odgryziony (zapewne przez karczownika). W związku z powyższym mam do Was pytanie - czy możliwe jest że z pozostałych w ziemi korzeni powypuszczają odrosty? Jednoroczne pędy poodcinałem, zanurzyłem w ukorzeniaczu i wsadziłem - nie wiem czy to coś pomoże bo nie wiem jaki czas minął od odgryzienia. Macie jakieś dodatkowe rady?
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p
Od: 24 paź 2007, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jej! Przeczytałam cały wątek ;:215 i... jestem głupia jak i byłam :;230
Co się zdecydują na którąś odmianę, to kilka postów dalej odkrywam, że jednak nie ta! A jak ta, to nigdzie jej nie ma ;:14
Totalna załamka :roll:

Trzeba mi: małego drzewa bez odrostów (Dżizes - które?????) albo naprawdę małego krzewu typu Obelisk czyli 2x2 - ktoś ma?

No piszcie ludzie, piszcie! ;:138 Przez te kilka lat, to już nabraliście takiego doświadczenia że ho ho! ;:108
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

Monika - "Przy malowniczej drodze"
MrPomO
200p
200p
Od: 20 paź 2013, o 17:24

Post »

Miałem ten sam problem :) każdy mówił co innego aż wreszcie posadziłem parę odmian i radze zrobić to samo :)
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Moje dwie świdośliwy przekwitły i ładnie zawiązały owoce, kosy już czekają. W ubiegłym roku zjadały wszystko co zaczynało się wybarwiać.
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p

Post »

MrPomO pisze:Miałem ten sam problem :) każdy mówił co innego aż wreszcie posadziłem parę odmian i radze zrobić to samo :)
Dziękuję bardzo za taką radę ;:7 Przeca mówię, że miejsca nie mam!
Lepiej powiedz, która z tych odmian ewentualnie spełnia moje skromne wymagania! ;:172

Pomidormen - Ty się nie chwal szpakami tylko zdawaj relację z odmian ;:215

Przy okazji dopytam o Ballerinę - narzekacie tutaj, ale sprzedawcy to właśnie ją najbardziej wychwalają jako najsmaczniejszą!
To jak jest?
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Odmiana niestety NN, kupiłem w ogrodniczym kilka lat temu.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ballerinę zachwalają bo taką mają.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Menysek pisze:Jej! Przeczytałam cały wątek ;:215 i... jestem głupia jak i byłam :;230
Co się zdecydują na którąś odmianę, to kilka postów dalej odkrywam, że jednak nie ta! A jak ta, to nigdzie jej nie ma ;:14
Totalna załamka :roll:

Trzeba mi: małego drzewa bez odrostów (Dżizes - które?????) albo naprawdę małego krzewu typu Obelisk czyli 2x2 - ktoś ma?

No piszcie ludzie, piszcie! ;:138 Przez te kilka lat, to już nabraliście takiego doświadczenia że ho ho! ;:108
Smoky i Northline, w dalszej kolejności Honeywood, Thiessen i Prince William. Przeglądałam swego czasu amerykańską literaturę branżową dot. uprawy świdośliwy i generalnie te odmiany są najbardziej popularne w tamtejszych sadach towarowych ze względu na smaczne owoce i wysoką plenność.
Obrazek
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Czy świdośliwy można spotkać w stanie ,że tak powiem "dzikim"? Oczywiście w Polsce :roll:
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Kontakt:

Post »

Rośnie jej masa na drodze 719 z Żyrardowa w strony trasy 50" w lesie przy drodze.
Dereń jadalny(cornus mas)
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p

Post »

corazonbianco
O tak - to też czytałam! Żadnej z wybranych odmian nie znalazłam w dostępności dostępnej ;:222 Ale widzę, że Konieczko uzupełnił zapasy ;:108
No i wskazujesz mi praktycznie same duże... Znaczy z mniejszych drzewek to tylko Prince William mi zostaje?

seedkris - właśnie mają też inne i tą wskazują jako najlepszą! :?
. L. Staff

Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”