Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
Asiu piękne ale najbardziej, podoba mi się Paphiopedilum Armeni-White x emersonii czekam teraz na kwiaty tego drugiego

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widocznie masz zupełnie inne warunki niż u mnie, bo te storczyki, które u ciebie dobrze rosną, u mnie bardzo szybko padały. U mnie to chyba raczej ciepłolubne się lepiej czują, jak Phal. i Vanda, storczyki lubiące zwyczajne warunki pokojowe i przeciętną wilgotność. Kiedyś pisałas, że u ciebie te nie rosną, może masz za zimno?Dusia, u mnie głównie Masdevallie i podobne oraz sabotki i Cambriowate. Praktycznie te o niższych wymaganiach temperatury i wyższej wilgotności powietrza. Wszystkie uprawiam na parapecie. Kilka roślinek mam w akwarium
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No..piękna po prostu 
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu oczywiście wszystkie kwitnienia piękne lecz mnie najbardziej ujęły Masdevallia Ann Jessiep i Masdevallia coccinea alba - wspaniałe 
Masz cudne Masdevallie
- -ewelina-
- 500p

- Od: 14 sie 2007, o 23:14
Spoglądam na Twoją Masdevallia coccinea alba, wzdycham, podziwiam i doznaję olśnienia
Chyba taką samą przywiozłam ostatnio z Drezna
Pozdrawiam,
Ewelina
Chyba taką samą przywiozłam ostatnio z Drezna
Pozdrawiam,
Ewelina
- syljed
- 200p

- Od: 17 lis 2010, o 18:12
Asiu
słodka ta Masdevallia coccinea alba czy to twoje kwitnienie??
słodka ta Masdevallia coccinea alba czy to twoje kwitnienie??
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Henryku jeżeli tylko mi się uda to zrobię.Henrykbb pisze:Przy następnej sesji pokaż jej "pyszczek".
Kasiu tak jakoś wypadło, że głównie Masdevallie w chwili obecnej rozkwitają.kasia74 pisze:Asiu u Ciebie jak zwykle pięknie masdevalliowo,
Julitko, ten drugi strasznie powoli się otwiera.
Storczykowa pisze:Widocznie masz zupełnie inne warunki niż u mnie,
Dusiu to jest główną przyczyną, do tego dochodzi mało światła.Storczykowa pisze: Kiedyś pisałas, że u ciebie te nie rosną, może masz za zimno?
Justynko.
Mi one też się strasznie podobają.kasiunieczka_32 pisze: Masdevallia Ann Jessiep i Masdevallia coccinea alba - wspaniałe
No popatrz. Ty swoją przywiozłaś z Niemiec a ja swoją z Polski.-ewelina- pisze:Chyba taką samą przywiozłam ostatnio z Drezna
Cieszę się, że ją masz będziemy mogły się wymieniać spostrzeżeniami.
Sylwio, do mnie dotarła z 3 zaczątkami pędzików, ale tylko ten jeden przeżył podróż i aklimatyzację. Więc doprowadzenie do kwitnienia to zasługo poprzedniej właścicielki. U mnie nastąpiło jedynie dalsze rozwinięcie się pędu i kwiatu.syljed pisze:Masdevallia coccinea alba czy to twoje kwitnienie??
Kolejna Masdevallia się otworzyła.
Masdevallia infracta alba

Lada dzień w pełni otworzy swoje mikroskopijne kwiatuszki Pleurothallis ruscifolia

Pleurothallis hemirhoda tworzy kolejne pąki.

- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Joasiu,M. infractę ujęłaś we właściwym momencie,pięknie widać wszystkie stadia rozwoju pączków.
- justus27

M. ifracta alba jest śliczna. Powiedz, czy te pędziki w tle, z "nitkami", to pączek, czy kwiaty już po kwitnieniu...
- Phragboy

- Od: 22 cze 2009, o 10:16
Joasiu zazdroszczę ci pięknej Masdevallia infracta alba, moja po zrzuceniu liści zaczyna się odbudowywać, więc jeszcze trochę poczekam na kwiaty .
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Zapomniałam Wam napisać, że w środę spotkałam się z naszą koleżanką forumową Kasią01. Było mi miło poznać kolejną osobę z forum osobiście. Poznałam też jej wspaniałych rodziców. To dzięki ni mogłyśmy się spotkać. Spędziłyśmy czas na oglądaniu cudności u jednego z hodowców. Nagadać też się niemogłyśmy.
Perla
serdecznie w moim wątku. Zaglądaj jak najczęściej.
Henryku dziękuję. Mam nadzieję, że jeszcze długo będziemy się cieszyć jej kwitnieniem. Jak tak stopniowo będzie rozwijać wszystkie te pędziki.
te białe nitki to są uschnięte pozostałości z zeszłorocznego kwitnienia. Ale spośród tych nitek wychodzą już świeże pąki. U tej Masdevalli nie obcina się pędów. Ona powtarza kwitnienia na starych pędach. Obecnie ma ok. 8 starych pędów. Dwa już zakwitły reszta jest w różnym stanie rozwoju. Wypóściła też 10 nowych pędów, które są już moją zasługą. Niedługo otworzą i one swoje kwiatki.
Przemku, życzę Tobie aby się szybko zebrała i aby cieszyła Cię takim widokiem.
Zapomniałam napisać, że pachnie dość intensywnie.
Perla
Henryku dziękuję. Mam nadzieję, że jeszcze długo będziemy się cieszyć jej kwitnieniem. Jak tak stopniowo będzie rozwijać wszystkie te pędziki.
Justynkojustus27 pisze:Powiedz, czy te pędziki w tle, z "nitkami", to pączek, czy kwiaty już po kwitnieniu...
te białe nitki to są uschnięte pozostałości z zeszłorocznego kwitnienia. Ale spośród tych nitek wychodzą już świeże pąki. U tej Masdevalli nie obcina się pędów. Ona powtarza kwitnienia na starych pędach. Obecnie ma ok. 8 starych pędów. Dwa już zakwitły reszta jest w różnym stanie rozwoju. Wypóściła też 10 nowych pędów, które są już moją zasługą. Niedługo otworzą i one swoje kwiatki.
Przemku, życzę Tobie aby się szybko zebrała i aby cieszyła Cię takim widokiem.
Zapomniałam napisać, że pachnie dość intensywnie.
Asiu to nic, że powoli się otwiera jestem cierpliwa
masz piękne roślinki więc chętnie zaglądam 
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- justus27

O Widzisz...gdzies czytałam o wielokwiatowych masdevalliach, ale o powtarzających kwitnienie na starych pędach, pierwszy raz czytam
Będzie piękna, jak zakwitnie tyloma kwiatuszkami
Będzie piękna, jak zakwitnie tyloma kwiatuszkami
- akwarybka
- 500p

- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Śliczności