Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Zuziu piękne dalie kupiłaś. Ta środkowa podoba mi się najbardziej. Odkłady i szczepienia nie kwitną tak od razu. Mam Galaxy z pewnego źródła a nie kwitnie. Mam też G.H. Kern, ma może z 40 cm wzrostu i kwitła w zeszłym roku. Wszystko zależy od odmiany, warunków itd.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martwią mnie, Zuziu, Twoje dolegliwości żołądkowe... A jeśli to nie żołądek?
Jednak powinnaś odwiedzić najbliższego medyka. ;:108 ;:108
Dalie pierwszorzędne! ;:138
A najładniejsza - moim zdaniem - jest ta lawendowa. ;:333
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ostnica ma odmiany ja mam zamówioną Pony Tails , a zamawiać będę Sirocco
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Zuzka, a jednak Dalie :)
Fajne są choćby na to, że sadzisz wiosną a jesienią masz mega krzak obsypany kwiatami ;:oj
Do młodszych ogrodów to super rozwiązanie ;:333
Zaczynam i ja o nich myśleć (bo jeszcze nie kupiłam)..
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Oj widzę i ja u siebie kolejne chciejstwo ;:oj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Zuza, a ja jeszcze nie mam ani jednej dalii i chyba mieć nie będę. Jakoś nie potrafię się do nich przekonać. TZN, podobają mi się, ale trzeba je wykopywać a ja za leniwa jestem. Wolę je podziwiać u was ;:306
Byłam na działce i u mnie tulipanki tylko na jednej rabacie nieśmiało pokazują czubki ;:131 no i bardzo dobrze. Mam magnolie Galaxy już chyba 5 lat i nigdy nie zawiązała pąków kwiatowych. Czytałam o niej, że ona jest taka nadęta pannica ;:306 GHC to fajna magnolia, lubi kwitnąć. Niestety załatwiłam ją. Przesadzałam i nie przyjęła się w nowym miejscu. Na tej działce mam 5 magnolii i wszystkie mają pąki kwiatowe. Może się uda i zakwitną. Buziaczki przesyłam ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuziu dale śliczne kupiłaś, ja z większości roślin które wykopywać trzeba na zimę zrezygnowałam, sił nie ma, zdrowie nie pozwała, ale podziwiać będę u Was :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

A ja dalie bardzo lubię i nie przeszkadza mi, że trzeba je przechowywać. Warto ;:108 Co prawda mam tylko ( z braku miejsca) niższe odmiany, zawsze jednak znajdę dla nich kącik w swoim ogrodzie. Ale również z większości roślin do wykopywania na zimę zrezygnowałam. Zostały tylko dalie i mieczyki, bo to też moi ulubieńcy ;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, śliczne Dalie. U mnie też w tym roku będą, zamówiłam "aż" dwie sztuki z liliami ;:306 , to będzie mój debiut Daliowy.
To chyba ty pisałaś, że mieczyki nie mogą być sadzone w tym samym miejscu przez kilka lat. Tak więc mimo uśmiechających się do mnie z wystaw cebul nie biorę ani sztuki. Niech ziemia odchoruje swoje i może za kilka lat zacznę sprowadzać je na nowo do ogrodu.
Czy ta ostnica którą wysiewacie zdąży w ciągu jednego sezonu z siewki zamienić się w przyzwoitą kępkę?? Ostatnio stałam przed nasionami traw i ostatecznie nic nie wzięłam ;:173
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłeczko, ja to się tak zastanawiam, czy Ty nawet jak byś chciała kupić jakieś dalie, to czy znalazłyby się jeszcze takie odmiany których nie masz ;:306 Przecie u Ciebie to taki tłok daliowy, że chyba wszystkie tam są ;:oj A tak poważnie to jako do guru daliowego, mam do Ciebie zapytanie: jak przy sadzeniu im dogodzić żeby były piękne, czy obornik granulowany i wióry rogowe wymieszane z ziemią im na sezon wystarczą? Muszę bardziej jakoś o nie zadbać, bo zeszłoroczne sadzone z karp to klapa była ;:222
Jolka, powojniki można ciąć już w lutym ;:oj A mojej aktinidii nie cięłam jeszcze ani razu. Ty tniesz swoją? A co cięcie jej daje, bo moja puszczona samopas wspina się po słupie bez przycinania ;:131 Na tuje też szykuję się marzec/kwiecień, zależy jak pogoda się utrzyma.
Aniu-Annes 77, ja też zamówiłam chyba dwie dalie z liliami w Lilyp, nie powstrzymało mnie to jednak z zakupem takich "na żywo". No bo jakże tu przejść obok takich cudeniek spoglądających ze sklepowych półek ;:131 Trzymam kciuki za Twoją ostnicę, ja tez będę siała jakieś trawki (nie pamiętam nazwy, dostałam nasionka). Zobaczymy co z tego będzie ;:173
Ewelina, ja w zeszłym roku też zaczynałam sezon od zrywania darni pod nową różankę ;:108 A potem nie mogłam się doczekać kiedy wreszcie będzie tak ciepło, żeby można na nią rośliny posadzić. Ciągnął mi się ten czas niemiłosiernie Obrazek
Aniu-aneczka1979 , gdzieś mi chyba u Ciebie umknęło jakie trawy zamówiłaś :? Napiszesz? Dalie jeszcze nie wiem gdzie trafią. Raczej na różankę, bo nigdzie indziej miejsca nie ma ;:222 Będę próbować układać je jakoś kolorystycznie do tych posadzonych różyczek. Tym samym chyba zamówienia różane trzeba będzie odłożyć do nie wiem kiedy Obrazek Ale to nic, w tym sezonie będę się napawać tymi sadzonymi na jesień (jak nie zmarzły Obrazek )
Olka, ja dalie też raczej potraktuję jako kwiaty sezonowe bez wykopywania, no chyba że te najfajniejsze odmiany wykopię. Bawisz się w jednoroczne - to potraktuj dalie jak jednoroczne ;:183
Madzia, ja jestem już teraz o tyle mądrzejsza, że gdybym miała kupic kolejną magnolię, to tylko w okresie ich kwitnienia, jak bym własnymi oczętami kwiaty na niej kwitnące widziała ;:108
Lucynko, no polazłam ja wreszcie do medyka, skierowania na dalsze badania i leki jakieś dostałam. Byle do przodu :uszy A dzisiaj znów jadę na zakupy do Auchan. Chyba powoli zacznę te regały z roślinami omijać. Tu trochę, tam troche i os dużo się zaczyna tego robić :twisted:
Dorcia, no Ty to skarbnica wiedzy na temat roślinności wszelakiej jesteś ;:215 Ciekawe jaką ja mam w takim razie ostnicę, bo nawet w szkółce opisana była po prostu ostnica i już :|
Aguś, dla mnie dalie to na razie próby będą. I raczej wykopywać nie będę, ot potraktuje jak jednoroczne. Chyba że serduchem mym jakoś potężniej zawładną... Obrazek Nakupiłam ostatnio sobie róż, to czemu teraz nie dalie. A jak widzę niektóre odmiany w necie, to aż dech zapiera ;:167
Andzia, byłam ostatnio u Ciebie, ale na razie na początku wątku, więc się jeszcze nie wpisałam. Widziałam za to te tony nasion które sobie kopiłaś i dostałaś ;:oj Powiedz, masz już "wprawę" w wysiewaniu? U mnie wciąż więcej porażki niż sukcesów w tej dziedzinie Obrazek
Ewka, już pisałam gdzieś wyżej, że ja dalie w większości potraktuję jako sezonowe. Też nie myślę ich wszystkich na jesień wykopywać. Tym bardziej, że te akurat co kupiłam to cenowo bardzo przystępne, spokojnie można potraktować jak jednoroczne. Za magnolie trzymam kciuki, tak bym wreszcie chciała zobaczyć jej kwiaty Obrazek
Iwonka-iwona0042, ja też raczej wykopywała nie będę. Traktuję jako sezonówki Obrazek
Iwonka-Iwonka1, no choć Ty wykopujesz dalie Obrazek Większość tu żeby nie wykopywać to wcale z nich rezygnuje. Brawo ;:138 Ja myślę te najładniejsze wykopać, a te które nie zawładną moim serduchem pozostawię i potraktuje jako jednoroczne.
Sabinko, też z Lilyp.. zamówiłam chyba ze dwie dalie z liliami. Chce w tym roku z nimi popróbować, wszak dość wdzięczne to roślinki. Tak, mieczyków nie sadzi się w tym samym miejscu nawet dwa razy z rzędu właśnie żeby jakiegoś choróbska nie załapały. No chyba że ziemię w dołkach wymienisz Obrazek Z ostnicami sianymi z nasion nie pomogę, sama kupiłam gotowe sadzonki ;:131 Ale też się zastanawiam jak to jest z sianymi z nasion trawkami, bo tez mam do wysiania parę nowinek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Właściwie to też dobry pomysł, ale jak mi się spodobają, to szkoda zostawić będzie, no pomyślę nad tym chwilę ;:108
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Próbowałam kilka razy przechowywać dalie i nigdy mi się to nie udawało. Zawsze wysychały na wiór ;:202 A potem gdzieś przeczytałam/usłyszałam, że trzeba je przysypać torfem i zajrzeć do nich co jakiś czas i delikatnie spryskać je wodą. Teraz już mi się udaje przechowywać je przez zimę. Jeszcze zmieniłam im piwnicę. W mojej było za ciepło, eM wywiózł do pracy, tam jest chłodniej. No, tak.....Ale to może już nie ja, tylko eM ma sukcesy w zimowaniu dalii... ;:224 :;230
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuza ja swoich dalii nie traktuję jako jednoroczne. Plusem ich jest to,ze możesz co roku posadzić je w innym miejscu :D Raz tu,a innym razem tam.Do wazonu idealne :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Zuziu mam wprawę w wysiewaniu jedynie warzyw, bo od kilku lat robię swoje rozsady pomidorów, kapusty,bakłażana, papryk, sałaty, dyń i innych "dziwactw". Z kwiatów, to jedynie zdarzało mi się wysiewać aksamitkę ;:224 Za to w tym roku szał nasion i zobaczymy, co z tego będzie ;:131 Zaraz obfocę moje parapetowe wschodzące kwiatki :tan
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuziu, cieszę się, że zadbałaś o swoje zdrowie. Będziesz spokojniej mogła oddać się temu, co bardzo lubisz - ogrodowi. ;:167 ;:196
Ja przechowuję dalie w ogóle do nich nie zaglądając. Zapakowane w kartonie dostały prikaz, by przetrwały do marca, bo jeśli nie, to pójdą na kompost. Zawsze tak robię i zawsze tylko część przeżywa, ale przecież wystarczy jeden kartofelek, by z niego wyrosła wcale nie mała roślina. ;:131
W marcu moczę je najpierw w letniej wodzie z dodatkiem nadmanganianu mniej więcej jedną dobę i wsadzam do doniczki.
Na działkę wysadzam już ładnie ulistnione rośliny. Dzięki temu wcześniej kwitną. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”