Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Aniu, widzę że Twoje zdjęcia nabierają barw. To dobry znak :). Jakoś tak przejaśniało wszystko.
Kochana jeszcze raz się powtórzę- uwielbiam Twoje "wycinanki".
Ice dorwałam u Pana Królika. Niestety nie wiem czy wylazł. Nie wszystkie cebulki się pokazały. Ostatnio zliczyłam swoje zamówienie. Jak pojadę na działkę to zobaczę ile jest ewentualnych strat.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Mati :wit każdy jak pszczółka się zwija i sprząta...faktycznie romantycznie zaczyna się robić ;:224 brakuje tylko ławki żeby posiedzieć i posłuchać romantycznych treli ptactwa ;:3

Ania ;:196 iglaki są już poprzycinane, wyglądają coraz lepiej... przy pomocy szczotki ryżowej, zostały wyczyszczone gałęzie z łuszczącej się kory. Widok o niebo lepszy od wcześniejszego. Gałęzie mają lekki błyszczący połysk.
Obrazek

Mirko ;:196 krokusy są w niewielkiej ilości, na razie jest zimno...nie kwitną. Gryzonie co roku wyjadają cebulki, osłonki są potrzebne w innym wypadku szkoda je sadzić.

Wandziu ;:167 wegetacja ruszyła na całego, krzewy, byliny, rośliny skalne też zmieniają kolor na letni...strat po zimie na razie nie widać...wszystko jest ok.

Madziu ;:3 kilka dni było bardzo ciepłych, słonecznych...posprzątany ogród od razu lepiej wygląda... pokruszone kamienie zostały usunięte, większe poprawione...skalniak jeszcze trzeba posprzątać, mchy zaczynają się pokazywać pomiędzy kamieniami.

Foto z ostatniego tygodnia.

Z tego miejsca została usunięta agrotkanina, ziemia została zruszona i wyrównana.

Obrazek

Wierzba Sekka
Obrazek

Poziomka.
Obrazek

Piwonia potanina.
Obrazek

Kokorycz
Obrazek

Brzoza Brodawkowa trost's dwarf
Obrazek

Tojad
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

A masz jeszcze coś do roboty jak wiosna przyjdzie ? Widzę,że wszystko zrobiłaś.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu kawał dobrej pracy wykonałaś.
Takiej wierzby to ja jeszcze nie widziałam ;:oj . Jaki ma oryginalny wygląd i takie bazie długie. Fajowa.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Niezły patent z szorowaniem gałęzi, nie wpadłabym na to. W ogóle pracuś z Ciebie Aneczko. Tyle już zdziałałaś w ogrodzie. Ja jestem zbyt niesystematyczna na posiadanie skalniaka. Albo biegam pieląc jak szalona, albo palcem nie dotykam rabatek. Wiadomo, trochę to wpływ czynników losowych, ale jednak nie do końca :wink: .
Już teraz cieszą oczy Twoje skalne roślinki, a co dopiero, kiedy wiosna się w pełni objawi i te zielone kiełki pokażą kolory ;:224 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Widzę że tojad bardzo ładnie odbija po zimie.Muszę zobaczyć co z moim bo siostra mnie postraszyła że mógł przemarznąć.
Aniu TY chyba nie śpisz i nie jesz tylko pracujesz w ogrodzie, zrobiłaś sobie chociaż ostatnio przerwę jak padało i było zimno?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu podziwiam Twoją smoczą wierzbę. Dostałam patyk z tego drzewa do ukorzenienia ale.....nie wiem co z tego wyjdzie. A brodawkowata ....jest na liście.
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Aniu nie wieje u Ciebie? U mnie tak dudni, że strach wyjść na dwór. A chce mi się strasznie podpatrzeć co tam nowego wyszło, podkiełkowało :)

Aniu wysprzątałaś działeczkę pięknie, aż miło popatrzeć. Ja czekam na korę i trochę nowych roślinek-dopiero wtedy podwórko będzie wyglądało jak należy. Póki co zachwycam się zdjęciami na FO. Twoja brzózka bardzo mnie zaintrygowała. Popatrzyłam w internecie jak wygląda. Jest przepiękna i poczułam nagłą, obezwładniającą chęć jej posiadania ;:204 Muszę rozejrzeć się w swojej szkółce.
Buziaki zostawiam ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też nie pomyślałabym o szorowaniu gałęzi. Widzę w takim azie, że doszła mi jeszcze jedna wiosenna robótka.
Aniu, ile ty masz jeszcze miejsca między tymi iglakami. Ale może się mylę, może tam hosty czekają pod ziemią?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Janku :wit pamiętaj że chwasty nie śpią, teraz mają wilgoć...zrobi się ciepło trzeba będzie znowu po kolei wszystko odchwaszczać. Na skalniaku trzeba zruszyć ziemię, uzupełnić w niektórych miejscach ubytki. Deszcz zawsze coś wypłucze. Poprawić kamienie.
Ostatnio została zwężona ścieżka, darń z trawnika została usunięta...teraz trzeba coś w tym miejscu posadzić :?: brakuje tylko pomysłu :wink: zawsze jest coś do zrobienia ;:172
Obrzeże z cegły jest jeszcze nie dokończone, chwilowo brakuje czasu na takie sprawy :oops:
Obrazek

Madziu ;:167 wierzba rozmnożona była z patyka, bardzo szybko rośnie...nie tylko pędy ma ładne, liście też są bardzo ozdobne...opadają dopiero po większym mrozie. Do małego ogrodu ta odmiana wierzby za bardzo się nie nadaje, rośnie za duża...do dużego jak najbardziej pasuje.

Aniu ;:196 wstyd się przyznać :oops:... gałęzie próbowałam oczyścić drobnym papierem ściernym, szczotką do metalu...nawet przy delikatnym potarciu, wszystko schodziło do białego koloru...brat wpadł na pomysł ze szczotką, oczywiście od razu trzeba było wypróbować ;:224 ten pomysł był trafiony...no i jeszcze jedno, gałęzie najlepiej czyścić po deszczu... stara łuszcząca się kora lepiej odchodzi od gałęzi.

Jolka ;:167 oczywiście że w deszcz i zimno była przerwa w pracach ogrodowych...przecież widziałaś jaki był bałagan po zimie.
Teraz jest nieco lepiej, tylko przy domu dziada z babą brakuje...chłopaki kładą blachę nad tarasem, wszędzie coś jest porozrzucane. Posprzątam dopiero jak skończą.

Małgosiu ;:3 wierzba jest łatwa do ukorzenienia, życzę powodzenia. Wierzba brodawkowata jest śliczna, bardzo podobna do klonów palmowych...tylko zaszczepiona jest za nisko, wyższa lepiej by wyglądała. W pobliżu rosną za wysokie rośliny, w sezonie gonie pomiędzy nimi.

Aniu :D pogoda jest taka sama zimny wiatr wieje, rano są jeszcze przymrozki...ostatnio sadziłam do doniczek pelargonie, begonie, amarylisy...czas jest wykorzystany na maxa.

Wandziu ;:196 kochana pomiędzy iglakami prawie nic nie rośnie. W tym roku zamówię jakieś niskie rośliny...na razie przeglądam w internecie.
Z tego miejsca została usunięta agrotkanina, nie wiem co w tym miejscu posadzić :?: czy niskie paprocie takie jak języczniki by pasowały :?:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu Twój ogród wysprzątany na błysk. ;:138
U mnie jeszcze pełno liści na rabatach, ale liczę na to, że przykryję je korą zebraną z różanych kopczyków, tylko jakoś tak ciepło powoli przychodzi do naszego regionu i róże jeszcze w kopczykach i nie przycięte .
Ładnie poziomki Ci powschodziły, kiedyś także je wysiewałam. Rugię i Baron Solemacher, czy jakoś tak.
Zasadziłam całe poletko, ale nie było komu zrywać, więc zlikwidowałam, a teraz w lasku mam samosiejki.
Może w śród iglaków posadź hosty, są takie piękne odmiany. :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A masz tam wystarczająco dużo wilgoci? Bo paprocie jej potrzebują. Może by tak żurawki albo niskie trawki?
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Aniu, a ja bym tam podsadziła runiankę japońską na spółkę z barwinkami w różnych kolorach :)
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Między iglakami możesz posadzić ,hosty ,żurawki ,miodunki ,ułudki ,marzannę wonną ,runiankę ,czerpatkę kanadyjską ,albo jakieś cebulowe .Jest wiele niskich roślinek ,które ładnie zagęszczą i ozdobią ten teren .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu gdybyś się zdecydowała na żurawki to zapraszam do mnie po szczepki.
Widzę że nareszcie będziesz miała dokończone zadaszenie nad tarasem. ;:63
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”