Różyczki u Ewki cz. II

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki cz. II

Post »

Miłko - Piano to super róża. Wpierw uwagę przyciągają pączki w formie kulek, a potem długo, długo i jeszcze dłużej kwitnie kwiat. A dodam, że jest to róża powtarzająca kwitnienie. W tym roku pierwszy raz ścięłam ją do wazonu i zaniosłam tacie, dzięki temu wiem, że jest bardzo wytrzymała i długo utrzymuje się ścięta. Jestem ciekawa czy Wedding Piano też taki będzie, mam nadzieję, że też.
Jak Ci się podoba jedynie do tej pory kwitnąca Dalia?

I jeszcze kilka. Kupiłam ją bezimienną, ale wydaje mi się, że to Queen Elizabeth. Czy ktoś może mi powiedzieć, jaka jest różnica między Queen a Astrid Lingren? Tę drugą dostałam w prezencie, ale jeszcze nie zakwitła. Słyszałam, że róże te są do siebie podobne. Czy to prawda?

Obrazek

Obrazek

Ogród z liliami coraz bardziej mi się podoba, chyba jesienią co nieco dokupię :lol: Na jednym ze zdjęć widać połamaną śliwę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czas wrócić do róż. Już wcześniej pisałam, że nie jestem zadowolona z Blue Day. Jedyną jej zaletą jest zapach!

Obrazek

Obrazek

Dainty Bess to piękność, która niestety mizernie kwitnie i słabo się krzewi. Warunki ma idealne, ze względu na urodę kwiatów posadziłam ją tam, gdzie zazwyczaj odpoczywam, a ona taka humorzasta.

Obrazek

Obrazek

Bezkonkurencyjnie piękny jest za to Kronnenbourg.zięki marketowym zakupom mam już dwa, i to się nazywa miła niespodzianka. Duże, silne krzewy i takie same kwiaty. Ta różyczka znalazłaby się na mojej top różanej liście.

Obrazek

Róże ze szkółek zwykle wymagają dłuższej aklimatyzacji, tak jest u mnie. Ale Lady of Shalott przeczy tej teorii. To jej drugie kwitnienie, tak samo obfite jak poprzednie. Sam krzew jest jeszcze niski, ale to nasadzenie było wiosną. Powiedziałabym,że to jeden z lepszych tegorocznych zakupów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym roku jako pierwsza zakwitła Mary Rose. Tamto kwitnienie zapierało dech w piersiach. Teraz powolutku zaczyna się drugie.
Jestem fanką tej róży nie tylko ze względu na urodę kwiatów , ale też na jej niemalże bezproblemowość ( No może problemem była ilość kwiatów, które musiałam po przekwitnięciu obciąć)

Obrazek

Obrazek

I już na sam koniec Olympic Palace, czekam czy tym razem rozwinie się kwiat czy znów słońce albo deszcz, albo jeszcze co innego w tym jej przeszkodzi. Nie lubię jej zmumifikowanych kwiatów, które przecież potrafią być ładne.

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo mam Queen E. i wydaje mi się, że ta co u Ciebie ma więcej płatków, bardziej pełna.
Ja z QE nie jestem zbytnio zadowolona, ale to niemowlak jeszcze, więc ma czas.
Czekam teraz na jej drugie kwitnienie...

Lilie masz wspaniałe, też będę dosadzać jesienią :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dalia jest urocza! Pojedyncze też bardzo lubię, zwłaszcza, że ta jest zgrabna, fotogeniczna i pewnie chętnie na niej siadają owady!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Co narzekasz na brak kwiatków? Kolorowo od lilii. ;:333 A róże za chwilkę będą się dalej popisywały. Moje już zaczynają ;:173
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Ewunia Queen Elizabeth i Astrid Lindgren wcale nie są do siebie bardzo podobne Queen jest różowa a Astrid różowo-łososiowa ,Astrid rośnie szybko i wysoko wypuszcza pędy ,kwitnienie pierwsze jest oszałamiające ,setki kwiatów ,Queen jest powolniejsza znacznie krzaczek nie wysoki ,Astrid kupiłam spontanicznie i do końca nie jest w moim typie ,ale nie pozbędę się jej nigdy bo to jedna z tych najmniej kłopotliwych i okazałych oraz zdrowych ,Queen jak na razie serca mi nie skradła :wink:

Wstawiam ci zdjęcia możesz je usunąć jak obejrzysz :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne lilije. Lady of Shalott już dawno mi wpadła w oko, i kolor, i kwiaty. No i ta nazwa :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, Tolinko - mam 4 starsze Queen Elizabeth, w tym roku z dwóch marketówek wyrosły mi kolejne, bardzo podobne do QE. Jedną z nich własnie tu przedstawiłam. Na 90 % to ta sama róża, ale cień wątpliwości kazał mi postawić na A.Lingren. Skoro A.L. wypuszcza setki kwiatów, czyli to nie ona. Ze swoich Q.E. jestem bardzo zadowolona, cały czas kwitną, są w miarę zdrowe i silne.
Małgosiu - na to idruge kwitnienie czekam przestepując z nogi na nogę.
Miłko - owadów ci u mnie cała paleta, czasem nos strach wsadzić w kwiaty, żeby coś nie dziabło.
Sylwio - bez dwóch zdań Lady polecam!
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewuniu ślicznie u ciebie ;:215 Widzę, że nie tylko mnie w tym roku wzięło na lilie :lol: Ja postanowiłam pupychać je gdzie tylko się da :;230 Polecane roże piękne, zapisałam już sobie, jak tylko zdołam je spotkać to pewnie zagoszczą i u mnie ;:224 Kroenenbourg mam u siebie i też bardzo ją lubię, niemal tak jak Papa Meilland, która u mnie jest zdecydowanie królową ogrodu :wink:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ewa u mnie Lady of Schalott to nowe odkrycie ;:333 Dostaje mega pozytywa...kolor ma niesamowity ;:333
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ewuniu Lady of Shalott to jednak przepiękna róża! Tak się cieszę, że wiosną zaprosiłam ją do siebie. I mam nadzieję, że w przyszłym roku pokaże już trochę więcej niż w tym. ;:215
x-ja-a

Post »

I ja się dopisuję do fan-clubu Lady of Shalott. po zobaczeniu pierwszych kwiatów pierwszego, wiosennego krzewu dokupiłam niedawno drugą. Krzewy się krzewią, kwiaty się kwiecą, wszystko jak należy. No i ten nieokreślony, pastelowy kolor ;:167 Twoja zgrabniutka i pięknie kwitnie ;:167 ;:167
Lilie są absolutnym niezbędnikiem w ogrodzie. Mam coraz więcej, bo się same rozmnażają a ja dokupuję kolejne. Dokup więcej, widać, że wspaniale się u Ciebie czuja :D
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny - Lady od Shalott zagościła widać w wielu ogrodach, będziemy mogły porównywać ;:4
W tym roku na Polagrze wybór lilii był bardzo duży, cebule rosłe a kolejka chętnych nie kończyła się, co mogło dowodzić, że sprzedawca znany. Na pewno za rok dokupię kilkanaście odmian.
Póki co zdjęcia z wczoraj
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

zawsze zachwycam się Double Delight, ale do tej pory ich właściciele raczej na nią narzekali :( A taka piękna jest ;:173 Stockholm Castle też mi wpadł w oko ;:108 ŁAdna ta czerwona dalia, ma takie kształtne kwiatki.
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29

Post »

Witaj Ewuniu-
chociaż czytam Twój wątek prawie regularnie,
to nie wpisywałam się- przyczyna jest prosta, jeśli nie mam nic ciekawego do powiedzenia
to się nie odzywam.
Dzisiaj postanowiłam się odezwać z powodu róży Burgundy Iceberg.
Kupiłam ją tej wiosny z Floribundy.Zachwycam się nią od pierwszego kwiatka czyli od ósmego czerwca.
Kwitnie bardzo obficie nie przerwanie do teraz i ma naprawdę piękny taki aksamitny kolor.Zbudowała dosyć duży krzaczek.
Jedyny jej mankament to czarna plamistość- złapała ją jako pierwsza.Rośnie u mnie w nasłonecznionym miejscu- bo tylko takie posiadam w moim mini ogródku :)
Pozdrawiam Marzena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Pewnie i u mnie zagości Lady of Shalott, bo jest piękną różą... a ja taka sroczka jestem i jak coś ślicznego widzę u kogoś, to nagle zachciewa mi się :lol:
Piękna róża!!! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”