Ariocarpus furfuraceus "CAULIFLOWER"
Pot Size : 6 inch. (S)
Price : 1200 EURO.

http://www.uncle-chorn.com/

Jak nie zakwitną w tym samym czasie to pyłek można zebrać, zamrozić i odmrozić jak będzie potrzebny... przynajmniej ja tak gdzieś wyczytałemdarekcn42 pisze:Co do krzyżowania to na pewno coś będę ze sobą krzyżował, ale co to czas pokaże, w tej chwili mam tylko nadzieję, że coś zakwitnie w tym samym czasie i będę mógł zapylić.

To się chyba da obejść, jeśli jedno i drugie skrzyżujesz z asterias, to teoretycznie potomków dałoby się skrzyżować.darekcn42 pisze:Na pewno nie będę krzyżował myriostigmy z coahuilense, roślinki bardzo podobne do siebie, lecz nie pod względem krzyżowania... Nie da się ich skrzyżować...
W sumie to nie wiem ;)Ps. a skąd miałeś pomysł z tym asteriasem Kolego szanowny?

Zamrażanie pyłku to nie jest dobry pomysł, mógłby zawilgnąć. Ja przetrzymałem pyłek z multiplexa na kawałku kartonu w kopercie. Po miesiącu zapylałem z innym multiplexem i zaczął się owoc zawiązywać, ale mama likwidowała przekwitnięte kwiaty i usunęła gobartii9512 pisze:Jak nie zakwitną w tym samym czasie to pyłek można zebrać, zamrozić i odmrozić jak będzie potrzebny... przynajmniej ja tak gdzieś wyczytałem ;)

Jest taka książka:moritius pisze:Zna ktoś artykuł/pracę na temat genetyki echinopsisów i/lub lobivii?