Róże ...ach, te róże ... - cz.I

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże ...ach, te róże ...

Post »

Maju, cieszę się, że jesteś zadowolona z My Girl i Garden of R. To najważniejsze! Reszta ...no cóż ...to wciąż nie w pełni profesjonalny polski rynek różany :roll: ...często zapominający o osobie klienta, niestety ... :x .

Ewciu, Mary i teraz Comte, jak to arystokracja - potrzebuje znacznie więcej przestrzeni, niż nam się wydaje ... :wink: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Moni, na Twoich zdjęciach ten mój skromny ogród, wygląda jak mały park.Dziękuję.
Moniczko dzisiaj posadziłam roślinki i jeszcze raz chciałam Ci podziękować za takie rarytaski. ;:196
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alusiu, bo Twój ogród jest parkiem! Ukwieconym, kolorowym, kameralnym parkiem! Powiem więcej, z taką ilością gatunków roślin z pewnością mógłby aspirować do konkursu na ogród botaniczny ;:108 . Długo trzeba by zastanawiać się jakiej byliny, czy krzewu jeszcze nie masz ... ;:24.

Ta zielonolistna żurawka jest bardzo wdzięczną roślinką, bo kwitnie od początku czerwca do teraz właściwie. W sezonie wygląda tak:

Obrazek

Natomiast białej szałwii latem jakoś tak nie zrobiłam żadnej fotki :oops: , ale znalazłam ją w wątku Moni - Vertigo: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p2353677 . Ona lubi się nieco pokładać i lekko ją związywałam.

Różyczka od Ciebie ;:196 też już siedzi sobie na rabatce przy domku.
:wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Moniczko, :D po raz pierwszy podoba mi się Żurawka, bardzo ładnie kwitnie. Masz zaprzyjaźnionego jeżyka?
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni to jest żurawka drżączkowata /chyba nic nie pomyliłam/.Mam taką ale o zielonych liściach,kwitnie całe lato różowymi kwiatami.Twoja ma liście biało-zielone.Jest piękna.Posadziłam ją na rabacie różanecznikowej przy białej hortensji.Nie wiem tylko czy może rosnąć na słońcu,na wszelki wypadek dałam jej trochę do cienia.Takie liście są wrażliwe na mocne słońce.Biała szałwia będzie rosła przy krzewuszce o bordowych liściach.Różowa czeka na odpowiednie miejsce.Moni jeśli moja Ci się podoba,to sadzonka dla Ciebie będzie.

Żurawka

Obrazek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Moni ale odbyłyście wizytę, w tak pięknym miejscu to każdy chętnie by przebywał. ;:138
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, do mnie też, jakoś tak, żurawki nie przemawiały. Mama dała mi jedną kilka lat temu i wydawała mi się takim buraskiem :roll: . Potem w ogrodniczym zobaczyłam właśnie tę już kwitnącą i bardzo mi się spodobała :D . Zauroczyły mnie jej różowe dzwoneczkowate maleńkie kwiatuszki. Teraz jest moją ulubioną żuraweczką ;:167 . Gdzieś widziałam jeszcze b.podobną, tylko z czerwonymi kwiatuszkami. Też śliczna ;:224 . No i w tzw. międzyczasie dokupiłam sobie jeszcze kilka odmian, min. na biało kwitnące i z kolorowymi liśćmi. Przekonały mnie do siebie :uszy . Te rośliny są w ogóle nie kłopotliwe. Wystarczy zasilić na wiosnę i rosną bez szczególnych wymagań.
Jeżyk to raczej ceramiczny przyjaciel moich dziewczynek ... :wink: . Przestawiają go bez przerwy i bawią się nim w piaskownicy ... :lol: . Muszę pilnować, żeby go nie potłukły 8-) .

Alu, śliczna ta Twoja żurawka :D . Uwielbiam te malutkie dzwoneczki. Jeśli mogę, to poproszę o jakiś mały odrościk wiosną ... ;:180 .
Dzięki za nazwę tej mojej ;:196 . Ona u mnie rośnie obecnie w półcieniu, ale rok wcześniej była na słonecznym stanowisku i też nieźle sobie radziła. Jest jeszcze w sprzedaży podobna, tylko z czerwonymi kwiatostanami. Również piękna i można by ją dosadzić do powiedzmy biało kwitnących róż ... ;:224 .

No i jeszcze bardzo polecam odmianę Creme Brulle, ktorą mam od Kasi (katik). Przepiękne kolorki jesienne, tylko nie widziałam jeszcze jej kwiatów, ale przy tym wyglądzie, to i kwitnąć nie musi. Popatrzcie:

Obrazek

Edulkotku, o taaak ;:224 ...a zwłaszcza jeśli szuka się inspiracji ;:108 .

:wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Moniko, u mnie z żurawkami było podobnie, dopiero w tym roku zauważyłam ich piękno, szczególnie tych delikatnych kwiatków.

Ładne zdjęcia ogrodu Alicji, rzeczywiście wyglada jak park, taki naturalny, bezpretensjonaly, piękny ;:138
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Georginia pisze: Żurawka

Obrazek
Kurcze, chyba zaczynam lubić żurawki :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Muszę się pochwalić,że ja też mam tę żurawkę z drobnymi,różowymi kwiatkami,jest naprawdę super,ja rozdzielałam już ją na kilka części.
Moni ja też jestem zadowolona z żurawki Creme Brulee,ale u Ciebie jakaś bardziej różowa :?
Piszesz,że dzieci spacerują z jeżykiem po ogródku hehehe moje za to wędrują z żabą,a zwłaszcza córka :uszy
I chcąc nie chcąc pękła żabie łapa...Muszę nazbierać szyszek,bo spodobało mi się u Ciebie :D
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni białą szałwią ,jestem zachwycona.I taka prośba,jeżeli tylko gdzieś spotkasz szałwię białą i różową i nie będzie Ci sprawiało to kłopotu to kup mi po kilka szt.Myślę że to dopiero będzie wiosną,teraz raczej w sklepach mały wybór.Nie wiedziałam że są takie dekoracyjne.Do mojego ogrodu będą pasowały jak ulał. ;:180 Te szałwie fioletowe które mam to dzięki Monice -Soczewce.Nie wiem ,ale nie miałam szczęścia spotkać ich w sprzedaży.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, czyli potwierdza się, że do zauważenia piękna niektórych roślin trzeba dojrzeć, okrzepnąć i nabrać choćby kapki ogrodowego doświadczenia. Zaliczają się do nich żurawki właśnie, ale też i róże ;:167 . Myślę, że znajdzie się dodatkowo jeszcze parę gatunków ... :wink: .
Tak, dokładnie, ogród Ali jest taki naturalny i pięknie wkomponowany w miejsce, w jakim się znajduje. Nie odstaje jakąś wydziwioną formą, tylko łagodnie wtapia się w otoczenie ... ;:224 . Ach, tam to można odpoczywać ... ;:170 .

Anetko, cieszę się, że zaczynasz je lubić ... :wink: .

Aniu, a na jakim stanowisku rośnie u Ciebie ta żurawka drżączkowa z fotki Ali? Szybko się rozrasta?
Moja Creme B. posadzona jest na patelni, może dlatego mocno wybarwiona.
Polecam Ci Aniu, te szyszki, bo nie ulegają tak szybko rozkładowi, jak sama kora. Ja zrobiłam tak: wczesną wiosną na taczkę wysypałam wór kory, do tego wór szyszek, uzbieranych poprzedniego lata i łopatą wymieszałam to wszystko. Potem wysypałam na rabatę. Zawsze to jakieś urozmaicenie a i dodatkowo mała oszczędność finansowa.
To miłe, że podoba Ci się u mnie. Dziękuję ;:196 .

Alu, nie ma sprawy, jak tylko napotkam - kupuję! Szczerze, to widziałam tę białą szałwię tylko w jednym sklepie - ogrodniczy "Chotomów" - i z tego co pamiętam to maj/czerwiec. Natomiast tę różową widuję co jakiś czas w ogrodniczym bliżej domu. Może przejdę się tam jakoś na dniach i sprawdzę. W razie czego dam Ci cynk ;:108 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, :D jeżyk bardzo ładny. Masz rację Żurawka to ładna roślinka, a szczególnie jak kwitnie. Lubię drobne kwiatuszki, świetnie się komponują do takich dużych kwiatów jak np. róże.
W centrum ogrodniczym kupiłam jedną w kolorze fioletowym. Wsadziłam ją przy oczku wodnym koło miniaturek gipsówki białej i różowej. Te roślinki zaprzyjaźniły się szybki i ładnie się prezentują.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, a masz może fotę tej żurawki ;:88
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, :D nie, ale będę w niedziele to zrobię i wstawię.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”