No to jestem ogrodnikiem
Re: No to jestem ogrodnikiem
Ta drobna fioletowa hortensja, co to za cudo?
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podoba mi się lawendowa ścieżka ,to dopiero musi być zapach ach, pozdrawiam zapraszam do mojego ogródeczka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ooo jak cudnie ,Hortensje wystartowały
powojniki sie rozszalały ech pieknie
Tak ci zazdroszcze budlei...to chyba Black Knight ...maja umarzła , musze kategorycznie dokupić...marzy mi sie Flower power

Tak ci zazdroszcze budlei...to chyba Black Knight ...maja umarzła , musze kategorycznie dokupić...marzy mi sie Flower power
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Edytko ścieżka lawendowa cudowna
Uwielbiam lawendę i szałwię w ogrodzie
Clematiski pięknie u Ciebie kwitną ,moje młodziaki coś zebrać się nie mogą,mam nadzieję,że ruszą w przyszłym roku
Pozdrawiam

Clematiski pięknie u Ciebie kwitną ,moje młodziaki coś zebrać się nie mogą,mam nadzieję,że ruszą w przyszłym roku

Pozdrawiam

- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Edytko, piękne widoczki i piękne portrety roslinek. Kolekcja hortensji niczego sobie
. Czy masz może jakąś ogrodówkę kwitnącą na jednorocznych pędach? Szukam jakiejś sprawdzonej odmiany. Fakt, moje ogrodowe, po pogrożeniu im sekatorem i kompostownikiem dają czadu, ale kto wie, co będzie za rok?! Może znowu same liście
!

- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Ta pogoda mnie wykończy dziś piękne słoneczko a tu raptem jak się zerwało wiatrzysko , deszcz, burza i porwało moją latarnie z tarasu w pole
nie zdążyłam jej złapać
pobiła się . Całe szczęście ,że się nie połamała
jutro do szklarza po szyby . Może coś z niej będzie
dorcia7 Witaj
na punkcie hortensji to mam małego bzika
asia2 ona powinna być niebieska muszę ją posypać widocznie podłoże za mało kwaśne . To Hortensja Hydrangea Together You and Me Niebieska
gracha
ja też uwielbiam zapach lawendy . Już nawet wciskam ja po drzewa w kółka żwirowe
Keetee ja ma dwie budleje.Black Knight kupiła w zeszłym roku okazała się być blado fioletowa jak lawenda
a w tym roku trafiłam i jest
Ja choruje na Budleja wayeriana 'Sungold' ale jakoś trafić na nią nie mogę
kozino lawenda pod murkiem piękna tylko murek trzeba odmalować
Annes 77 oj clemki szaleją całe szczęście , że ruszyły nieźle oberwały tej zimy
iwciach wszystkie z fotek oprócz anabelle i Hortensja Hydrangea Vanille Faise - długie kwitostany to ogrodówki kwitnącą na jednorocznych pędach
Odmiany mam takie hortensja Hydrangea Together You and Me Niebieska,Hortensja Hydrangea Forever You and Me Niebieska,Hortensja Hydrangea Coco Everbloom,Hortensja Hydrangea Green Shadow - ta czerwona piękna
i hortensja rotkehlchen
Zamówiłam ostatecznie clemki ostatnie
już o ogrodu
Clematis Solidarność bo karminowego jeszcze nie mam
Clematis Hanajima
Clematis Hakuree
Zrezygnowałam jednak z Clematis florida var. sieboldiana Sieboldii - powojnik kwiecisty, botaniczny za dużo z nim zachodu i cackania szkoda kasy jak mi zmarznie

dorcia7 Witaj

asia2 ona powinna być niebieska muszę ją posypać widocznie podłoże za mało kwaśne . To Hortensja Hydrangea Together You and Me Niebieska
gracha

Keetee ja ma dwie budleje.Black Knight kupiła w zeszłym roku okazała się być blado fioletowa jak lawenda

kozino lawenda pod murkiem piękna tylko murek trzeba odmalować

Annes 77 oj clemki szaleją całe szczęście , że ruszyły nieźle oberwały tej zimy
iwciach wszystkie z fotek oprócz anabelle i Hortensja Hydrangea Vanille Faise - długie kwitostany to ogrodówki kwitnącą na jednorocznych pędach

Zamówiłam ostatecznie clemki ostatnie

Clematis Solidarność bo karminowego jeszcze nie mam
Clematis Hanajima
Clematis Hakuree
Zrezygnowałam jednak z Clematis florida var. sieboldiana Sieboldii - powojnik kwiecisty, botaniczny za dużo z nim zachodu i cackania szkoda kasy jak mi zmarznie

Kiedy ten murek właśnie jest piękny i nadaje włoski klimat tej rabatceedi13 pisze:
kozino lawenda pod murkiem piękna tylko murek trzeba odmalować![]()

Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wysiewałaś je?i maluszki Clematis Purple Spider i Tangutica z własnego chowu i
Pięknie kwitną powojniki

Przed chwilą dotarłam do Jurka, który ma powojnikowy płot

edit:i będę miała jeszcze prośbę o pomoc w pleceniu pęcherznicy, bo już widzę, że zdominuje wszystkie rośliny po bokach, tylko mam jeden wysoki sztywny pęd, a reszta bardziej wiotka , ale niska. Czy ona po zaplecieniu jeszcze rośnie w górę? Głupie pytanie, ale patrząc u ciebie,to raczej się czupryna zagęszcza. Mogę ci wysłać fotkę na pw?
- marika2006
- 200p
- Od: 24 kwie 2012, o 09:37
- Kontakt:
Ślicznie, jak patrzę na Twój ogród to mam wyrzuty sumienia. U mnie mnustwo niepożądanej roślinności, a nie ma kiedy wyplewić bo ciągle pada i jest zimno.
Pozdrawiam cieplutko i kolorowo 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak dla mnie to murek nie wymaga malowania - taki jak jest wygląda super, masz śródziemnomorskie klimaty. A hortensje faktycznie bardzo ładne, ja w tym roku na ogrodowej mam aż 1 (słownie jeden) kwiatek.
Za to drzewiaste będą cudne, mają masę pąków.

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Edytko, clemki super - mnie tez inetersuje jak się dorobilaś swojej małej hodowli, szczepki czy nasionka? Czy Rooguchi ma u Ciebie brązowe plamy na lściach?od tych deszczy mam plagę dolegliwości grzybo-podobnych, a co zrobię oprysk to deszcz spłucze 

- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
marika2006
Kleo murek był pomalowany ciemnobrązową farbą ale sól wyszła na wierzch z tynku i zrobił się śródziemnomorski
ale i tak go odmaluje bo mnie wnerwia
Madziu z siewu to tylko Tangutica natomiast Purple Spider kupiłam maleństwo i zakwitło
Kasiu pogoda do bani leje z przerwami prawie wszystkie klemki z rabaty głównej przy tarasie mają mączniaka a hortensję przędziorka . Pryskam praktycznie codziennie bo deszcz mi zmywa a nóż coś zostanie. Początkowo na clemkach jest szary nalot a później brązowe plamy.
Rabata różana już się robi wzdłuż płotu mam tuje i co roku podbieram kawałek. W tym roku ok 9 metrów licząc po obrzeżu jak tak dalej pójdzie za 3 lata dojadę o hortensji
Lista róż gotowa jeszcze herkulesa dopisałam
1.Boule de Neige lub Grasten
2.Victor Verdier,
3.Comte de Chambord
4.Tea Clipper
5.Nostalgie
6. Cardinal de Richelieu'
7.Chippendale
8.Pomponella
9.Ascot
10.Pastella
11.Heidi Klum
12. Candlelight
13. Piano
14. CHopin
15. Senteur Royale
ale do września daleko coś dopisze coś wywalę
zobaczcie jak moje kociaki urosły
ą

Kleo murek był pomalowany ciemnobrązową farbą ale sól wyszła na wierzch z tynku i zrobił się śródziemnomorski

Madziu z siewu to tylko Tangutica natomiast Purple Spider kupiłam maleństwo i zakwitło

Kasiu pogoda do bani leje z przerwami prawie wszystkie klemki z rabaty głównej przy tarasie mają mączniaka a hortensję przędziorka . Pryskam praktycznie codziennie bo deszcz mi zmywa a nóż coś zostanie. Początkowo na clemkach jest szary nalot a później brązowe plamy.
Rabata różana już się robi wzdłuż płotu mam tuje i co roku podbieram kawałek. W tym roku ok 9 metrów licząc po obrzeżu jak tak dalej pójdzie za 3 lata dojadę o hortensji

1.Boule de Neige lub Grasten
2.Victor Verdier,
3.Comte de Chambord
4.Tea Clipper
5.Nostalgie
6. Cardinal de Richelieu'
7.Chippendale
8.Pomponella
9.Ascot
10.Pastella
11.Heidi Klum
12. Candlelight
13. Piano
14. CHopin
15. Senteur Royale
ale do września daleko coś dopisze coś wywalę
zobaczcie jak moje kociaki urosły

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
ulalalala, jakie widoki
Hortensje -cuda
Lawendowej obwódki normalnie zazdraszczam - tfu, tfu, zeby nie zauroczyć
A powojniki - no, tego nawet ogarnać się nie da... tyle odmian
(mój Elf - nędznie plecie, żółkły mu listki i jakby życie tracił - musze sprawdzić, czy kret go nie podkopał...) a Rogutek - będe go miała, muszę...
Ja tez mam pecherznice na "nodze" - i nie pletłam jej, tylko wybrałam własnie taką jedną prostą gałąź, obciachałam resztę gałęzi z krzaka i pozwalałam jej przyrastac tylko na końcu tej pozostawionej gałęzi - po latach z cienkiej gałązki zrobił się grubachny pień z gęstą koroną. I mam drzewkową pęcherznicę.

Hortensje -cuda
Lawendowej obwódki normalnie zazdraszczam - tfu, tfu, zeby nie zauroczyć

A powojniki - no, tego nawet ogarnać się nie da... tyle odmian

pozwolę się wtrącićlulka pisze:edit:i będę miała jeszcze prośbę o pomoc w pleceniu pęcherznicy, bo już widzę, że zdominuje wszystkie rośliny po bokach, tylko mam jeden wysoki sztywny pęd, a reszta bardziej wiotka , ale niska. Czy ona po zaplecieniu jeszcze rośnie w górę? Głupie pytanie, ale patrząc u ciebie,to raczej się czupryna zagęszcza. Mogę ci wysłać fotkę na pw?