Ćmówki z PESTKĄ@

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Dlatego pewnie twierdzi się ,ze storczyki sią trudne w uprawie.Kzdy ma własny sposób i wypracowaną ręke.Ciężko jest osobom ,ktore zaczynają hobby storczykowe.Wiele jest informacji,ktor sprawdzaja sie u jednych ,a u innych kończą sie porażką.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pestka zgadzam sie z toba. jeśli chodzi o Vandy to naprawde latwe storczyki w uprawie, wierzcie mi. Gdybym miala poröwnac je do Phalaenopsisöw to powiedzialabym ze one sa o wiele trudniejsze w uprawie. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No proszę[/b]JOLUSIAma rączke do vandzi,Brawo.Będziemy podpatrywac Twoje okazy i uczyc sie na wlasnych i cudzych błedach. :wink:
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Post »

Dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi, ;:100
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli chodzi zaś o vandę to moim wymarzonym kolorem jest kolor niebieski w kratkę.Ta wandzia podbiła moje serducho na maxa.Może kiedyś spotkam taką,na ktora bedzie mnie stać.Teraz zbieram odpowiednią wiedzę zeby być w miare przygotowanym.
ja też marzyłam o niebieskiej odkąd zobaczyłam kiedyś fotkę takiej w jakiejś książce o kwiatkach. najpierw szukałam jej po kwiaciarniach, bo nie wiedziałam, że są takie rzadkie. potem zaczęłam jeździć na wystawy, ale takich niebieskich Vand nie było, albo już były sprzedane. dopiero na ostatniej wystawie udało mi się ją kupić, po ponad 3 latach czekania na nią. mam nadzieję, że w tym roku zakwitnie. chciałabym znowu ujrzeć jej kwiaty.

a dla mnie najłatwiejsze są Phalaenopsis, zaraz potem Vandy. ale każdy ma swój rodzaj, który mu idzie najlepiej. inni mogą najlepiej radzić sobie z np. Dendrobiami albo Cattleyami... a u mnie te storczyki nie idą.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlugo kwitna vandy????I czy kwiaty sa na jednym pędzie czy potrafi sie ped rozgalezić???
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Pestko, witaj! Piekne masz Phalaenopsisy, urzekajace kolorki. Kolekcja imponujaca :shock:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moni;)Bardzo dziękuje za odwiedzinki i za miłe słowa.Kolekcja jak u każdego tu dziwnie niespodziewanie sie rozrosła :wink: hihihi.W tej chwili kwitnienia nie są az tak imponujace.Moje storczyki budzą sie do życia.Rozgaleziuaja sie stare pędy kwiatowe,a u niektórych wychodzą nowe listki wiec to znak ,ze wiosne poczuły i mozna spodziewać sie najpierw nowych liści ,a potem pędzików.Wazne ,ze coś sie dzieje :P
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p

Post »

Tak ja tez czekam na wiosne jak i moje kwiatuchy. Musze powiedziec, ze ta zima wcale im nie sluzyla w tym roku. nadzieja w wiosnie, ze ich pobudzi do zycia :lol:
NL16
Storczyki moni
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni;)Szczerze mówiąc ja tez nie pamietam aby moje storczyki były tak ospałe jak tej zimy.U wszystkich w pażdzierniku szykowalo sie bujne,piekne kwitnienie,a pedy kwiatowe rosły na potęgę.Ja sama byłam przeszczęśliwa ,ze bedzie burza kwiatów na oknie.W trzech doniczkach wyszlo 6 pędów na raz,ale co z tego.......Trzy storczyki zrzuciły pąki calkowicie .Reszta też utraciła coś z kwitnienia i kwitną bardzo krotko.Pedy na niektórych sie zatrzymały i są krotsze o polowę.Tak jest u wszystkich i to jest jedyne pocieszenie w tym.Nie jest to z naszej winy.Taki klimat mamy tej zimy.Zresztą wystarczy spojrzecna nasze ,,grypy,, nie pamietam ,zeby mnie i moja rodzine tak dlugo choróbsko trzymało.Moja najmlodsza córcia tydzien do szkoły ,a 2 tygodnie w domu... :cry: Oby przejsć pomyślnie przedwiośnie ,a potem to już z górki bedzie i dla nas i dla naszych kwiatów.Jestem ciekawa jak przezimował ogród.Pewnie znowu jakieś straty bedą,bo bez tego się nie obejdzie....
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p

Post »

Ja wlasnie tez jestem chora :( strasznie dlugo ta zima trwa...jak dla mnie ;:29

Malo sloneczka i to sie odbija jak i na nas tak i na roslinach :?
NL16
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Moje Vandy kwitna do 8 tygodni, a taki paczek wyglada tak

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aldonko piszesz o kłopotach ze storczykami tej zimy. Zgadzam się z Tobą , u mnie to samo , straciłam sporo pąków, teraz już na szczęście przestały opadać, ale kwiaty, które rozkwitły zimą są dużo mniej trwałe :? Jeden z moich bordowych bliźniaków, już przekwita, jestem dosłownie w szoku, kwitł bardzo krótko, a jego poprzednie kwitnienie trwało ok 5 miesięcy :? Mam nadzieję, że kolejne otwierające się pąki będą kwitły dłużej :?
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p

Post »

Wiekszosc narzeka na te zime :(
Jola sliczne te paczusie :shock:
NL16
Storczyki moni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

U mnie wlasciwie zima lepiej i obficiej kwitna niz latem. Ach te storczyki one robia co chca :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”