Cerise mocno poszły w górę a z tego co wiem rosną na duże krzaczory. Balconi też ale one były już ładnie krępe od samego początku jak zaczęły rosnąćWarzywkowo pisze:Werutko, skrzynkowe na pewno, ale koktajlówki duże krzaki - raczej w fazie rozsady mocno nie odbiegają od "normalnych".
Wszystko o pomidorach cz. 13
Re: Wszystko o pomidorach cz. 13
Pozdrawiam, Werka
Pozdrawiam, Werka
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jola1313!
W moim laptopie powiększyłam Twoje zdjęcie 2 razy.
Coś tam widać jakby zieloną mszycę.Ale mogę się mylić.
Może cos było w tej ziemi.Albo przeniosło się z innej doniczki.
Może za często podlewasz.Biały kolor kuwety odbija promienie słoneczne i ziemia wtedy jest dłużej wilgotna.
Odwrotnie do koloru czarnego.Tu z kolei szybko wysycha.
Może ktoś kto miał u siebie podobny problem doradzi co dalej robić.
W moim laptopie powiększyłam Twoje zdjęcie 2 razy.
Coś tam widać jakby zieloną mszycę.Ale mogę się mylić.
Może cos było w tej ziemi.Albo przeniosło się z innej doniczki.
Może za często podlewasz.Biały kolor kuwety odbija promienie słoneczne i ziemia wtedy jest dłużej wilgotna.
Odwrotnie do koloru czarnego.Tu z kolei szybko wysycha.
Może ktoś kto miał u siebie podobny problem doradzi co dalej robić.
- Maraga

- Od: 5 lut 2011, o 13:05
kaLo!
A skąd wzięła się woda na liściach?
Chyba Jola nie zrasza swoich sadzonek pomidorów!
A skąd wzięła się woda na liściach?
Chyba Jola nie zrasza swoich sadzonek pomidorów!
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mam pojęcia, wygląda jak woda i na 100% nie fotoszop
.
- Ginka

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja się oduczyłam zraszać całe rośliny, na szczęście nie zdarzyło mi się poparzyć roślinek
, zraszam tylko gdy siewki mają liścienie (tak aby lać po wszystkich miejscach w wielodoniczce, głównie aby zmoczyć puste które nie wykiełkowały), dalej leję zraszaczem ale bez moczenia góry
.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
sawka

- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Też zrobiłam podobny test z tymi które nie rosną. 6 poszło do ziemi mojego autorstwa (różne odmiany), 2 do Sterluxa z nowego worka (Balkoni Red). Nawet jeśli nie uda się ich odratować to może wyciągnę jakieś wnioski na przyszłość.werutka pisze:Słuchajcie daję jeszcze czas moim pomidorom, były wysiane gdzieś koło 18.3 a drugie 27.3. przepikowane, niektóre ruszyły, inne stoją i pomału im to idzie. Dzięki uprzejmości i pomocy Karolcii(za co serdecznie dziękuję![]()
) przepikowalam jeden ze Sterluxa do ziemi ogrodowej, ponoć spod tunelu. Ciężka ze 2 razy niż Sterlux. Zobaczymy jak wypadnie test
Werutka, napisz koniecznie jak zareagował Twój pomidorek.
Pozdrawiam. Sławka
- jola1313

- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Kochani, dziękuję za odpowiedzi.
Woda jest na listkach, bo nie wytrzymałam i zrobiłam oprysk od robaków. Nigdy nie zraszam i staram się podlewać by nie zmoczyć liści.
Też mi się wydaje, że początkowo za często podlewałam,ale już wyczułam.
W doniczce z Cosmonautem v. Chyba wszystkie liścienie i liście tak wyglądają. W paletę jest różnie, ale tam i różne odmiany i może rzadziej posiane.
Mszyc nie widzę. Podejrzewam coś innego ssącego. Niestety nie musi być widać tego stworzonka bo on malutki.
Szkoda, że nie pomyślałam by wcześniej opryskać. Ale myślałam, że podlałam na liścienie.
Woda jest na listkach, bo nie wytrzymałam i zrobiłam oprysk od robaków. Nigdy nie zraszam i staram się podlewać by nie zmoczyć liści.
Też mi się wydaje, że początkowo za często podlewałam,ale już wyczułam.
W doniczce z Cosmonautem v. Chyba wszystkie liścienie i liście tak wyglądają. W paletę jest różnie, ale tam i różne odmiany i może rzadziej posiane.
Mszyc nie widzę. Podejrzewam coś innego ssącego. Niestety nie musi być widać tego stworzonka bo on malutki.
Szkoda, że nie pomyślałam by wcześniej opryskać. Ale myślałam, że podlałam na liścienie.
Może przędziorki, to często przełazi z doniczkowych kwiatów na rozsady.
-
justinea4
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 20 paź 2016, o 21:12
U mnie wczoraj odbyło się pikowanie pomidorków.
Tutaj trochę "oklapły" po przepikowaniu, dzisiaj już wyglądają dużo lepiej.
Mam wrażenie, że liście są trochę blade, ale może jestem po prostu przewrażliwiona
Sadzone były 18 marca, niestety z optymalną temperaturą było różnie, więc i pomidorki na razie niezbyt duże:(
A tutaj taki dziwoląg z 3 liścieniami, już widzę że liście zaczynają wyrasta z dziwnych miejsc, ale szkoda mi go wyrzucać, zobaczę co z tego wyrośnie.
Tutaj trochę "oklapły" po przepikowaniu, dzisiaj już wyglądają dużo lepiej.
Mam wrażenie, że liście są trochę blade, ale może jestem po prostu przewrażliwiona
A tutaj taki dziwoląg z 3 liścieniami, już widzę że liście zaczynają wyrasta z dziwnych miejsc, ale szkoda mi go wyrzucać, zobaczę co z tego wyrośnie.Pozdrawiam, Justyna.
- Saute
- 200p

- Od: 24 lut 2017, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jest na pewno pomidor ?justinea4 pisze:A tutaj taki dziwoląg z 3 liścieniami, już widzę że liście zaczynają wyrasta z dziwnych miejsc, ale szkoda mi go wyrzucać, zobaczę co z tego wyrośnie.
Andrzej