Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Mambo ;:7
Co słychać u Twoich nowych roślinek, wszystko ok :?: :lol: I jak wrażenia po wystawie :?: :wink:
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Aniu, wywołałaś mnie "do tablicy" :oops: Już dawno nic nie pisałam chociaż cały czas śledzę forum ;:131
Ostatnio faktycznie trochę mi przybyło, w czym również jest i Twoja zasługa :wink: Wystawą byłam trochę zawiedziona, bo nie było nic o czym marzyłam. W pierwszy dzień kupiłam tylko phalaenopsis cochlearis, chociaż nie planowałam zakupu akurat tego storczyka. A gdy poszłam na wystawę drugi raz kupiłam coś ślicznego, o czym w ogóle nie myślałam czyli Encyclia vitellina i jeszcze młodą roślinka maleństwo phalaenopsis tetraspis. Tego ostatniego nie było w pierwszy dzień, a było to od dawna moje marzenie :P
Oto dwie z moich nowości:

Phalaenopsis cochlearis z 2 pędami, mam nadzieję, że zakwitnie
Obrazek Obrazek

A oto drugi zakup Encyclia vitellina. Widziałam taką u Jolusi i nieśmiało proszęe o jakieś wskazówki dotyczące jej uprawy :oops:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To nie koniec zakupów :D Kolejne kwiatki, za pomocą Anusski i Rafaela przyjechały do mnie z Niemiec i są to phalaenopsis mariae i phalaenopsis schilleriana - też jeszcze młodziutka roślinka. Jeszcze nie zrobiłam im zdjęć, ale już niedługo je pokażę.
Kolejne moje marzenie spełniła Jolusia z pomocą Anusski, AnnyL i MirkiS. Jest to phalaenopsis equestris ilocos alba, który właśnie jedzie z Niemiec.
Dziękuję wszystkim za pomoc w zdobyciu moich wymarzonych kwiatków ;:32
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mambo, widziałam tę Encyclię vitellina na wystawie i byłam nią zachwycona. Starałam się dokładnie ująć jej kolor na fotkach, ale mi nie wyszło. Jest ogniście pomarańczowy, przepiękny.

Gratuluję nowych zakupów i spełnienia storczykowych marzeń!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Mambo Phalaenopsis cochlearis ma piękne pędziki i życzę, by zakwitł jak najszybciej. Encyclia vitellina rewelacyjnie się prezentuje-taka dostojna można , by rzec . Czekam na zdjęcia tego maluszka i cieszę się, że zobaczę na żywo Twojego phalaenopsis equestris ilocos alba. Ja też go mam ale jako maluszka na razie. ;:80
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Cuuuda :lol: Podobną Encyclię vittelinę widziałam na stoisku OrchiSklepiku :wink:
A phal. cochlearis... no cóż :roll: ... moje, jak na razie, niespełnione marzenie - choć
widziałam go na stoisku OS, to nie wzięłam, bo już i tak dużo kupiłam :lol:
I czekam na zdjęcia innych, mimo że wszystkie już widziałam :)
Piękne są, ale myślałam, że phal. schilleriana będzie większa, a tu sadzonkę przysłali :?
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Mamba bardzo ladne nabytki :lol: :lol:

Przyznasz mi racje ze Encyclia vitellina jest bardzo magiczna, prawda? :lol: i jak isie ja zobaczy to trzeba ja miec. :lol:

1. Roslina pochodzi z Guatemali i Meksyku. Jest uprawiana w warunkach chlodnych ale röwniez i cieplych przy czym wazna jest röznica temperatur miedzy dniem a noca.

2. Zima stoi na poludniowym oknie gdzie ma jasno w oslonce z keramzytem zalanym woda w celu utrzymania wilgotnosci. Im wieksza röznicy spadku tempearatur tym lepiej. Roslina potrzebuje wilgotnosc do 80 % i w tym celu spryskuje ja co dwa dni.

3. Wiosna przestawilam ja do chlodnego pokoju z porannym i popoludniowym sloncem. Podczas wyksztalcania sie pseudobulwy podlewam normalnie po krötkim przeschnieciu substratu. Po calkowitym wyksztalceniu sie pseudobulwy przestalam podlewac az do pojawienia sie pedu kwitowego, po czym znöw zaczelam podlewac.

4. Zasilam ja co 14 dni zwykla odzwyka do storczyköw o proporcjach podanych przez producenta.

5.Bardzo lubi wakacje w ogrodzie czy na balkonie co sprzyja wzrostowi rosliny i pojawianiu sie pedöw kwiatowych i poranne spryskiwanie.

6. Przy dobrej uprawie z kazdej nowej pseudobulwy pojawiaja sie pedy kwiatowe :lol: . U mnie pojawia sie juz drugi ktöry lada dzien sie rozwinie a jeszcze kilka pseudobulw rosnie wiec zapowiada sie magicznie :lol:

Encyclia vitellina jest bardzo wdzieczna i wcale nie trudna roslina w uprawie. Zycze ci powodzenia :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jak ja bym chciała mieć schillerianę i equestrisa... a Encyclia cudna. widziałam taką na wystawie. podobała mi się.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Niesamowite zakupy, pisz jak sobie radzą te gatunkowe Phalaenopsis w warunkach mieszkaniowych. oczywiście życzę powodzenia :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Mamba siedziała cicho, a jak się odezwała to szczęki opadają :) Gratuluję nowych nabytków !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i pochwały ;:32

Baryczko, też mnie zachwyciła encyclia vitellina. Na początku trochę się wahałam czy ją kupić z powodu braku miejsca. Ostatecznie kupiłam ją, bo nie wiadomo kiedy kolejny raz miałabym okazję na taki zakup :twisted:

Aniu, dziękuję i mam nadzieję zobaczyć kwiatki phalaenopsis cochlearis i phal. mariae, którego jeszcze nie pokazałam. Dotychczas miałam przykre doświadczenia ze storczykami, które przy zakupie miały jeszcze młode pędy. Po przyniesieniu do domu pędy przestawały rosnąć :( Mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej :roll: Czekam niecierpliwie na przesyłkę od Jolusi. To było jedno z moich marzeń niespełnionych na wystawie, ale na szczęście mamy Jolę :twisted:

Anusska, moja encyclia vitellina kupiona była właśnie na stoisku OS. Była też na stoisku Salonu Orchidei, ale nie tak ładna jak moja i droższa. Phal. cochlearis pewnie jeszcze kupisz, nie wyszystkie marzenia spełniają się naraz, ale to dobrze :wink: Jak tylko zrobię zdjęcia pozostałych nowości pochwalę się nimi :wink: Też liczyłam na to, że phal. schilleriana będzie większa :roll:

Jolusiu, dziękuję za rady ;:180 ;:180 ;:180 Własne doświadczenia są najcenniejsze. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące podlewania. Czy zamaczasz całą doniczkę, tak jak w przypadku phalaenopsis, czy też podlewsz od góry? Czekam też niecierpliwie na kolejne zdjęcia Twojej encyclii vitelliny.

Dusiu, marzenia się spełniają jeśli się bardzo chce. Jestem pewna, że Twoje też się spełnią

Mario Tereso, oczywiście zdam relacje z postępów moich botanicznych storczyków. Dla mnie to też wyzwanie, tym bardziej, że dotychczas miałam tylko phalaenopsis equestris, który jest bezproblemowy i radzi sobie bardzo dobrze.

Mała Mi, oj tak siedziałam cicho, ale nie bezczynnie :twisted: Z tej choroby się nie wychodzi łatwo :twisted: ;:32
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

O kurcze, ale bajeczne kolory ma e. vitellina, brak mi słów. Widziałam wcześniej ja u Joli.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Mambo jeszcze zapomniałam o tych miksturach. Jeżeli chodzi o sabotki to do każdej doniczki dodałam potłuczone skorupki /z ugotowanych jaj/, oraz podlewam woda w której one sie gotowały. W moim przypadku widzę, że zaczęły bujniej rosnąć i pojawiło sie więcej przyrostów.
Jeżeli chodzi o drożdżówkę to rozrabiam w 5 l butli 15 gr drożdży odstawiam na dwór /aby nie paść od zapachu/ na ok. tydzień , nie zakręcając butli /fermentacja może ja rozsadzić/.
Gdybyś miała jakieś wątpliwości to w wątku bogumiły na str od 1-5 /chyba/ dokładnie jest przez nia wszystko opisane.życzę miłych fermentacji hi hi, oraz tłuczenia skorupek.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Mambo skorupki od jajek można również moczyć w wodzie kilka dni i tą wodą podlewać sabotki .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Encyclia vitellina piękna, już jesteś trzecią osobą u której ją oglądam i się w niej zakochałam, lubię takie ostre kolorki, jest cudna co tu dużo pisać.
Moczone skorupki z jajek wydają mały smrodek, to trzymaj z dala od noska, ja kilka razy podlewałam je tym smrodkiem, ale jak na razie efektów nie widać.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Mamba ja wlewam wode do oslonki z keramzytem i ona sobie sama popija. Przy podlewaniu i kapaniu trzeba uwazac na nowe pseudobulwy zeby nie zgnily.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”