Ogród zwkwiat cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zwkwiat cz.2

Post »

Witam
Pisałaś mi kiedyś,że Twój ogród powstał min z siewów i ukorzenionych przez Ciebie roślinek.
Trochę experymentuje,udało mi się coś tam ukorzenić,coś tam nie wyszło.Widać trzeba trochę mieć większa wiedzę na ten temat. :?
Mam pytanie,dostałam ścinki jałowców płożących,słyszałam że wystarczy tylko je solidnie podlewać i sie przyjmą.Czy to prawda ?
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zosieńko masz cudowne te róże! I tak ładnie już rozwinięte. u mnie w końcu zakwitła pierwsza pienna :tan
A liliowce chyba też mam podobne :)
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Ewo, nie mam pojęcia czy tak jest jak Ci ktoś powiedział, ja to robię w ten sposób, w sierpniu odrywam pęd wierzchołkowy / cyprys - pęd boczny/ z tzw. piętką tj. korowiną, pobrany z gałązki od południowej strony.
Zanurzam w ukorzeniaczu i na głębokość 2-3cm wkładam do podłoża /torf + piasek, 1+1/ podlewać najlepiej robić to z zacienionym miejscu, pozostawić na zimę okryć liśćmi i igliwiem, w kwietniu ostrożnie przesadzić do doniczek, we wrześniu wysadzam na miejsce stałe, na zimę maleństwa zabezpieczyć, w następnym sezonie w razie suszy podlewać, później powinny już dać sobie radę.

Remi, uwielbiam róże, gdyby nie były takie kapryśne, to miałabym ich pełny ogród, w tym roku dużo mi wymarzło, no ale część przetrwała, niektóre jeszcze odbijają mając po 1 lichej gałązce,

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zosiu pięknie Ci kwitną róże , podoba mi się ta różowo morelowa.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Zosiu witaj. :wit
U mnie tak na dobre to cztery róże zmarzły, ale te które ocalały nie mogą się pozbierać.
Twoje kwitną przepięknie. ;:138
Bardzo lubię żółte róże. :)
Awatar użytkownika
evikc
500p
500p
Od: 18 lis 2010, o 00:22

Post »

Piękne róże. Moje też już kwitną, nie wszystkie, ale kwitną. Coraz bardziej się do nich przekonuję i jesienią zamierzam kilka dokupić. Ta kępa liliowca jak zakwitnie to będzie widok pierwsza klasa.
Zapraszam do siebie. Ewa
Mój wątekNadwyżki
Już Ireland!! Jak ja tęsknię za ogrodem!!
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, mnie też się bardzo podoba, choć nie ma jednolitego koloru, jest raczej pomieszany, odcienie mocnego różu z odcieniami żółtego,

Tereniu, Ty masz tyle rozmaitych roślin w ogrodzie, że jak wypadną cztery to pewnie nawet tego nie widać, róże są pięknymi kwiatami, ale nie mogę sobie poradzić z drobnymi czarnymi żuczkami które sobie je upodobały i w czerwcu ciągle je obsiadają,

Ewo, liliowce już zaczynają zakwitać, zobaczymy co pokażą,

Nie wiadomo skąd takie kwiaty znalazły się u mnie w ogrodzie, nie miałam serca aby je wyplewić przy pieleniu a trochę też z ciekawości co z tego wyrośnie, teraz jestem zadowolona i pozbieram nasiona;

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne te maki wyrosły, żal było by wyplewić.

Co do róż to mam je jeszcze po mojej Mamie, bodajże 10-11. Oczywiście wszystkie nn, raczej starsze odmiany. W tym roku postaram się dokładnie porobić zdjęcia każdej w czasie kwitnienia i może w różanym wątku uda się zidentyfikować. Ale ani jedna nie padła po zimie, nie są okrywane (tylko małe kopczyki na korzonki) i... dają radę. W zeszłym sezonie przyciąłem nawet dość ostro pnącą (nie wiedziałem że nie powinno się) to jak zawsze miała moze z 1.5-1.8m to w zeszłym odbiła na 2.5 :) A ponieważ nic nie przymarzła to teraz juz ma ok 2...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Zosiu u mnie identyczna sytuacja z różami....mnóstwo zmarzło, część odbija , gramolą się po jednej gałązce, a te co przetrwały marne, nie porównanie do poprzednich lat.....ten rok będzie pod znakiem regeneracji i odbudowy krzaczków, kwiaty będą pojedyncze i skromne :(
Maczki prześliczne, fajną miałaś niespodziankę :D
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Ja miałam przyjemność nie tylko ogladania,ale również dotykania tych cudnych roślin - no cóż -musiałam sie pochwalić :;230
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Maczki bardzo ładne. Moje kupione wiosną kłącza maków nie wylazły. Podobnie było z jeżówkami. Już chyba nigdy nie kupię kłączy... ;:223 . Róże jak zawsze urocze...jak ich nie kochać. :roll: . Z moich siedmiu, przezimowała jedna i o dziwo pnąca o którą najbardziej się obawiałam. ;:224
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Remi, ja niektóre róże pnące traktuję w ten sposób, że wycinam pędy które kwitły w tym roku, a zostawiam na rok przyszły tylko młode, a i tak krzaki są coraz dorodniejsze, cieszy mnie to, że tak Ci pięknie różyczki przezimowały, będzie co oglądać, ;:63

Aga, zastanawiam się od czego zależy żywotność róż, niektóre mimo przemarznięcia i niskiego przycięcia już osiągnęły prawidłową wysokość a inne , szkoda gadać,

Lodziu, a chwal się, chwal.
Ja też jestem tymi maczkami zauroczona, dzisiaj znalazłam jeszcze jedną samosiejkę maczka, ale będzie to coś innego bo krzaczek ma inny wygląd, ciekawe co to?

Zeniu, ja też kupiłam wiosną maki 4 odmiany, rośnie mi jedna, ale się uparłam i spróbuję jeszcze raz, a z różami miałaś straszny pogrom ;:202 coś takiego ;:185

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu maki naprawdę przecudnej urody, jak ja je lubię. ;:138
Czy to są syberyjskie?
Kiedyś kupiłam, ale wcale się nie wysiewały, a bylinowe nie wiem dlaczego, ale liście brunatnieją i usychają, a miałam takie piękne odmiany .
Czerwona róża cudnie Ci kwitnie . :)
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu, akurat te maczki to samosiejki, nie mam pojęcia skąd się wzięły, na pewno to jednoroczny, zbiorę nasiona,
mam syberyjskie, maki uwielbiają glinę, u mnie wysiewają się, teraz wiosną też odkryłam je w dwóch nowych miejscach,
ciężko je hodować na piaskach lub leśnym podłożu, jest też z nimi problem, bo szybko zasychają liście i są puste miejsca.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu dałaś mi do myślenia z tymi makami, dziękuję. ;:196
Straciłam całą kolekcję bylinowych maków w przeciągu dwóch lat.
Niedawno padł ostatni, zostały tylko jakieś pojedyncze, czerwone, takie popularne.
Ja mam ubogie piaski w dodatku kwaśne,a maki lubią zasadowa ziemię coś mi się kojarzy. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”