Górki,pagórki i dolinki też...
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Górki,pagórki i dolinki też...
Witaj Kolego
czytam, że się kurujesz, więc zdrówka, bo czas na prace ogrodowe, ja też jeszcze się kuruję, ale rączki już świerzbią jak diabli, zimowity kwitną ładnie, a u mnie jakoś słabo, dopiero jeden pączka ma, reszta noski ledwo wychyliła, zdrówka Janku 
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Iwonko. Tobie również.Coś nas oboje w tym roku dopada.Ja już u lekarza usta zamykam na kłódkę bo co stęknę to zaraz nową chorobę mam.
Na działce nic nie robię.Jeszcze trochę muszę poczekać ale mnie ręce nie świerzbią.Nygus zrobiłem się.Jedną rzecz robię.Zbieram owocki na
nalewkę zdrowotną. O ! takie właśnie:

Na działce nic nie robię.Jeszcze trochę muszę poczekać ale mnie ręce nie świerzbią.Nygus zrobiłem się.Jedną rzecz robię.Zbieram owocki na
nalewkę zdrowotną. O ! takie właśnie:
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Janku witaj.
Fajnie, że najgorsze za Tobą, tylko rekonwalescencja pozostała.
Czytałam dawniej, jak pisałeś, że nie będziesz podlewał roślin, a tylko doniczkowe zabierzesz do domu, ale coś mi się wierzyć nie chce,
chyba jakaś dobra dusza się zlitowała.
Rośliny wyglądają pięknie. Moje goryczki chińskie dwa kolory padły, pomimo podlewania. Wypiekło je z góry słońce. Swoje derenie już także zerwałam, gdyż już zaczęły opadać na podścieloną włókninę.
Śliczne owoce na ogniku, a ta bylina żółto kwitnąca, to?
Fajnie, że najgorsze za Tobą, tylko rekonwalescencja pozostała.
Czytałam dawniej, jak pisałeś, że nie będziesz podlewał roślin, a tylko doniczkowe zabierzesz do domu, ale coś mi się wierzyć nie chce,
Śliczne owoce na ogniku, a ta bylina żółto kwitnąca, to?
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Będzie dereniówka
ja mam w tym roku 1, słownie jeden owoc na dereniu, ale to pierwszy rok, więc myślę, że za jakieś dziesiąt lat i ja dereniówkę zrobię, to znaczy jeśli dalej tak owocować będzie, pierwszy- jeden, drugi- dwa itd... 
- magry

Witam Tajeczko.Ja działkę mam blisko domu więc zawsze szybko mogę zadziałać.Z suszą problemu,takiego jak czytałem,to ja nie miałem dopóki nie
wystąpiła awaria wodociągu.Trwało to 10 dni i w tym czasie byłem za woziwodę więc dużych strat nie mam.Trochę podsuszonych liści,część
roślin nie zakwitła.Kilka roślin wypadło na skalniaku ale one były mizerne już wcześniej.Najlepiej brak wody zniosły rośliny na skalniaku.Kamień
ochrania przed słońcem i woda szybko nie wyparowuje.Ognik ma każdego roku takie owoce.Nie wiem jaka to odmiana ale nigdy nie przemarzł.
Żółto kwitnąca bylina to nawłoć / Solidago flexicaulis variegata./

Iwonko- Nie wiem czy to jest prawda ale prawdopodobnie dereń potrzebuje towarzystwa drugiego.U mnie ma dwie działki dalej.
W tym roku mam dużo owoców.Sąsiad nie zbiera i wszystko gnije.Ja alkoholu nie lubię w każdej postaci,nawet piwa,ale dereniówkę wypiję i
ona mi smakuje.

wystąpiła awaria wodociągu.Trwało to 10 dni i w tym czasie byłem za woziwodę więc dużych strat nie mam.Trochę podsuszonych liści,część
roślin nie zakwitła.Kilka roślin wypadło na skalniaku ale one były mizerne już wcześniej.Najlepiej brak wody zniosły rośliny na skalniaku.Kamień
ochrania przed słońcem i woda szybko nie wyparowuje.Ognik ma każdego roku takie owoce.Nie wiem jaka to odmiana ale nigdy nie przemarzł.
Żółto kwitnąca bylina to nawłoć / Solidago flexicaulis variegata./
Iwonko- Nie wiem czy to jest prawda ale prawdopodobnie dereń potrzebuje towarzystwa drugiego.U mnie ma dwie działki dalej.
W tym roku mam dużo owoców.Sąsiad nie zbiera i wszystko gnije.Ja alkoholu nie lubię w każdej postaci,nawet piwa,ale dereniówkę wypiję i
ona mi smakuje.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Janku ten żółty kwiatek na ostatniej fotce u mnie także oparł się suszy i kwitnie po raz drugi. Nazwa gdzieś mi uleciała, a nawłoci autentycznie nie poznałam, jest śliczna, jakaś odmianowa. Ja mam kanadyjską.
Na skalniaku wiele roślin mi padło niestety i kamienie nie pomogły, może dlatego, że moje to otoczaki zwykłe.
Na skalniaku wiele roślin mi padło niestety i kamienie nie pomogły, może dlatego, że moje to otoczaki zwykłe.
-
Janusz100
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 2 paź 2011, o 06:05
Posadzona w maju Gentiana paradoxa wygląda podobnie jak Twoja Zuiko Rindo, też cieszę się że przeżyła. Chociaż u mnie na trzy kupione egzemplarze jedna pokazała kwiatek. Coraż bardziej podobają mi się Twoje zdjęcia skalniaków jest ich teraz coraz więcej na Twoim wątku i są coraz ładniejsze. Jest co oglądać.
Pozdrawiam Janusz100
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Janku dziś przyjrzałam się dobrze, moja "ZUIKO RINDO" ma paki ,będzie kwitła za to kupiona wiosną "DIVA" nie zakwitnie ,ma tylko dwa pędy
-
evastyl
- 1000p

- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Janku faktycznie skalniak wygląda rewelacyjnie ...piękne te kępki . Moja Zuiko pożegnała się ze mną była dwa lata i się zmyła ...trudno 
Możesz mi powiedzieć jak się nazywa ta wysoka roślinka na żółto kwitnąca , ma to coś i nie wiem skąd
Listki ma takie żółto-zielone ?
Możesz mi powiedzieć jak się nazywa ta wysoka roślinka na żółto kwitnąca , ma to coś i nie wiem skąd
- chinanit

- Od: 6 lip 2013, o 14:59
G. ZUIKO RINDO i u mnie była krótko.
One jakieś wybredne bardzo.
Gdzie nie zajrzę, to namawiają do picia.
Gdzie nie zajrzę, to namawiają do picia.
Z pozdrowieniami, Maria
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
- magry

Tajka- Żółty kwiatek nazywa się Hymenoxys scaposa ale zdaje się,że bardziej znany z nazwy "Actinella scaposa".Polskiej nazwy nie
znam.Czytam teraz książkę Małgorzaty Szejnert "Usypać góry,Historie Z Polesia".Cytat ;Wody do pojenia nigdzie nie było-wszystko z
powodu suchego lata powysychało,nawet stawy w parku.Polesie bez wody?(...)Widziałem niedaleko domu pole zasłane zdechłymi świńmi.Ludzi
nie było,więc nikt ich nie zakopywał. Tak było w 1915 r.w okolicach Pińska gdzie do niektórych wsi dopływało się tylko łódką.
Moja Kirengeszoma dotknięta suszą.
Janusz- Dziękuję za pochwały tym bardziej,że pochodzą od Ciebie mającego skalniak prawdziwy.Mój skalniak to raczej usypana górka
ziemi obłożona kamieniami.
A na to zawsze czekam.
Genia- Twoja Z-R jest dorodniejsza od mojej.Diva może kaprysić zwłaszcza jak wie,że już jest diva.
Ewa- Trochę gęsto robi się na tym skalniaku.Jeszcze trochę i kamieni nie będzie widać.Solidago flexicaulis variegata,o to pytasz?
Rośnie jak głupie.Trochę wyrzuciłem do kompostu.Jeden plus,że nie rozsiewa się.
Marysiu- Wybredne albo niedopracowane.Nalewkę z derenia robię każdego roku i więcej rozdam niż wypiję.Szkot przyleci to zabierze.
W 1995 r.byłem w Japonii i przywiozłem ichnią sake.Stoi do dziś.
Na zdrowie.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
evastyl
- 1000p

Tak Janku o to mi chodziło wiosną zdecydowanie ładniejsza niż teraz w trakcie kwitnienia 
Nalewki fajna sprawa w tym roku robi się ich 7 gatunków ...jak nigdy nie próbuje w trakcie ;)
Nalewki fajna sprawa w tym roku robi się ich 7 gatunków ...jak nigdy nie próbuje w trakcie ;)
- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
U mnie Kirengeszoma podobnie wyglada .Musze dla niej bardziej cieniste miejsce znalesc 
-
evastyl
- 1000p

Moja Kirengeszoma rośnie w głębokim cieniu i też podobnie wygląda , myślę że nie tyle słońce i gorąco te listki spaliło .