Alu piszesz, że nigdy nioe przemarzła, ciekawa jestem od której strony jest ta ściana?
Róże Georginii (Alicji) cz. II
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże Georginii (Alicji) cz. II
Och, Flammen
Alu piszesz, że nigdy nioe przemarzła, ciekawa jestem od której strony jest ta ściana?
- Georginia

- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu rośnie na zachodniej ścianie a wiatr ma ciągiem z północnego wschodu na południe.
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak pisałam, mieszkam w chłodnym miejscu. Specyficzny mikroklimat
Normalnie Flammentanz nie przemarza. Bardzo ją lubię
Kwitła u mnie porządnie tylko raz- drugiego roku po przesadzeniu. Potem mrozy ścinały wyższe pędy i miałam kwitnienie w parterze, tylko przy ziemi. W tym roku powinno być lepiej. Chciałabym doczekać się takiego kwitnienia jak u Ciebie 
- dwostr

- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Alu to pocieszające dla mnie wieści-u mnie też byłaby na wygwizdowie z tą tylko różnicą ,że od zachodu będzie osłaniał ją budynek,zaś od wschodu niestety nic i tego się obawiam.Jednak i tak już postanowione - Flammentanz kupuję!
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Georginia

Beatko Bonica Cię nie zawiedzie.
Ewa takiej róży trzeba dać trochę czasu.Widziałam ja u kogoś na ścianie ,poszła ładnie do góry u mnie jeszcze nie ma takich długich pędów.Zrobiłam jej wysoką kratkę i czekam kiedy wejdzie mi na balkon.
Danusiu a nie da się posadzić od wschodu kilku iglaków np cisów.Ładnie by róża wyglądała na ich tle i osłona by była.
Ewa takiej róży trzeba dać trochę czasu.Widziałam ja u kogoś na ścianie ,poszła ładnie do góry u mnie jeszcze nie ma takich długich pędów.Zrobiłam jej wysoką kratkę i czekam kiedy wejdzie mi na balkon.
Danusiu a nie da się posadzić od wschodu kilku iglaków np cisów.Ładnie by róża wyglądała na ich tle i osłona by była.
- dwostr

Alu, przed ogrodzeniem rośnie już kilka iglaczków w tym jeden szmaragd który z czasem mógbły służyć za osłonę od wschodnich wiatrów,niestety kolejne tej ochrony nie dadzą ,bo to kulki i takie tam miniaturki.Jest tam też posadzony cis ale kiedy on urośnie...
Alu, a Stadt Rom to na pełne słońce?
Alu, a Stadt Rom to na pełne słońce?
- Georginia

Danusiu,to może przesadź te kulki w inne bardzie odpowiednie miejsce a tu zrób już szpaler z jednakowych iglaków.Będzie osłona i nasadzenie bardziej uporządkowane.
Mój Stadt Rom rośnie w pełnym słońcu,nad zachodem już nie ma słoneczka.Większość róż musi mieć co najmniej 6 godz słońca.A jeśli jest inaczej to w opisie takiej róży pisze że toleruje półcień lub że wystarcza jej np. 4 godz.słońca.To jest ważne żeby róża ładnie i oficie kwitła.Więc dla niej zaplanuj słoneczne miejsce.Pan Chodun w opisie wyraża się o niej w samych superlatywach. http://www.rosarium.com.pl/k/?id=379&Stadt-Rom-%9F
Mój Stadt Rom rośnie w pełnym słońcu,nad zachodem już nie ma słoneczka.Większość róż musi mieć co najmniej 6 godz słońca.A jeśli jest inaczej to w opisie takiej róży pisze że toleruje półcień lub że wystarcza jej np. 4 godz.słońca.To jest ważne żeby róża ładnie i oficie kwitła.Więc dla niej zaplanuj słoneczne miejsce.Pan Chodun w opisie wyraża się o niej w samych superlatywach. http://www.rosarium.com.pl/k/?id=379&Stadt-Rom-%9F
- Pani Szlązkiewicz

- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Kontakt:
Ja też mogę potwierdzić że 'Stad Rom' to dobra odmiana. Stała u mnie na pełnym słońcu, w towarzystwie innych róż. Może nie kwitła zbyt obficie tak jak 'Manhattan Blue' ale była baardzo zdrowa. Myślę że podsumowując koniec sezonu wyglądała najlepiej ze wszystkich moich odmian 
- Atka-a1

- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A u mnie kwitła do końca - nie mogę powiedzieć, że do zimy
, ale zakończyła kwitnienie jako ostatnia 
- Pani Szlązkiewicz

- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Kontakt:
Jej zasuszony kwiatek do dziś jeździ u męża w samochodzie
to chyba był ostatni kwiat jaki zerwałam, już lekko zmrożony, w pąku 
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Gdy widzę tak pięknie kwitnące róże, jak Twoja Flam to od razu mam ochotę lecieć do sklepu i taką kupić 
- dwostr

Alu tak byłoby najlepiej ale w tym miejscu nie mogę mieć takiego szpaleruGeorginia pisze:Danusiu,to może przesadź te kulki w inne bardzie odpowiednie miejsce a tu zrób już szpaler z jednakowych iglaków.Będzie osłona i nasadzenie bardziej uporządkowane.
Co do Stadt Rom, to nie dziwię się opinii p.Choduna :tyyyle nagród i jeszcze ADR!!
Wiem ,że zamawiałaś u nich już wielokrotnie dlatego chciałabym Cię zapytać czy trzeba tam zamawiać z wyprzedzeniem?
- Georginia

Kamilo Beatko Skoro tyle pozytywnych opinii to Danusia może być pewna że dobrze wybrała.Dziękuję dziewczyny.
Aniu byłam pewna że u Ciebie jest Flamentanz.Jeśli nie ma naprawdę warto ją mieć.Gdzieś widziałam zdjęcia ,była na dość wysokiej ścianie,ale nie mogę sobie przypomnieć u kogo to było.
Aniu byłam pewna że u Ciebie jest Flamentanz.Jeśli nie ma naprawdę warto ją mieć.Gdzieś widziałam zdjęcia ,była na dość wysokiej ścianie,ale nie mogę sobie przypomnieć u kogo to było.
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Oj, kochana
A gdzie ja bym go wsadziła??
Mam deficyt miejscówek i to taki, że w sezonie będą wysiadki
A gdzie ja bym go wsadziła??
Mam deficyt miejscówek i to taki, że w sezonie będą wysiadki
- Georginia

Aniu to mamy podobnie,tylko ja obsadzam już ostatnie miejsca.I właśnie dzisiaj myślałam co tu wyeksmitować żeby posadzić to co mi się bardziej podoba.Myślę że przez lato do jakiegoś wniosku doję i na jesieni coś się uda nowego dosadzić.