Adenium (róża pustyni) cz.4
- eikoden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium (róża pustyni) cz.4
Keramzyt sukulentom nie jest do niczego potrzebny.
- Marantha
- 100p
- Od: 14 mar 2012, o 22:41
W nocy nie trzeba lampki i w dzień też uważaj, żebyś go nie ugotowała 

- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nosz kurcze.eikoden pisze:Keramzyt sukulentom nie jest do niczego potrzebny.
A w pierwszych wątkach ludzie dodawali keramzyt ewentualnie perlit. Nie mówcie, że kupiłam na marne.

-- 4 wrz 2012, o 14:06 --
Kiedy będę wiedziała, że się gotuje?Marantha pisze:W nocy nie trzeba lampki i w dzień też uważaj, żebyś go nie ugotowała
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Obesum siane na samym poczatku maja, Socotranum jakies dwa tygodnie pozniej. Czyli jakies cztery miesiace.
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- eikoden
Keramzyt zużyjesz do innych roślin, które nie przepadają za wysuszeniem ziemi.
Jak masz duże otwory w doniczce to też możesz dać, a na niego żwirek płukany rzeczny co nie zmienia pH, na to piasek i mieszanka podłoża
Jak masz duże otwory w doniczce to też możesz dać, a na niego żwirek płukany rzeczny co nie zmienia pH, na to piasek i mieszanka podłoża

- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomysł sensowny ale czy zmieści mi się to wszystko do małych doniczek? Zobaczymyeikoden pisze:Keramzyt zużyjesz do innych roślin, które nie przepadają za wysuszeniem ziemi.

No kurcze, dziwię się na prawdę, że pierw polecano tutaj keramzyt lub perlit a teraz nie. Trochę jestem teraz skołowana

- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Co do keramzytu, to ja swoim Adenium wrzucalam po kilka granulek do wielodoniczek na dno, kiedy je sadzilam po skielkowaniu. Teraz maja ziemie do kaktusow zmieszana 50/50 z kompostem do pomidorow, na wierzch zwirek przeciw ziemiorkom.
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- Marantha
- 100p
- Od: 14 mar 2012, o 22:41
Nie możesz podstawiać zbyt blisko lampki, bo może się za mocno nagrzać. Jak masz ciepło w domu, to w ogóle nie trzeba podgrzewać. Moim zdaniem temperatura 25-30 stopni powinna być odpowiednia.
- labka1
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czytam Was od kilku dni
. Też posiadam 5 maleńkich Adenium. Nie znałam Waszych metod więc moje mają ponad 2 mies. a wyglądają jak u Was po kilku tyg.
Ale dużo już wiem teraz i mam nadzieję na lepsze efekty. Spróbuje zrobić foto i też się pochwalić.
usunięty fragment dot.ofert handlowej
Przepraszam za nieskładność, ale dopiero uczę się poruszania Tu na forum i usiłuje poznać zasady.
Kasia

usunięty fragment dot.ofert handlowej
Przepraszam za nieskładność, ale dopiero uczę się poruszania Tu na forum i usiłuje poznać zasady.
Kasia
- eikoden
Moje z czerwca wyglądają tak, były przycinane i to mocno początkiem sierpnia a teraz ograniczyłem im bryłę korzeniową

- best
- 50p
- Od: 2 sie 2012, o 14:52
- Kontakt:
Fajnie by było z czymś je porównać, może pudełko zapałek? Byłby odnośnik.
- labka1
Chcę rozsadzić moje maleństwa...nie rosły we włóknie kokosa tylko ziemia,piasek(wiślany),wermikulit i keramzyt na dno. Z 6 nasion wzeszło 5. to chyba dobry wynik?.. 3 są DOUBLE SANTA, a 2 YELLOW DREAM.
Czy moge zastosować torf wysoki zamiast włókna kokosowego? i proszę podajcie mi sprawdzony , dobry wzór na podłoże do przesadzania.
widziałam na forum gdzieś, taki aby korzenie były nie za nisko..ale nie moge go odszukać.
Pomóżcie Nowej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(do tego blondi
)
Zaraz biorę się za fotki, ale jeszcze rejestracja....................więc trochę zejdzie!
-- 5 wrz 2012, o 14:58 --
(uczę się jak i gdzie odpisywać...tej ramki też nie rozgryzłam jeszcze
)
Czy moge zastosować torf wysoki zamiast włókna kokosowego? i proszę podajcie mi sprawdzony , dobry wzór na podłoże do przesadzania.
widziałam na forum gdzieś, taki aby korzenie były nie za nisko..ale nie moge go odszukać.
Pomóżcie Nowej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(do tego blondi

Zaraz biorę się za fotki, ale jeszcze rejestracja....................więc trochę zejdzie!
-- 5 wrz 2012, o 14:58 --
Są piękne!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak się przycina takie maleństwa??? Na pewno ..Ostroznie! ale serio..podziwiam szczerze!!!eikoden pisze:
Moje z czerwca wyglądają tak, były przycinane i to mocno początkiem sierpnia a teraz ograniczyłem im bryłę korzeniową
(uczę się jak i gdzie odpisywać...tej ramki też nie rozgryzłam jeszcze

- labka1
- eikoden
Adenia moje nie są za duże, bo ciągle przy nich majstruje :]
Więcej zdjęć jest u mnie wątku :] nie chce dublować wpisów. Ale przy następnym przesadzaniu będzie odnośnik do wielkości
Możesz dać torf ale z nim trzeba bardziej uważać bo dłużej trzyma wilgoć a więc rzadziej podlewać.
Proporcje to sama musisz ustalić ja rozrabiałem w hurtowej ilości więc nie wiem ile czego jest
Więcej zdjęć jest u mnie wątku :] nie chce dublować wpisów. Ale przy następnym przesadzaniu będzie odnośnik do wielkości

Możesz dać torf ale z nim trzeba bardziej uważać bo dłużej trzyma wilgoć a więc rzadziej podlewać.
Proporcje to sama musisz ustalić ja rozrabiałem w hurtowej ilości więc nie wiem ile czego jest