Kawon ( arbuz ) - część 6
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 6
Wiciu za bardzo pospieszyłeś się z sadzeniem arbuzów
Teraz były bardzo zimne noce to nie dziw się, że nie rosły 
Moje arbuzy i cukinie czekające na wysadzenie w grunt. Pierwsze z lewej od góry to Lajkonik, niżej Kveta, w środku dwa Arbuzy Rattle snake, po prawej dwa Arbuzy Orangeglo
Jeszcze w jednej doniczce mam Ukraińskie jakieś i dopiero zaczynają wychodzić z ziemi bo zasiane tydzień temu ponieważ inne mi nie wzeszły i w tą samą doniczkę wsadziłam. W przyszłym roku będę na początku kwietnia siać Arbuzy do doniczek bo wolno rosną a te takie małe są siane początek maja. Mam nadzieję że w ogóle doczekam owoców i spróbuję ich smaku.

Powiedzcie mi za jaki czas będę mógł podlac Substalem tym startowym jak dzisiaj rano podlalem gnojowka z pokrzyw?
- seba1999

Przynajmniej dwa tygodnie. Są jeszcze małe to nie dawaj im za dużo
U mnie straszna susza. Wysadzam w środę 
Telimenka ładne już są
. Pogodę też zapowiadają idealna więc teraz tylko patrzeć jak będą rosnąć
. Moje Rosario już w gruncie tylko Sugar Baby dopiero 3 listek rośnie więc chwilę jeszcze poczekam i zaraz wszystko będzie w ziemi
.
- seba1999

Telimenka tam są trzy arbuzy ? Oj będzie ciężko wykarmić trzy krzaczki w jednym miejscu 
Oooo u mnie teraz 21 stopni oby dłużej takiej temperatury i arbuzy pięknie ruszą z wzrostem ;) . A jak u was z temperaturą?
seba1999 Tak są trzy. Wszystkie arbuzy wysiałam po 3 nasionka do każdej doniczki i bez rozdzielania przesadziłam na miejsce docelowe. Mam nadzieję, że będą rosły w zgodzie . Z wykarmieniem całej czeladki chyba sobie poradzę.To jest mój trzeci rok z arbuzami i według mnie mają podobne wymagania żywieniowe do dyni i cukinii.
Wiciu Moje na zdjęciu to też rosario. Na termometrze jest 18 .
Wiciu Moje na zdjęciu to też rosario. Na termometrze jest 18 .
Chcę posadzić arbuzy, dynie i melony na agrowłókninie. Znacie może jakiś dobry sposób w jaki można przytwierdzić materiał do ziemi żeby wiatr go nie porwał? Słyszałam, że są chyba takie specjalne szpikulce które wbija się w ziemię przez agrowłókninę. Nie mam jednak takich. Co radzicie, macie jakieś swoje "domowe" sposoby? 
Pozdrawiam, Gosia:)
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Te szpilki do agrowłókniny są bardzo wygodne, kotwy trochę jak dla mnie mniej, bo je trudniej przez ten materiał przebić. Szpilki bez problemu i niedrogo kupisz na jakiś aukcjach, w sklepach są droższe.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
rolnik90

- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Po długiej pięcioletniej przerwie postanowiłem, że powrócę do uprawy arbuza.
Ziemia jest przygotowana, tylko potrzebuje jakiegoś sprawdzonego środka przeciw mączniakowi i innym chorobom.
Chciałbym aby ten środek zapobiegał, a w razie potrzeby leczył
Znacie coś godnego polecenia ?
A tu moje arbuzy

Ziemia jest przygotowana, tylko potrzebuje jakiegoś sprawdzonego środka przeciw mączniakowi i innym chorobom.
Chciałbym aby ten środek zapobiegał, a w razie potrzeby leczył
Znacie coś godnego polecenia ?
A tu moje arbuzy

Piotr
- ullak

- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rolniku młody, kiedy wysiewałeś swoje arbuzy?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA