Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Post »

Milenko podobają mi się te Twoje dalie, bo moje wybujały a u Ciebie krępe , niskie i już kwitną czy jakoś je przycinasz. Tuje mojego sąsiada przerosły ogrodzenie i zacieniają bok powodując, że ściana domu nie oddycha, ale będziemy zwijać siatkę do tynkowania to może się zreflektują i przytną. Chyba jest jakaś norma sadzenia takich krzaków od ogrodzenia?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Agatko - już Ci coś napisałam na pw, no ale wyedytowałaś posta i... ;:209 Fajnie, że wpadasz ;:196
Marysiu - nic z daliami nie robię, bałabym się przycinać. Nie wszystkie mi powschodziły, więc podosadzałam jeszcze między nie kosmosy, a jak się wszystko zagęściło, to niektóre kwiaty rozwijają się pod liśćmi tych z sąsiednich rzędów ;:131 Są częściowo zadaszone (jak jest ulewa, to i tak zacina, ale na pewno mniej niż na pozostałe rabatki) i może dlatego dość ładnie wyrosły? Co do jakiejś normy związanej z wysokością żywopłotu nie spotkałam się ;:131 Sama zdaję sobie sprawę, że moje są trochę za wysokie, ale takie je zastałam i przyznam, że chętnie bym je obniżyła, tylko czy tak starym drzewom to nie zaszkodzi? Nikomu nie przeszkadzają (sąsiada mam tylko jednego), ale kiedyś od strony pd-zach może to się zmienić.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko widzę że zakupy u Kapiasa jak zawsze zakończone sukcesem roślinnym ;:333
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:wit Witaj Milenko. Widzę że nowe zakupy :) Lampion śliczny. Sama myślałam o czymś podobnym. Podobał mi się kuty czajnik a w środku miejsce na małą świeczkę. Byłam nawet skłonna kupić ale doszłam do wniosku że 42 zł z przesyłką to trochę za dużo. Lepiej dokupić tuj na żywopłot i tak też zrobiłam. Czajnik jednak dalej bardzo mi się podoba i muszę u siebie w mieście może gdzieś takiego poszukać. Twoja lilia ma piękne kwiaty. Dobrze że Flamm posadziłaś koło drugiej. Masz zawssze alternatywe że jak jedna się podda to druga da radę. Trzymam jednak mocno kciuki żeby obie pięknie rosły!
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Milenko, znowu wizyta u Kapiasa ;:oj i zakupy ;:oj Super!
Lampionik cudo! Razem z Agą wybieramy się powtórnie w przyszły wtorek :tan
Róże ładnie ci kwitną, ja też się jeszcze skusiłam i złożyłam zamówienie u Ewci :tan Dzisiaj mają być wysłane.
Robiłaś oprysk z tej sody? Jakie proporcje ? U mnie też plamistosć się rozwija ;:223
Robiłam już oprysk chemią, ale nie chcę już jej używać, chyba, ze w ostateczności :roll:
Podziwiam cię za ciecie tuj, ślicznie ci to wyszło ;:180
Miłego poniedziałku!
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Lampionik po prostu skarbek.Dalie fajnie niskie.... miałam tez wieloletnie ale bardzo wysoko rosły.Czy wiesz jaka to odmiana?
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No zapomniałam o tym lampioniku- świetny!!!

halooooooo, z drabiny spadłaś?????

daj już spokój tym tujom, niedługo będą uciekały przed Tobą :;230 :;230
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga - z Kapiasa nie da się wyjść z pustymi rękoma :D Poluję na agrest, ale niestety będą go mieli dopiero w październiku. W BB też nie mogę nigdzie upolować.

Madziu - przyznaję, że ja mam podobne podejście jak Ty.. ale wyjątkowo ten "gadżet" wydał mi się praktyczny :D Zobaczymy, jak to z Flammenkami będzie, ta pierwsza ma chyba ogromną wolę życia, ale coś jej dolega i niestety nie wiem co.

Reniu - sama wiesz, że przeróżnych gadżetów u Kapiasa nie brakuje :D W szkółce kręciłam się kilka razy obok wyrośniętej hortensji Unique za 14 zł, niestety nie pamiętałam, jak ona kwitnie i to mnie powstrzymało przed zakupem. Przepis na oprysk na czarną plamistość: ok. 1/4 - 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuścić w litrze wody i dodać pół łyżeczki oleju (jakikolwiek jadalny). Dobrze wstrząsnąć w opryskiwaczu. Na czarną plamistość dobrze robi też podobno mleko, wyciągi z grejfruta, czosnku, gnojówki ze skrzypu, czosnek w ziemi dodatkowo odstrasza też ślimaki. Ja wkładam czosnek regularnie pod wiele roślin. Dziś zrobiłam dodatkowy oprysk - 2 przeciśnięte ząbki czosnku wrzuciłam do 2 litrów wody, mieszałam ok. 10-15 minut co jakiś czas, dodałam dodatkowo odrobinę (może pół łyżeczki) mydła potasowego i opryskałam - nie tylko róże, ale i hortensje, które podejrzanie wyglądają, jakby zaatakował je grzyb. Grzyby nie lubią środowiska zasadowego, więc liczę, że pomoże. Zostało mi jeszcze trochę, wiec prewencyjnie opryskałam młode brzozy i magnolię, którą od razu po posadzeniu zaatakowała najprawdopodobniej kędzierzawość. Oprysk z czosnku u mnie już któryś z kolei, np. magnolia ma mnóstwo ładnych nowych liści, więc na pewno ją czosnek wzmocnił ;:108

Joasiu - jak na razie zidentyfikowałam tylko dalię Hartenaas, to ta, która pierwsza się pokazała. Oprócz tego sadziłam (co nie znaczy, że takie dostałam, choć niby bezpośrednio od Legutki...): Adę, Lolitę, Lilkę (rabatowe), Filipinkę (też niska i raczej jest zgodna), z wyższych: kuliste Jola, Sonata i Franz Kafka (dopiero w pączkach, pokazała się już Jola, ale szybko zniknęła pod liśćmi wyższych sąsiadek... ;:218 ).
Agatko - nie spadłam, nawet dziś na niej nie byłam :wink: Wolę nie wchodzić, jak nikogo nie ma w domu :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Milenko ;:196 byłam, zobaczyłam poczytałam...
dobrej nocki ;:19
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mielnko ja ostatnio wszystko przeliczam na rośliny. Ale musi nastać czas żeby zacząć dbać o wnętrze mieszkania i ozdoby w ogrodzie :)
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Milenko, dziękuje za instrukcję ;:196
Co do czosnku, to też mam powkładany do ziemi. Szczególnie przy clematisach. Ostatnio też włożyłam do ziemi tabletki nadmanganianu potasu, może wytraci się grzyb :roll:
Rzuciły ci się w oczy u Kapiasa przetaczniki?
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Milenko zakupy świetne...... lampion mnie zauroczył.....kocham latarenki, świeczniki, świece wszelkiego typu i zbieram je namiętnie .....każdą nową jaką widzę chciałbym mieć ;:223 :;230
Ależ cudne dalie, takie zwarte gęste krzaczyska.......piękne ;:oj
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milenko, zakupy widzę udane-latarenka pierwsza klasa ;:167
Moja Pomponella też dopiero otwiera pączki, z resztą jak większość róż. Generalnie, to moje roślinki są bardzo spóźnione z kwitnieniem, a niektóre w ogóle nie są łąskawe nawet zapączkować. Dalie ślicznie Ci kwitną. Kupiłaś czy sama siałaś? Moje własnoręcznie wysiane zaczynają kwitnąć (jestem dumna :lol: ), a jedną mam taką cudaśną co to z jednego pączka wypuszcza kwiaty z dwóch stron :heja
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu - kochany Rudzielcu ;:196 :D
Madziu - MID2006 - i tak już masz sporo ładnych ozdób na działeczce - donice, wiatraczek :) Z czasem kolekcja Ci się powiększy.
Reniu - też podlałam powojniki nadmanganianem. Jeden już prawie był na tamtym świecie i o dziwo ładnie się puścił :) Na pewno nadmanganian i czosnek pomogły ;:108
Aga - przyznam, że jestem dość powściągliwa w tego typu zakupach, ale tym razem nie mogłam się oprzeć. Trochę żałuję, że nie wzięłam szerszego, choć M. namawiał... Dalijki owszem zwarte w kupie, aż za bardzo niestety ;:224 Za rok może będę mądrzejsza :D
Madzia - lulka - dziękuję ;:196 Dalie - zimą kupiłam u Legu... bulwy, wiosna bardzo się opóźniała, część wsadziłam głęboko do ziemi jakoś w połowie marca, część czekała w woreczkach :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzy mi się jeszcze kilka rzeczy. Nie drewnianych ale właśnie kutych. Kiedyś sobie kupię. Póki co to wiadomo są rzeczy ważne i ważniejsze i te które mogą długo czekać :) Chyba u mnie popada. Coś przyszły chmury.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”