Tu na razie jest ściernisko ale będzie ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko ale będzie ...

Post »

eMuś wymyślił ;:138
Zdjęcia "robocze" z wczoraj:

Obrazek

Obrazek

Jeszcze trzeba wypoziomować itp ale już mi się podoba :heja
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Haha Marlena, nie ma jak kupić najpierw fontannę przyścienną, a dopiero później budować do niej ścianę ;:306 Dobrze że z eMa masz takiego pomysłowego Dobromira i zajmie się problemem ;:333
Jak ptaszki obsiądą skończone dzieło i zrobią sobie poidełko będzie piękny widok ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Zuza, ja byłam przekonana, że tej ściany nie trzeba będzie budować. Niestety okazało się, że fontanna, choć niewielkich rozmiarów, składa się z dwóch części, przez co trafi stabilność. eMuś ma łeb nie od parady, zawsze kombinuje jak zrobić, aby się nie narobić ;:224 Kupił bloczek granitowy, zakopał, lekko troszkę betonu wrzucił do ziemi i już jest ;:138
Teraz moja kolej. Trzeba posadzić roślinki. Zła jestem bardzo, chciałam mieć wolny piątek, a tu chyba będę musiała przyjść do pracy, bo "mój pracownik" znów "chory". A tak bardzo cieszyłam się na to wolne ....
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Marlenko rzygacz fantastyczny. Dasz namiary na pw? Pooglądam sobie...
Róże sadź śmiało. Masz tyle trawnika. Zawsze możesz poszerzyć zakres około fontannowy. ;:333
Widzę tam tylko róże z szałwiami, lawendami i kocimiętką. Będzie bajecznie! ;:180
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Aneczko, ja w rzygaczu jestem zakochana bezgranicznie. Wygląda ślicznie, do tego szum ciurkającej wody - coś pięknego. Widzę, że czytasz w moich myślach, bo i ja widzę tam róże w lawendowo-szałwiowym towarzystwie ;:65
Namiary na pw pewnie że dam ale wieczorem, gdy będę przy kompie. Pan ma fajne rzeczy i naprawdę niedrogie.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Będzie super zakątek ;:138 Mi też się marzy ciurkadełko, ale najpierw muszę eMa zmusić do rozebrania szopki, ze mieć je gdzie zrobić... :?
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Kasiu, wiem jak ciężko jest przekonać faceta do pracy w ogrodzie, życzę powodzenia ;:196 Ciurkadełka są super ;:333
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Wczorajszy wieczór spędziłam na działce. Po tym jak już podlałam każdą roślinkę, usiadłam na leżaku i rozkoszowałam się chwilą. Takie TU i TERAZ ;:167 Róże kwitną coraz śmielej, ich delikatna woń unosi się w powietrzu a wisienkę na torcie jest pomruk ciurkającej wody.

Jestem mile zaskoczona tym, jak dobrze radzi sobie pompa solarna. Obawiałam się, że nie da rady wyrzucić wody a tu proszę, wyrzuca aż za dobrze, wczoraj musiałam troszkę dolać.
Całość jeszcze nie skończona, muszę podjechać do jakiegoś marketu budowlanego i wybrać podstawkę pod fontannę i znaleźć czas na posadzenie roślin. Jutro przyjeżdzają jeszcze dwie róże (dokupiłam princess aleksandra of kent).

Również jutro przyjadą zamówione hortensje: na początek polar bear oraz limetlight. Jeszcze nie mam dla nich miejsca ;:173

Wczoraj też zrobiłam całą masę zdjęć moim ślicznotkom, które teraz pozwolę sobie zaprezentować.

Zacznę od róż, które przywędrowały do mnie wprost z różanych rabat Dorotki ;:196

Dotorko, przypomnij mi nazwę tej panienki - śliczna jest

Obrazek

westerland - kolor ma niesamowity, po początkowych kłopotach z kwieciakiem od nowa widzę pączki

Obrazek

Róża jest bardzo ciekawska, za nic ma ogrodzenie

Obrazek

Tej czerwonej nie znam, zakupiona jako angielskie w Auchan -ślicznie pachnie

Obrazek

Pierwszy kwiat gratisowej celeste, nie jestem do końca pewna, czy rośnie w dobrym miejscu, obawiam się, że na jesieniu trzeba będzie ją przesadzić.

Obrazek

Blue for you, przesadzona w półcień odpłaciłam się pięknym kwitnieniem

Obrazek

Pastella - koniecznie muszę ją przesadzić, myślicie, że mogę to zrobić teraz? czy lepiej poczekać do jesieni?
Widzę ją przy fontannie ;:224

Obrazek

New Down, rośnie pod oknem i zachwyca kwitnieniem. Dość mocną ją prześwietliłam, bo była bardzo splątana (taką ją dostałam). Chciałabym również aby zagęściła się od dołu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża ta bardzo mi się podoba, więc zeszłego lata zakupiłam jeszcze jedną i posadziłam ją przy pergoli.

Obrazek

Obrazek

Lavende ice która czeka na posadzenie przy fontannie - chyba zamówię jeszcze 2 - boska jest ;:167
Posadziłam ją w doniczkę produkcyjną a ona mi takie kwiatki soli ;:167

Obrazek

Obrazek

Iceberg Climbing - przemarzła i ścięłam ją do ziemi i spisałam na straty, a tu proszę !!! jak jej nie kochać?
Niestety widzę, że łapie plamistość...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy kwiat graham thomas

Obrazek

A tu moja przepiękna NN, kwiaty od białego, przez róż, do pomarańczu - może w tym roku ktoś zgadnie jej imię ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Eden rose ;:167 posadzony zeszłego lata

Obrazek

Patticoat - przepiękny kwiat, środek żołty, reszta bielusieńka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Novalis, szkoda, że tak nieładnie brązowieje na koniec

Obrazek

Obrazek

Rapsony in blue - pachnie cytrynką

Obrazek

Obrazek

Róże renesanse Nina

Obrazek

Obrazek

Z tej serii mam kilka, niestety nazw nie pamiętam, pachną obłędnie

Obrazek

Obrazek

Leonardo ;:167

Obrazek

Alexandra - Princesse de Luxembourg,

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Marlena piękności wszystkie ;:333
Domyślam się jak Ci przyjemnie było na tym leżaczku... ;:224 \
Ta Twoja NN z Auchana baaardzo ciekawa ;:215 Może ktoś zgadnie jej imię. Ja też próbuje znaleźć imię do jednej z Auchanowych angielek ;:108
Moja pastella zrzuciła sporo pączków, a kilka wisi w dół. Też podejrzewam wstrętnego kwieciaka, choć samego winowajcy nie znalazłam :evil: Teraz to już chyba koniec jego rozmanżania, ale pewnie paskuda schował się już w ziemi na żerowanie. Oby w przyszłym roku nie uderzył ze zdwojoną siłą ;:222
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

O kurcze, cudnie wygląda ta fontanna!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie piękne są te "niebieskie" róże ;:167
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Marlenko, śliczna fontanna i wielkie ;:138 dla eMA za pomysł i super wykonanie pleców.

Róża z tego zdjęcia to Reine des Violettes
Obrazek

A ta, Bonita

Obrazek

Czerwona to zapewne Nadia

W oko wpadła mi gratisowa Celeste. Jest taka delikatna i zwiewna - śliczności ;:167
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marlenko ja też już widzę ciurkadełko obsadzone tymi romantycznymi kwiatami ;:173 Zrobi się taki uroczy zakątek jak z ogrodu angielskiego... Aż sama nabrałam ochoty na coś takiego ;:224
Róże masz piękne, w imponującej ilości ;:215 I nawet moją ulubienicę Westerland dojrzałam :D Coraz bardziej podoba mi się kolorek Novalis...
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Witajcie,
Weekend, choć przedłużony o wolny piątek (jednak dostałam urlop) przeleciał mi nie wiadomo kiedy. W piątek od rana jeździłam po marketach budowlanych aby dokupić podstawę pod fontannę i jakieś tam pierdoły. Po południo przyjechały zamówione roślinki. Z sadzeniem musiałam poczekać, gdyż przyszła straszliwa nawałnica, wiało, padało tak, że świata nie było widać. Na szczęście u mnie obyło się bez strat, ale na moim ROD leży kilka połamanych drzew.
Po południu zabrałam się za sadzenie. Udało mi się posadzić wszystkie róże przy fontannie.
To zdjęcie poglądowe jak rozmieściłam różyczki, pastella jest od przodu :)

Obrazek

Dosadziłam też 3 szt szałwii. Jesienią dosadzę przetacznik, który muszę poprzesadzać. I na tym w tym roku poprzestanę. Zobaczę, jak to będzie wyglądało w przyszłym sezonie, nie chcę "napchać" czegoś za dużo.

Gdy już wszystko "osiądzie" przytwierdzimy elementy na stałe. Na dzień dzisiejszym są przywiązane drucikiem :)

Poza pracą przy fontannie posadziłam 3 hortensje. Niby nic, ale okazało się, że trafiłam na korzenie dębu i trzeba było użyć siekiery. Spracowałam się okrutnie ale za to plan zrobiony. Pech polegał na tym, że mąż mój musiał jechać do swojej babci i ja z tą siekierą sama zostałam ;:oj

Dziś, ku mojemu wielkiemu szczęściu, pada ;:215

..........................................................................................

Zuza moją pastellę przesadziłam na rabatkę. Ucięłam wszystkie pąki i teraz zaklinam rzeczywistość co by się Panna raczyła przyjąć w nowym miejscu. Wszystko psikam co 3 tygodnie substralem 2w1, gdyż co rusz coś mi objada liście. Do tego widzę na kilku różach plamistość. Mam nieodparte wrażenie, że i ten sezon będzie dla nas ciężki ....

Dorota71 Dziękuję, ja nią dalej się zachwycam. Dosadziłam wkoło roślinki i teraz szukam ładnych solarnych kul.

vimen śliczne są prawda, moje serce podbiła lavender ica, niestety, u mnie pędy musiałam podwiązać, bo wyginały się jak chciały. Być może to dlatego, że rosła na balkonie.... za rok się okaże :D

dorotka350 eMowi rzeczywiście brawa należą się, bez niego to nie wiem, czy fontanna by stanęła. Dziękuję za przypomnienie nazw róż. Reine des Violettes zdobyła moje serce. Celeste - póki co niewiele mogę o niej powiedzieć, ale będę obserwować.

clem3 Zdjęć po posadzeniu róż nie zrobiłam, bo wszystko w błocie upaprane i nie ładnie wyglądało. Róże jeszcze takie malutkie, na efekt poczekać trzeba będzie do przyszłego sezonu. Westerland dostałam od Dorotki i przyznam, że okazała z niej panienka. I kolorek ma taki żywy. Novalis śliczna, ale nie podoba mi się, że łapie brązowe plamki przy przekwitaniu. Bardziej podoba mi się lavender ice.

Co do nabierania ochoty, nie tylko Ty jedna ;:183 ;:183 ;:183
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Marlenko powiem szczerze: zazdroszczę Ci tego rzygacza w otoczeniu róż. Obrazek No miodzio. Obrazek Jak już wiesz ostro kombinuję, by i u mnie "coś" się pojawiło.
Kochana prawdziwa kobieta niczego się nie boi. :wink: Najważniejsze, że dałaś radę i masz tak jak chcesz. ;:333 Ja też byłam zmuszona z siekierą kilka razy polatać.
Jestem zakochana w Twoim rzygaczu. No nic nie poradzę. Obrazek
Twoje zdjęcia w przyszłym sezonie będą bić rekordy popularności! ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”