Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Czym wypełniacie dno doniczki lub pojemnika z pomidorami/papryką(na docelowym miejscu w moim przypadku balkonie...) ?Czy mogą to być jakieś kamyki lub potłuczona ceramika?W tamtym roku miałem samą ziemię jednak teraz zastanawiam się czy nie lepiej będzie coś innego na dnie?
-
- 200p
- Kontakt:
Jeszcze jedno pytanko,na pewno gdzieś to było ale ze wzg na lekki chaos forum proszę dajcie linka gdzie było o nawożeniu popikowanych już pomidorów czy tam papryk 

- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A w czym masz te pomidory czy też papryki ?
W jakiej ziemi ?
W jakiej ziemi ?
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Czy paprykę też się rozsadza po liscienie?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaraz po pikowaniu nie zasila się - przecież w tym podłożu jest nawóz 
-- 1 kwi 2013, o 16:58 --
edysqa, tak paprykę też oraz wszelkie inne rośliny, które się pikuje
.

-- 1 kwi 2013, o 16:58 --
edysqa, tak paprykę też oraz wszelkie inne rośliny, które się pikuje

-
- 200p
- Kontakt:
Właśnie nie jestem tego pewny a zwłaszcza jeśli chodzi o paprykę która wiem ze jest dość żarłoczna.Dlatego chciałem znaleźć dyskusje na ten temat która kiedyś mi przemknęła na tym forum.
- jode22
Damian, nie jesteś pewny, czy w podłożu jest nawóz
- to sprawdź na worku lub na stronie producenta. Jak koniecznie chcesz popalić korzenie, to zasilaj - w końcu to twoje papryki
.

-
- 200p
- Kontakt:
Napisałem że nie jestem pewny i szukam odpowiedzi, którą teraz otrzymałem.Pięknie dziękuję,złośliwość była niepotrzebna. 

Proszę o poradę.
Brokuł i kalafior siane do wielodoniczek.
Kalafior wykiełkował w 15%, te co wykiełkowały nie rosną, mają tylko 2 malutkie pierwsze liścienie, zamierają i marnieją.
Brokuł wykiełkował w 90%, na początku było ok, ale teraz marnieje, listki mu się przebarwiają i giną. Dopada go to samo co kalafiora.
Podłoże to mieszanka ziemi do pikowania (60%) + perlit (40%).
W tych samych warunkach rosną pomidory, cebula, sałaty - i mają się super.
Ale coś nie pasuje kapustnym? Co? Podloże? Woda?

Brokuł i kalafior siane do wielodoniczek.
Kalafior wykiełkował w 15%, te co wykiełkowały nie rosną, mają tylko 2 malutkie pierwsze liścienie, zamierają i marnieją.
Brokuł wykiełkował w 90%, na początku było ok, ale teraz marnieje, listki mu się przebarwiają i giną. Dopada go to samo co kalafiora.
Podłoże to mieszanka ziemi do pikowania (60%) + perlit (40%).
W tych samych warunkach rosną pomidory, cebula, sałaty - i mają się super.
Ale coś nie pasuje kapustnym? Co? Podloże? Woda?

- jode22
Przede wszystkim, to one są niesamowicie wybiegnięte - gdzie stoją
. Po drugie, czy te procenty, to udział poszczególnych składników w podłożu
Bo jeżeli tak, to perlitu jest za dużo
. Z tego powodu pewnie podłoże szybciej przesycha, to ty częściej podlewasz no i w efekcie ziemia jest ciągle mokra
.

- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Zbyszek T jak dla kapustnych to za mało światła, za wysoka temperatura i tak jak Jola pisze za dużo wody.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 kwie 2013, o 09:29
Witam,
jestem nowa na forum i choć od dłuzszego czasu czytam Wasze posty, to czasami niektórych porad do konca nie rozumiem. W tym roku postanowiłam posiac na małym kawałku pola (10-12 m2) troche warzyw i dlatego po raz pierwszy w zyciu chciałam również zrobic rozsady - efekty widac na załączonym zdjęciu. To co tam rośnie to patison, tylko mam wrazenie ze jest on za bardzo wyciągniety - czy to jest to co nazywacie "roślina wybujała"? Czy mam go przesadzić do wiekszych doniczek?
Z gróry dziękuję za odpowiedz i przepraszam jeśli moje pytania bedą poniżej pewnego poziomu ale jestem całkowita amatorka :-/

jestem nowa na forum i choć od dłuzszego czasu czytam Wasze posty, to czasami niektórych porad do konca nie rozumiem. W tym roku postanowiłam posiac na małym kawałku pola (10-12 m2) troche warzyw i dlatego po raz pierwszy w zyciu chciałam również zrobic rozsady - efekty widac na załączonym zdjęciu. To co tam rośnie to patison, tylko mam wrazenie ze jest on za bardzo wyciągniety - czy to jest to co nazywacie "roślina wybujała"? Czy mam go przesadzić do wiekszych doniczek?
Z gróry dziękuję za odpowiedz i przepraszam jeśli moje pytania bedą poniżej pewnego poziomu ale jestem całkowita amatorka :-/

Tego patisona posiałaś cały miesiąc za wcześnie.
Jeśli posiejesz ponownie to pojedynczo do doniczek, bo tej rośliny się nie pikuje.
Jeśli posiejesz ponownie to pojedynczo do doniczek, bo tej rośliny się nie pikuje.
Rośliny są wybujałe ponieważ ostatnie dni były pochmurne. Jest trochę za wcześnie na siew patisonów z rozsad. Dyniowate do gruntu mogą trafić dopiero za 1,5 miesiąca a rosną błyskawicznie, dlatego rozsady robi się o wiele później, dopiero z początkiem maja można zacząć wysiewać pierwsze ogórki, nieco wcześniej arbuzy i melony a patisony/ dynie/ cukinie jeszcze później. Niektórzy sieją wprost do gruntu, ale szczerze mówiąc najlepiej jest dyniowate wykiełkować w domu i posadzić do gruntu zaraz po tym jak rozwiną liścienie, to znaczy ze Twoje siewki juz teraz mogły by trafić do gruntu, no ale spójrz za okno