Mój ogród...Ann-ka72

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogród...Ann-ka72

Post »

Ann-ka72 pisze:Wczoraj spędziłam dzień na koszeniu trawnika i poszerzaniu rabaty przy płocie z tujami....no cóż, trawnika ubywa
Skąd my to znamy... :uszy
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu- to tak jak ja.... ale mnie też finanse powstrzymują, bo gdyby nie to... to pewnie miałabym busz :;230

Aniu- to wszystko przez forum!!!!! :;230 :;230 :;230 Ile pięknych roślin można obejrzeć,że prawie wszystkie chciałoby sie mieć.... :D

Takie tam różne...

Obrazek

Obrazek

Żółta magnolia Yellou Bird...jakbym nie robiła zdjęć, to nie mogę pokazać jej prawdziwego koloru, ani w dzień ani wieczorem ani kombinując z ustawieniami w aparacie :evil:Może trzeba o świcie? :;230 Listki trochę ucierpiały w czasie ostatnich przymrozków, kwiatom jednak mróz nie zaszkodził.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Perukowiec o żółtych liściach- wielkością nie powala na kolana, ale żyje ;:138 Nawet zawilec od Misi jest od niego większy :;230 :;230 Za rok mam nadzieję,że role sie odwrócą. :)

Obrazek

Nie wiem, dlaczego tyle jest tych lilii-w ubiegłym roku było ich ok. 5 szt... chyba trzeba będzie je rozsadzić po kwitnieniu :?

Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu z liliami mam to samo :;230 .
Kupiłam może z 10 cebul a lilii wyszło ze 30 :;230 .
Nie wiem jakiej wielkości kwiaty będą bo chyba cebulka się podzieliła.
Czy w ogóle będą kwiaty :roll: .
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Widzę,że Twoja azalka jest dużo do przodu w porównaniu z moją, pamiętasz jaka to odmiana?Pięknie rozrosły się lilie,u mnie tylko św. Antoniego tak szybko rozrastają się.
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Ania - ja w tym roku posadziłam też u siebie żółtą magnolię, a teraz zastanawiam się czy ona u mnie przetrwa choć jedną zimę.
Pieknie azalia pokazuje swoje mnóstwo pąków do kwitnienia - ależ będzie raj dla oczu.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Kontakt:

Post »

Ann-ka72 pisze:Wczoraj spędziłam dzień na koszeniu trawnika i poszerzaniu rabaty przy płocie z tujami....no cóż, trawnika ubywa
A bo to przecież z trawnikem same problemy są... a to kosić trzeba, a to grabić :;230 .... im mniej trawy tym lepiej ;)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu widok będzie zachwycający jak zakwitnie taka kępa lilii :D
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Witajcie Kochani :wit
Mało mam czasu teraz na forum, bo maluch przyjmuje szczepionkę uodparniającą i jest bardzo marudny....zdjęcia to moze później wstawię jakieś-jak zrobię :wink:
Azalie powoli rozkwitają, wszystko po deszczach rośnie w oczach, co bardzo mnie cieszy :) Już tęsknię za kolorami w ogrodzie...magnolie niektóre jeszcze jakoś się trzymają, ale mnie nie martwi jakoś to,że przekwitają.... liściaste też są ładne ;:108

Agnieszko- na pewno zakwitną te mniejsze, bo u mnie w ubiegłym roku też miałam kilka takich małych, to miały po 1-2 kwiatki, były niższe,ale kwitły, można zobaczyć już kolor. No w tym roku to faktycznie mnie zaskoczyły.

Zuziu-nie narzekam na lilie, jakoś im służy na szczęście miejsce,a te, które mam 3 lata to rosną bardzo wysokie i mają bardzo grube łodygi-aż sama sie dziwię, bo u koleżanki to takie nie są.... no i nie mam nornic, to sie rozrastają. Inne szkodniki mam-a w zasadzie 1 szkodnik za to grasuje :;230 :;230 Aha- orientalne lilie niektóre znikły-chyba zgniły....
Zuziu, mam 3 odmiany-Firebal-czerwona(najpóźniejsza-ledwo pąki widać), Gibraltar i Sarina. Ta na zdjęciu to pomarańczowa- Gibraltar, Sarina jest bardziej różowo-pomarańczowa.

Reniu- o magnolię nie musisz się martwić, na pewno do zimy sie ukorzeni.Okryjesz ją na wszelki wypadek, podsypiesz więcej kory i będzie dobrze. Ja swojej żółtej nie okryłam pierwszej zimy i nawet 1 pączek nie zmarzł ani gałązka.
Bardzo lubię azalie wielkokwiatowe, bo zawsze kwitną, są niezawodne- nie to co japońskie :evil:

Lesiu- co prawda to prawda-z tymi problemami, chociaż ja nie chcę pozbywać sie całkiem trawnika, i lubię kosić i lubię mieć taką zieloną,gładką powierzchnię :)

Aga- pewnie będzie ładnie to wyglądać, tylko nie wiem co powinnam z nimi zrobić- pewnie rozsadzić, tylko kiedy najlepiej?

;:196
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Aniu, ta różowa magnolia ma już kilkanaście lat, została zabrana ze starego ogrodu. Myślę, że to Susan, ale pewności nie mam. Niemniej kwitnie bardzo długo i obficie.
Piękne zdjęcia!! Lilie, zwłaszcza azjatyckie, mnożą się bardzo szybko :lol:
Miłego dnia ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aniu, mam też perukowca o zielonych liściach,wolę go od tego brązowego, bo kilka razy w roku zmienia kolor liści,a ta czerwień jesienią jest powalająca. Niestety w tym roku peruczek nie będzie, bo zmarzł mi teraz, oby tylko liście były.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Wspaniale Ci lilie się rozrosły :) u mnie jakoś nie mają na to ochoty ;) Oj i prawdę piszesz jak patrzymy po ogrodach każda z nas chciałaby coś nowego co zobaczy tylko gdzie to wszystko sadzić??
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Moniu, u mnie szybko mnożą się tylko te zwykłe, a może mają one jakąś nazwę, ale nie wiem...niektóre pachną, inne nie.... azjatyckie jakoś byle jak. Powinnam zmienić im miejsce-mają za dużo cienia,i pewnie za mokro ,ale nie chcę ich ruszać na razie, może po przekwitnięciu, jak znajdę dobre miejsce aby je wyeksponować.

Małgosiu- a Twój zielony jeszcze nie wypuszcza listków? Powinien już chyba coś pokazać..... brązowego też mam w planach, chyba jest bardziej bezproblemowy.

Celinko- nawet nie wiesz, jak długa jest moja lista chciejstw :;230 Ale wszystkiego nie mogę na raz....a chciałabym, bo wtedy z roślinami jakaś łatwiej mi wyobrazić sobie jak będzie wyglądać kompozycja.
A może zmień swoim liliom miejsce? Ja z tego miejsca -gdzie jest tak dużo lilii zabrałam w ubiegłym roku wiosną kilka sztuk i w drugim miejscu są o wiele dorodniejsze, a ziemia jest na pewno gorsza....10 cm jakiejś ziemi z pola było przewiezionej pod trawnik 13 lat temu, a pod spodem żółty piasek- taka u mnie ziemia prawie na całej działce.

Kilka zaległych fotek:

Obrazek

Bez, który w ubiegłym roku połamała t.- mało kwiatów,ale bardzo sie zagęścił,więc za rok będzie na pewno cudnie :;230

Obrazek

Uwielbiam tę pęcherznicę.....

Obrazek

Yellou Bird.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnie 2 kwiatki Aleksandriny.

Obrazek

Obrazek

Betty.

Obrazek

Nigra.

Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ann-ka72 pisze: Uwielbiam tę pęcherznicę.....

Obrazek
Ja też ;:108
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23

Post »

Aniu troszkę mnie tu nie było, musze nadrobić, a jest co :)

"Bez, który w ubiegłym roku połamała t.- mało kwiatów,ale bardzo sie zagęścił,więc za rok będzie na pewno cudnie
- takie zachowania czasem pomagają roslinom :)

Na poczatku miałam z wtedy jeszcze nie mężem działeczkę w PZD i była tam winorośl. A ja nieświadoma, że to takie dobrodziejstwo tam rośnie dosłownie skopałam nogami "te suche badyle". Nie trzeba było długo czekać, winorośl jeszcze w tym samym sezonie zaczęła pięknie rosnąc, a 2 sezony póżniej musiałam ją przycinać bo juz była na całym tarasie i zasłaniała nam słońce:)
***Ola***
Moja odskocznia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Ania, ale u ciebie ślicznie - skalniak rewelacyjny i tyle tych magnolii - jak to dobrze mieć aż tyle miejsca jeszcze do nasadzeń. Zazdroszczę, bo u mnie już strasznie ciasno.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”