Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
Re: Świdośliwa
kachat
Moja świdośliwa smoky prawie nie rośnie, może dlatego, że nie bardzo o nią dbałem po posadzeniu... jest to dosłownie pojedyncza gałązka. Jest posadzona w trochę innej części ogrodu niż pozostałe, więc może stanowisko jest również powodem słabego wzrostu. Nie spróbowałem z niej też nawet jednego owocu, więc niestety nie pomogę w kwestii smaku.
smolka
Może te mniejsze rośliny to odrosty korzeniowe? Nieszczepione na podkładkach świdośliwy bardzo mocno krzewią się w ten sposób i pędy mają te same cechy.
Moja świdośliwa smoky prawie nie rośnie, może dlatego, że nie bardzo o nią dbałem po posadzeniu... jest to dosłownie pojedyncza gałązka. Jest posadzona w trochę innej części ogrodu niż pozostałe, więc może stanowisko jest również powodem słabego wzrostu. Nie spróbowałem z niej też nawet jednego owocu, więc niestety nie pomogę w kwestii smaku.
smolka
Może te mniejsze rośliny to odrosty korzeniowe? Nieszczepione na podkładkach świdośliwy bardzo mocno krzewią się w ten sposób i pędy mają te same cechy.
Moja jedyna świdośliwa Lamarcka też widzę, że już w pierwszym roku będzie miała dwa kwiatostany. 

Logan18 dziękuję za podpowiedź. Muszę te maleństwa poobserwować! 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lis 2014, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podczas ostatnich wizyt na działce zauważyłem u mojej świdośliwy kanadyjskiej zupełne zastopowanie w rozwoju, drobne listki i pęknięte pąki w ogóle nie rosły... Po ułamaniu przykładowego pęd wyglądał on jak "żywy" - zupełnie nie mogłem pojąć dlaczego świdośliwa nie rośnie... Przyczynę odkryłem dopiero gdy lekko poruszłem całym krzewem i ... został mi on w dłoniach - cały główny pęd został odgryziony (zapewne przez karczownika). W związku z powyższym mam do Was pytanie - czy możliwe jest że z pozostałych w ziemi korzeni powypuszczają odrosty? Jednoroczne pędy poodcinałem, zanurzyłem w ukorzeniaczu i wsadziłem - nie wiem czy to coś pomoże bo nie wiem jaki czas minął od odgryzienia. Macie jakieś dodatkowe rady?
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jej! Przeczytałam cały wątek
i... jestem głupia jak i byłam
Co się zdecydują na którąś odmianę, to kilka postów dalej odkrywam, że jednak nie ta! A jak ta, to nigdzie jej nie ma
Totalna załamka
Trzeba mi: małego drzewa bez odrostów (Dżizes - które?????) albo naprawdę małego krzewu typu Obelisk czyli 2x2 - ktoś ma?
No piszcie ludzie, piszcie!
Przez te kilka lat, to już nabraliście takiego doświadczenia że ho ho! 

Co się zdecydują na którąś odmianę, to kilka postów dalej odkrywam, że jednak nie ta! A jak ta, to nigdzie jej nie ma

Totalna załamka

Trzeba mi: małego drzewa bez odrostów (Dżizes - które?????) albo naprawdę małego krzewu typu Obelisk czyli 2x2 - ktoś ma?
No piszcie ludzie, piszcie!

"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Miałem ten sam problem
każdy mówił co innego aż wreszcie posadziłem parę odmian i radze zrobić to samo 

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje dwie świdośliwy przekwitły i ładnie zawiązały owoce, kosy już czekają. W ubiegłym roku zjadały wszystko co zaczynało się wybarwiać.
- Menysek
- 200p
Dziękuję bardzo za taką radęMrPomO pisze:Miałem ten sam problemkażdy mówił co innego aż wreszcie posadziłem parę odmian i radze zrobić to samo

Lepiej powiedz, która z tych odmian ewentualnie spełnia moje skromne wymagania!

Pomidormen - Ty się nie chwal szpakami tylko zdawaj relację z odmian

Przy okazji dopytam o Ballerinę - narzekacie tutaj, ale sprzedawcy to właśnie ją najbardziej wychwalają jako najsmaczniejszą!
To jak jest?
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odmiana niestety NN, kupiłem w ogrodniczym kilka lat temu.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Smoky i Northline, w dalszej kolejności Honeywood, Thiessen i Prince William. Przeglądałam swego czasu amerykańską literaturę branżową dot. uprawy świdośliwy i generalnie te odmiany są najbardziej popularne w tamtejszych sadach towarowych ze względu na smaczne owoce i wysoką plenność.Menysek pisze:Jej! Przeczytałam cały wąteki... jestem głupia jak i byłam
![]()
Co się zdecydują na którąś odmianę, to kilka postów dalej odkrywam, że jednak nie ta! A jak ta, to nigdzie jej nie ma![]()
Totalna załamka![]()
No piszcie ludzie, piszcie!Przez te kilka lat, to już nabraliście takiego doświadczenia że ho ho!

Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Czy świdośliwy można spotkać w stanie ,że tak powiem "dzikim"? Oczywiście w Polsce 

-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
Rośnie jej masa na drodze 719 z Żyrardowa w strony trasy 50" w lesie przy drodze.
Dereń jadalny(cornus mas)
- Menysek
- 200p
corazonbianco
O tak - to też czytałam! Żadnej z wybranych odmian nie znalazłam w dostępności dostępnej
Ale widzę, że Konieczko uzupełnił zapasy
No i wskazujesz mi praktycznie same duże... Znaczy z mniejszych drzewek to tylko Prince William mi zostaje?
seedkris - właśnie mają też inne i tą wskazują jako najlepszą!
O tak - to też czytałam! Żadnej z wybranych odmian nie znalazłam w dostępności dostępnej

No i wskazujesz mi praktycznie same duże... Znaczy z mniejszych drzewek to tylko Prince William mi zostaje?
seedkris - właśnie mają też inne i tą wskazują jako najlepszą!