Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady
A ja nawet wszystkich nie rozpikowałam, bo wzeszły jak głupie - śmieliśmy się, że 200% 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

U mnie te z Akcji, Belezza Nigra bardzo marnie wzeszły, mam parę marnych i malutkich roślin, ale dam im szansę. Tak mniej więcej w połowie wzeszła Tonda Bianca di Rosa z FS, część roślin jest duża i ładna a część to mikrusy... Black Beauty i Listada de Gandia przyzwoicie wzeszły i wyglądają jakby chciały żyć. Do gruntu, poza maleństwami pójdą albo w ten weekend albo w następny.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jak zapylacie kwiaty oberżyny posadzone w tunelu?
- renzal
Ja zapylałam pędzelkiem, albo piórkiem, ale nie miała dobrych wyników, bo kwiatki i zawiązki opadały

A nie można ich zapylać tak jak dyniowatych? Dynie zapylam zrywając kwiatek męski (wcześniej zabezpieczony przez owadami), obrywam mu płatki i gmeram nim z kwiecie żeńskim. U oberżyn się tak nie da?
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Mój ogród
Oberżyny mają kwiaty obupłciowe jak pomidory, ale mają podobno mało pyłku, dlatego lepszy jest pędzelek. Mnie ciekawi czy można by je zapylać betoksonem, ale nie jestem jeszcze przekonany co do tego środka, wydaje się podejrzany.
Chociaż co do tych kwiatów to nie mam zupełnej pewności bo czasami są mniejsze a czasami większe...
Chociaż co do tych kwiatów to nie mam zupełnej pewności bo czasami są mniejsze a czasami większe...
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No ja własnie też nie wiem, jak z tym zapylaniem będzie. Może wystarczy tak jak pomidory, tylko poszturchać lekko?
Przyznam się Wam, że nie mogłam juz dłużej patrzyć jak sadzonki dusiły się w kubkach i ....wysadziłam ich dzisiaj do szklarni. Jest chłodnawo ale cóż, raz kozie śmierć. Były takie wielgaśne, że przewracały się w kubkach (po dużej śmietanie) oby tak samo owocowały
Jutro wkleję fotkę. Nie wiem czy nie za gęsto wysadziłam.
Przyznam się Wam, że nie mogłam juz dłużej patrzyć jak sadzonki dusiły się w kubkach i ....wysadziłam ich dzisiaj do szklarni. Jest chłodnawo ale cóż, raz kozie śmierć. Były takie wielgaśne, że przewracały się w kubkach (po dużej śmietanie) oby tak samo owocowały

Jutro wkleję fotkę. Nie wiem czy nie za gęsto wysadziłam.
no bez jaj. Niektórzy już do gruntu sadzą. Do szklarni mogły trafić znacznie wcześniej. Np ja do inspektu wsadziłem 22 marca.
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

No to juz siła wyższa. Ja również jeszcze kilka duszę w pojemnnikach. W piątek trafią na miejsce stałe.
- renzal
Mam jeszcze w kubeczkach kilka, ale to już znajomych, którzy jeszcze nie odebrali, a moje buidulki w gruncie pod folią - ciekawe czy przetrwają. 

- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
A moje wszystkie w kubeczkach bidulki, stoją w domu i mizernie rosną.
Ale już niedługo im się skończy lenistwo
Jutro do gruntu
Ale już niedługo im się skończy lenistwo

Jutro do gruntu

Pozdrawiam, Dorota
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
No tak już można wysadzać bo kryzysowe temperatury za nami 

Niekoniecznie. U mnie ma byc zimno w nocy jeszcze 26.05 i 28.05 (temp. powietrza 0, czyli przy gruncie będzie mniej). Ale mam nadzieję, że te prognozy się nie sprawdzą.
Ja już dłużej i tak nie wytrzymam i jutro wysadzam towarzystwo do gruntu. Niech się dzieje wola...
Ja już dłużej i tak nie wytrzymam i jutro wysadzam towarzystwo do gruntu. Niech się dzieje wola...

Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Też się tego obawiam
Na mapkach prognozy nieciekawe na czas po 25 maja...
Ale dłużej nie ma szans trzymać rozsady w domu. Wóz albo przewóz.

Na mapkach prognozy nieciekawe na czas po 25 maja...

Ale dłużej nie ma szans trzymać rozsady w domu. Wóz albo przewóz.
Pozdrawiam, Dorota