Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

I dlatego,że świat się zmienia to my też musimy?Uprawiam warzywa dla mojej rodziny i staram się to robić tak jak to robiły nasze Mamy.Dawniej nie było tych wszystkich "cudownych środków" i warzywa też rosły.Pamiętam ich smak i aromat.
I nikt mi nie powie,że muszę nasionka dawać do ukorzeniacza bo inaczej nie powschodzą.Nie jestem osobą naiwną(mam już trochę lat) i wiem co robię.
A ukorzeniacza używam przy pelargoniach(lepiej się przyjmują)
Pozdrawiam.Maria
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

anutka_k pisze:
NITKA pisze:Wyczytałam tu na forum właśnie ten sposób z moczeniem w mleku. Namoczyłam jedną partię wysianych wczesniej pomidorów, a potem siejąc inne roślinki już oczywiście zapomniałam, ech przyzwyczajenie.. ;:170
Anitka i jak jest jakaś różnica ?
Napisz jak jak coś zauważysz :)
ja też pierwszą partię odkażałam/hartowałam w mleku. Całe 20 godzin. A zabawy z tym miałam bo przecież nie mogłam pomieszać nasion i co? i porażka- wzeszło może 20% nasion :( także więcej nie będę moczyć. Nie wiem co zrobiłam nie tak, czy to mleko było niedobre, czy za długo, czy ziemia (kupiłam specjalną do rozsad), czy pojemniki czy może nie ten czas na sianie(10II) ale Z drugą turą się nie bawiłam i wzeszły chyba wszystkie nasionka. Szkoda mi tylko tych nasion, zmarnowałam ;:14 :(

pisaliście o chemii
ja będę starała się w miarę ekologicznie prowadzić swoje pomidorki i warzywka. Oczywiście jeśli się da. I tak tyle chemii w tym co kupujemy, po co jeszcze warzywa na starcie sobie truć.
Zrobię nawóz z pokrzyw, mniszka lekarskiego(mlecz) i krwawnika i tym raz na jakiś czas podleję. W zeszłym roku się sprawdził to i w tym tak bedzie. Poza tym na jesieni specjalnie pod pomidory rozłożyłam obornik, tylko nie zdążyłam przekopać. Ale jak ziemia rozmarznie to przekopię jak najgłębiej i może nie popali będzie ok.
takie plany a jak w praktyce wyjdzie to zobaczymy :)
Jeszcze do pomidorków o florovit'cie myślę, bo one mają większe wymagania na azot i fosfor..
ten nawóz jest ekologiczny czy to też chemia? wiecie?
__
przepraszam że tak off, po prostu pisaliście o tym więc i ja chciałam się wypowiedzieć. Zdjęcia siewek postaram się niedługo zrobić i wkleję
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Każdy musi znaleźć odpowiedni dla siebie sposób, nie ma 'złotego środka na wszystkie problemy' , a na ewentualne niepowodzenia często składa się kilka czynników. Jak pisałam wyżej moje pomidorki moczone w mleku wykiełkowały bez problemu, ale te niemoczone również :wink: Zobaczymy później, które pierwsze będą miały 'ochotę' załapać grzyba lub jakiegoś wirusa :evil:
Florovit w płynie jest nawozem chemicznym, ale jest jeszcze coś takiego jak Eco - florovit w granulkach i jest to nawóz ekologiczny :wink:
pozdrawiam, Anita
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kupujemy podłoża w sklepach ogrodniczych różnych Biedronkach i nikt sie nie martwi, że w tych podlożach sa sztuczne nawozy / jak są/. A tu sie rozczulacie nad dokarmianiem rozsad. O tym co będzie w owocach czy dojrzałym warzywie decyduje to,co mu dacie jeść na działce. Porównajcie masę takiej rozsady do masy dorosłej rośliny. Gdyby w dorosłej roślinie pozostało tylko tyle paskudztwa co dacie do rozsady to ho ! ho !. Tak , że bez przesady.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

A ja kupiłam obornik kurzy -czy jak to zwać.
Gościu ma hodowle ekologiczna i od niego kupiłam 30litrowe opakowanie mielonego oraz 20litrów granulowanego -10 jeszcze na działce było.

Wg tego pana mielony się szybciej rozprowadza.
Powiedział mi jak sporządzić gnojówkę i ostrzegł że mocne jest aby nie popalić roślin.
Wydaje mi się że ten nawóz w zupełności mi wystarczy..

A co do mleka -na forum pisali forumowicze że pryska się też krzaki i też spełnia funkcję ochronną -tyle że jest smrodzik i trzeba opryski powtarzać co 2 dzień -to tak dla zwolenników EKO :)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Witam!
Moja babcia moczyła nasiona w mleku ale to tyczyło się tylko ogórków. Dlaczego nie innych :?: dobre pytanie :!: nie wiem!
Ja to przy tych ogórkach do dzisiejszego dnia stosuję (o ile nie zapomnę), tak dla babci na hołd, bo czy to coś daję ......?
Dla mnie na zaprawianie pomidorów na ten rok już za późno, ale na przyszły, przepis z ukorzeniaczem zapisałam, dzięki Zibi ;:180 Kupiona zaprawa w ogrodniczym mnie nie przekonała i szukam innego rozwiązania, (typu i owca cała i wilk syty).Jak naj mniej chemii to w dzisiejszych czasach możliwe. Też uważam że czasy się zmieniają i wymuszają to na nas!
Myślę że warto spróbować w życiu wszystkiego a dopiero w tedy jest o czym dyskutować! Nie ma jednej jedynej dobrej drogi idealnej dla każdego! Wiadomo!!!
Jeżeli chodzi o Zibiego to w najmniejszym stopniu nie poczułam tu przymusu do stosowania ukorzeniacza a jedynie sugestię! Za którą jestem wdzięczna bo to chyba idea tego forum, by rozmawiać!
Chyba potrzeba nam więcej tolerancji i życzliwości w stosunku do siebie nawzajem! Bo za niedługo będzie tu pusto, nikt już nic nie napisze w obawie przed komentarzem!
Można bardziej na luzie ;:138 ?
Pozdrawiam Kasia
grem
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2011, o 14:13

Post »

Jako młody forumowicz - pozdrawiam :D
Jestem działkowiczem - amatorem od ponad 20. lat.
:arrow: ........................ :arrow: ........................ .
Był to ugór, rosły różne siewki drzew (brzozy, śliwki typu mirabelka) oraz inne. ;:108
OJ, BYŁO ROBOTY, aby doprowadzić to poletko (~380 m) do użytku. Napracowaliśmy się z żoną ;:196
nie na temat ;:14
A do rzeczy:
Nigdy nie używałem żadnych dodatkowych "polepszaczy" do nasion.
Zawsze wsiewałem je sam (dot. pomidory, papryka, ogórek) w domu.
Pomidory zawsze wsiewałem w skrzynki punktowo, i tak robię do chwili obecnej.
Do folii (wraz z żoną kupiliśmy ją na tzw. bazarze od obywatela USSR w pięknej miejscowości Biała Podlaska)
wsadzaliśmy ok. 50 sztuk.
Raz było lepiej, raz gorzej. Zdarzało mi się, że musiałem dokupić krzaczki pomidorów.
Gdy kilka podmarzło podczas majowych przymrozków (była folia, teraz szklarenka), dosadzałem zakupione na rynku.
OŚWIADCZAM, ;:58 że moje pomidory wysiane, przepikowane, były zawsze lepiej rosnące i owocujące niż te,
które dokupiłem i wsadzałem w wolne miejsca.
Pozdrawiam, Marek
grem
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2011, o 14:13

Post »

faux pas :oops:
Przepraszam tych, którzy zawodowo sieją i uprawiają pomidory, inne rośliny,
krzaczki, większe krzaczki, drzewka, małe drze... :oops:
:( sorki,
Pozdrawiam, Marek
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Witaj Marku!
Możesz napisać jaśniej za co przepraszasz.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

grem pisze:faux pas :oops:
Przepraszam tych, którzy zawodowo sieją i uprawiają pomidory, inne rośliny,
krzaczki, większe krzaczki, drzewka, małe drze... :oops:
:( sorki,
Całkiem niepotrzebnie :wit :wit :wit
Jeśli potrafisz prowadzić taką ekologiczną hodowlę , to chwała Ci za to :uszy Może napisz coś więcej , wszyscy całe życie się uczymy :wink:
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Witaj grem :wit
Ja też chętnie poczytam o ekologicznej uprawie, może znajdę u Ciebie jakieś cenne rady :P
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Gdy jeszcze kilka reaktorów atomowych ulegnie uszkodzeniu ,to gdzie będziemy mieli tą uprawię ekologiczną .
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Bez azotoksu ale za to z cezem :;230

:wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Zacznę się tym poważnie martwić gdy mi pomidorki dojrzeją na niebiesko :;230 :;230 :;230
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”