Mój ogródek - kogra - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ostatnio kiedy zaglądałam do sąsiadki zauroczyło mnie kilka kwiatów i postanowiłam je uwiecznić. Dobrze je znacie ,więc nie będę opisywać. Czy one nie są piękne ?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

:lol: :roll: :roll: :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ewa_888
---
Od: 11 maja 2007, o 11:17

Post »

Druga i czwarta fotka rewelacja. Sama przymierzam się w przyszłym roku do wysiania dalii. Pierwsze nasiona już mam. Te, które mi spodobają i rozwiną ładne karpy przechowam. Zakupię też nową porcję nasion. Zamierzam sobie uzbierać taką kolekcyjkę :lol: . Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam Ewa

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Grażynko ????
Prace trwają????Już chyba nie leje ale również nie widzę Ciebie na forum więc pewnie pracujesz intensywnie... :D :D :D
Pochwal sie ,pochwal co juz zrobiłas...
Ty narzekasz,że to potoku masz 15 km to co ja mam powiedzieć? :shock: :D
Mam pewnie z 515 km ...do miejsca skąd mogłabym wziąć kamorki ...
:D
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dla mnie ta dalia na pierwszym zdjęciu jest superowa.Własnie na taką choruję.W przyszłym roku tez muszę poszerzyc swoją kolekcję
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewuniu - ja bym Ci radziła wiosną zaopatrzyć się w karpy dalii i posadzić - w tym samym roku zakwitną a jesienią karpy będzie można wykopać i podzielić jeżeli będą dostatecznie duże.

Karuś - prace są na razie zawieszone, bo dopiero dzisiaj jest pierwszy dzień jak nie pada.Ale jutro planuję rozejrzeć się za kamykami i zrobić resztę przesadzeń. Może pójdzie już wejść na grządkę po tym potopie jaki był u nas.

Anulko- ta dalia jest rzeczywiście piękna a moja sąsiadka ma kilka innych również pięknych, tylko że ten deszcz teraz strasznie je zniszczył i mają brązowe końcówki kwiatów tak że nie nadają się na zdjęcia.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ewa_888
---
Od: 11 maja 2007, o 11:17

Post »

Oj tak na pewno karpy też wchodzą w grę. Muszę coś zakupić, i u jednej takiej ciotki wysępić :lol: . Ale tyle jeszcze chciałabym zakupić roślin, że muszę też nadrabiać nasionkami. Do tej pory nawet nieźle mi idzie :lol: .
Pozdrawiam Ewa

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Och Grażynko Twoja sąsiadka narobilą mi smaka na te dalie , są urocze :D ;:2
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Grzegorz B

Post »

Grażynko, ale zrobiło mi się tęsko za minionym czasem. Te foteczki są wspaniałe :shock: :shock: :shock: , aż żal że to już za nami. Wiesz masz u siebie cudownie, tylko leżaczek i można odpływać... Oczywiście nie teraz, bo w deszcz to raczej trudno sobie pomarzyć.

Grażynko zazdroszczę Ci tej krystalicznej wody w oczku. U mnie też była krystaliczna, może nie tak jak Twoja, ale krystaliczna. Jednak jak pompka się popsuła i jakiś czas oczko funkcjonowało bez niej, woda się zazieleniła i mimo nowej pompki i do tego bardziej wydajnej nie chce powrócić do tej krystaliczności. Nawet torf nie pomaga. Myślałem, że może za dużo ryb, więc wyłowiłem większoś, zostawiając parę sztuk, ale też mimo upływu dłuższego czasu brak efektów. Cóż Ty robisz, że masz tak krystaliczną wodę :?:

Marcinki, to pierwszy raz widzę a rozchodnik z tą czerwonawą barwą fantastyczny. Ciekawe czy mój drugi też będzie miał taką barwę :D

Widzę, że zapowiadają się grubsze prace ogrodowe, już się nie mogę doczekać efektów. Grażynko a jak będziesz robić ścieżkę. Wiem że z z kamienia, ale z jakiego i na jakiej zasadzie ułożenie. Też mi się marzą kamienne ścieżki, ale już czasu brak, więc nie wiem kiedy to zrealizuję.

Grażynko miło mi było znowu zagościć w Twoim przepięknym zakątku :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewuniu - idzie Ci doskonale! Twój ogródek wspaniale będzie zagospodarowany jeszcze w tym roku. A wiosną to będzie co oglądać, oj będzie. :roll: :lol:

Barbarko - są wspaniałe to prawda. Też miałabym na nie smaka, ale jak widzę ile sąsiadka się napracuje, żeby ochronić je przed ślimakami, to mi ochota przechodzi - wolę je oglądać u niej. :oops:

Grzesiu - woda w oczku teraz jest mniej czysta, bo liście do niej lecą a ja nie wyciągam ich na bieżąco. Ale mam filtr biologiczno mechaniczny i 50 kg worek który wypełniony jest bardzo kwaśnym torfem. W oczku mieści się 4,5 kubika wody a pływa w niej 30 karasi, które są systematycznie dokarmiane. Torf powinien znależć się w wodzie wczesną wiosną, kiedy jeszcze woda nie "kwitnie". Osady gromadzą się w potoczku, który jest czyszczony 2 do 3 razy w roku.
Marcinki to astry bylinowe nowoangielskie lub belgijskie - tak są nazywane w różnych rejonach kraju.
Prace ogrodowe dopiero teraz ruszą bo dzisiaj przywiozłam trochę kamyków i jutro biorę się do pracy - jeżeli pogoda dopisze. :wink: :lol:

A wszystkim dziękuję za odwiedziny i zapraszam na nowąporcję fotek - już niedługo. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

Masz nie tylko piękny ogród ale i fajny zwierzyniec. Kocurek jest jaby rasowy? Bardzo ciekawy kociak:) Roślinki, które otrzymałam już rosną. Mam nadzieję, że liliowce zakwitną już w przyszłym roku ibędą cieszyc moje oko. Chciałm przy okazji jeszcze raz pięknie podziękowac. Swoją osobą jestem zawsze do usług:) pozdrawiam
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Iwonko, nie masz za co dziękować , to tylko parę sadzonek. Ja też mam taką nadzieję, że w przyszłym roku pokażesz mi fotkę z kwiatami liliowców. Niech Ci wszystko rośnie zdrowo.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Chyba coś w grzybach drgnęło-ostatnio na moim trawniku pokazały się rydzyki i maślaczki.Nigdy przedtem tam nie rosły.W związku z tym zamiast kwiatków pokażę wam dzisiaj moje ogrodowe grzybki. :D :D :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Rydze??? ;:154 Ale masz szczęście! U nas kiedyś było sporo rydzów. Zbieraliśmy je w rowie przy szosie, wracając ze szkoły. Potam było ich coraz mniej aż znikły zupełnie :cry:
To były moje ulubione grzyby. Uwielbiałam smazone rydze. Teraz mogę tylko wspominać, a u Ciebie rosną na działce! Może przyślesz mi trochę grzybni? ;:113
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Już miałam opisywać mój zachwyt nad piękną biało-fioletową dalią, która szczególnie mnie zauroczyła... a tu grzyby :shock: :shock: :shock: Już nie wiem sama, na które zdjęcia mam patrzeć :P :P :P
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie mam pojęcia skąd się tu wzięły-nikt je nie sadził,ani nie wszczepiał grzybni,po prostu po dwutygodniowych ulewach zaczęły wyłazić z trawy.Faktycznie smak smażonego rydza jest niepowtarzalny/ten aromat!!!/.Zobaczymy czy będą się tam częściej pojawiać,czy to taki jednorazowy wybryk przyrody.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”