W.o... Psach 5cz. (2008.05-2008.10)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wtedy łapiemy go za kark, karcimy ostrym słowem
Bardzo źle robicie, już nie wnikam w szczegóły dlaczego, bo to złożony jak zwykle temat, pilnowanie jedzenia to dość spory problem.

Tak po krótce czego dotyczy problem cytat z "Mine!" - Jean Donaldson/ o "pilnowaniu" godna uwagi pozycja moim zdaniem.

Najczęściej pojawiający się problem z pilnowaniem i może wyglądać jak jedno albo więcej z poniższych:
Pies grozi ugryzieniem albo gryzie gdy się podchodzi do jego miski gdy je
Pies grozi ugryzieniem albo gryzie gdy właściciel próbuje zabrać psu jedzenie, które pies ukradł
Pies grozi ugryzieniem albo gryzie gdy podchodzi się do niego podczas gdy znalazł coś jadalnego na dworze
Pojawianie się i stopień tego pilnowania jest zależny od jakości jedzenia. Możemy tylko wtedy z całą pewnością stwierdzić, że pies nie pilnuje jedzenia, jeżeli nie pilnuje czegoś co go bardzo motywuje i ma dla niego duże znaczenie.
Niektóre psy pilnują obsesyjnie każdego jedzenia, nawet pustej miski, jakby był to odruch. Większość będzie pilnowała tylko gdy mają dosyć motywacji.
Pilnowanie miski - przykładowe hierarchie

Poziom 1 pusta miska

Jeżeli pies pilnuje pustej miski, zacznij z podchodzeniem na odległość 3 metrów od miski i rzucaj kąski w kierunku miski. Zmniejszaj dystans po pół metra, jeżeli pies odnosi sukcesy. Jeżeli pies nie pilnuje pustej miski, zacznij od punktu 1. Jeżeli pies pilnuje niezależnie od odległości od miski, weź nową miskę i zacznij ćwiczyć w innym miejscu niż zwykle i o innym niż zwykle czasie.

Jeżeli nie znasz historii gryzienia psa, przywiąż go albo używaj rękawic, aż nie skończysz wszystkich stopni, wtedy zacznij od nowa bez rękawic i uwięzi.

Stopień 1
Zbliż się do pustej miski z odległości 2 metrów, wrzuć smakołyki do miski, odejdź i powtórz. Uwzględniaj zbliżanie się pod różnymi kątami, zmieniaj czas przerw między podchodzeniem i rób okazjonalnie dłuższe pauzy kiedy jesteś obecny w pobliżu, ale nie zbliżasz się i smakołyki nie są podawane.

Stopień 2
Zbliż się z odległości 6 metrów, wrzuć smakołyki do pustej miski i odejdź. Rób zbliżania się pod różnymi kątami itd.

Stopień 3
Zbliż się z odległości 6 metrów, wrzuć smakołyki do pustej miski, odejdź itd.

Stopień 4
Zbliż się z odległości 3 metrów i schyl się w połowie drogi, jakbyś chciał wziąć miskę do ręki.
Wrzuć smakołyki i odejdź.

Stopień 5
Zbliż się z odległości 3 metrów schylając się całą drogę do miski, zatrzymując się ręką ze smakołykami 3 cm od miski. Wrzuć smakołyki i odejdź.

Stopień 6
Zbliż się z 3 metrów, schylając się jakbyś chciał podnieść miskę ręką ze smakołykami, zatrzymaj tam rękę 2 sekundy, wrzuć smakołyki i odejdź.

Stopień 7
Dopracuj różne dystanse i kąty zbliżania się z 2 sekundowym zatrzymaniem i wrzuceniem smakołyków.

Stopień 8
Zbliż się z 3 metrów, sięgnij do miski i dotknij ją, ale nie podnoś, wrzuć smakołyki do miski drugą ręką.

Stopień 9
Zbliż się z 3 metrów, sięgnij w stronę miski i dotykaj ją przez 1 sekundę, potem dołóż smakołyki drugą ręką.

Stopień 10
Zbliż się z 3 metrów, dotknij miskę przez 3 sekundy, potem dołóż smakołyki drugą ręką.

Stopień 11
Zbliż się i dotykaj miskę przez 5 sekund zanim dodasz smakołyki drugą ręką.

Stopień 12
Zbliż się i dotykaj miskę przez 10 sekund zanim dodasz smakołyki drugą ręką.

Stopień 13
Zbliż się i dotykaj miskę przez 20 sekund zanim dodasz smakołyki drugą ręką.

Stopień 14
Zbliż się i dotykaj miskę przez 30 sekund zanim dodasz smakołyki drugą ręką.

Stopień 15
Dopracuj różne dystanse i kąty zbliżania się z 30 sekundowym dotykaniem miski przed wrzuceniem smakołyków drugą ręką.

Stopień 16
Zbliż się, złap miskę i przestawiaj ją przez 2 sekundy, zanim dodasz smakołyki drugą ręką.

Stopień 17
Zbliż się, złap miskę i przestawiaj ją przez 5 sekund, zanim dodasz smakołyki drugą ręką.

Stopień 18
Zbliż się, złap miskę i przestawiaj ją przez 10 sekund, zanim dodasz smakołyki drugą ręką.

Stopień 19
Zbliż się, podnieś miskę na wysokość psa, dodaj smakołyki i postaw miskę.

Stopień 20
Zbliż się, zabierz miskę do pobliskiego stołu, dodaj smakołyki, zwróć miskę.

Jeżeli Twój pies nie ma problemów z dotykaniem części ciała, przejdź do stopnia21. Jeżeli ma, to musi być najpierw rozwiązane zanim przejdziesz do stopnia21.

Stopień 21
Zbliż się, pogłaszcz psa po grzbiecie przez 1 sekundę, dodaj smakołyki drugą ręką.

Stopień 22
Zbliż się, pogłaszcz psa po grzbiecie przez 3 sekundy, dodaj smakołyki drugą ręką.

Stopień 23
Zbliż się, pogłaszcz psa po grzbiecie przez 1-2 sekundy, zabierz miskę, dodaj smakołyki i postaw znowu.

Stopień 24

Dopracuj różne odległości i kąty podchodzenia.

Poziom 2 Zaczynając ze stopniem1, powtórz wszystkie stopnie z psem jedzącym suche jedzenie. Zbliżaj się z czymś lepszym niż suche jedzenie, które ma w misce.

Poziom 3 Zaczynając ze stopniem1, powtórz wszystkie stopnie z psem jedzącym 50% suchego i 50% puszkowego jedzenia. Zbliżaj się z czymś lepszym niż jedzenie, które ma w misce.

Poziom 4 Zaczynając ze stopniem1, powtórz wszystkie stopnie z psem jedzącym puszkowe jedzenie. Zbliżaj się z czymś lepszym niż jedzenie, które ma w misce.

Poziom 5 Zaczynając ze stopniem1, powtórz wszystkie stopnie z psem mającym w misce solidnie zamrożoną pieczeń lub kurczaka. Zbliżaj się z rozmrożonym kurczakiem z sosem, co może się okazać jedzeniem o większej wartości.

Maintenance składa się z okazjonalnych sprawdzań, kiedy dotykamy miski czy ją zabieramy, dodając smakołyki. Jeżeli pojawia się jakaś oznaka pilnowania, możemy z tym zaraz pracować. O maintenance i powrocie problemu będzie później.

Tu więcej do poczytania http://www.dogs.gd.pl/kliker/sprawozdania/mine3.html

Tu z amstaffiego forum autorstwa Dony fajnie napisane, sprawdzone przeze mnie i bezpieczne..
Na pocieszenie mogę powiedzieć, że podobno ten typ agresji nie jest wcale najgroźniejszy, najczęściej na odstraszeniu i manifestacji się kończy. A ugryzienie jeśli już nastąpi jest kontrolowane i najczęściej nie mocne. No ale to tak książkowo... w praktyce pewnie może być różnie. I na pewno nie należy psa prowokować.

Tu kilka pytań wręcz niezbędnych dla właścicieli psa z takim problemem:
1. Jak wygląda sprawa przed posiłkiem? Jak on się zachowuje kiedy przygotowujesz mu jedzenie.

2. Jak zachowuje się kiedy Wy jecie? Czy dostaje podczas Waszych posiłków coś "ze stołu"?

3. Czy zjada całe jedzenie naraz, czy zostawia sobie na później?

4. Czy jest dokarmiany między posiłkami i w jakich sytuacjach (chodzi mi o jakieś drobne rzeczy, typu niedojedzona kanapka itp.).

4. Jak zachowuje się kiedy go ktoś głaszcze po głowie (konkretnie o głowę właśnie mi chodzi!).

5. Jak zachowuje się kiedy ktoś go złapie za obrożę?

6. Gdzie śpi (w dzień, w nocy - wymień wszystkie miejsca i gdzie najczęściej).

7. Czy nie kontroluje czasem przemieszczania się osób po domu (między pokojami np.). Czy nie zdarzyło się kiedyś, żeby np. nie pozwolił komuś wejść do pokoju?

8. Czy wykona polecenie kiedy nie wie czy zostanie za nie nagrodzony?

9. Czy wychodzi na dwór kiedy sam da znać, że chce wyjść, czy macie swoje stałe pory spacerów?

10. Jak zachowuje się podczas spaceru - tzn. czy się Was pilnuje, czy najchętniej poleciałby gdzieś gdzie ma ochotę, a reszta go mało interesuje.

11. Jak wygląda sprawa zabaw, czy on inicjuje zabawy, czy inicjatywa wychodzi od Was?
Czy on zabawę kończy, czy Wy?
No i to o co było pytane wcześniej - czy nie ma problemu żeby wziąć "jego" zabawkę?

12. Jak wygląda sprawa głaskania (ogólnie - pieszczot, przytulania). Czy głaszczecie go wtedy kiedy o to prosi, czy wtedy kiedy Wy macie ochotę go głaskać?

A teraz o samym jedzeniu i porada :D .

Jeżeli chodzi o miskę spróbuj zrobić tak.
Weź drugą miskę i napełnij ją jedzeniem. Jego miska niech stoi pusta. I po trochę, najpierw dosłownie po jednym kęsie (czy parę kulek karmy) mu do miski wkładaj. Następną porcję dawaj kiedy zje. Możesz mu np. kazać usiąść czy zawarować zanim włożysz jedzenie do jego miski.

Jeżeli będziesz chciała mu dać kość, przygotuj od razu dwie podobne. I jeszcze coś trzeciego, jeszcze lepszego od kości (np. garść surowego mięska). Dawaj mu na razie kość tylko z Twojej ręki. Niech ją ogryza. Jak będzie jadł, spróbuj te dwie kości ze sobą wymieniać - niech je ogryza naprzemian (trzymaj po jednej w każdej ręce, ta której akurat nie je może być schowana za plecami). Ty zdecyduj kiedy jedzenie kości się skończy - kiedy będzie obgryzał jedną, drugą odłóż, a weź w rękę garść mięska i "wymień" na nią kość.
I komentarz szkoleniowca dotyczący tego tematu:
Wymiana smakołyku na "bardziej atrakcyjny" jest jak najbardziej wskazana. Oczywiście pochwały dla psa za właściwe zachowanie są jak najbardziej na miejscu.
Co do pytań :
odp. 2. nie może się sam częstować, to trzeba tępić
odp. 3. jeśli dostanie za dużo, jest w stanie zjeść zawsze wszystko (czy je bardzo łapczywie?)
odp. 4. zero dokarmiania - to podstawa jeśli chodzi o oduczenie podkradania, czyli samodzielnego pobierania pokarmu przez psa.
odp. 7. Każda osoba powinna podawać mu smakołyk przy wejściu i go pochwalić ( w przypadku psa z problemami należy rozładować napięcie w kontakcie człowiek - pies, nie rozpatrujemy tu obrony terytorium przez zdrowego, zrównoważonego psa, ale psa z problemem, który trzeba rozwiązać).

Mam całe katalogi przeróżnych rad i porad , streszczeń książek, artykułów, i tym podobnych nie licząc tony książek na półkach ,przez te wszystkie lata , zebrało się tego już trochę :roll: . Przepraszam, że wstawiam gotowce, ale to co wstawiam jest przeze mnie sprawdzone, potwierdzone i bezpieczne. Trochę już leniwa jestem i wklejam to z czego sama zazwyczaj korzystam. W razie jakichkolwiek wątpliwości, dlaczego jest tak a nie inaczej już się nie rozpisuje, bo normalnie psie forum zamiast ogrodniczego bym zrobiła. Dobra już nie zanudzam :oops: .
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Psie forum?

Nie mam nic przeciwko temu :lol: Pisz, wklejaj, same ciekawe rzeczy dajesz, bardzo dziękuję!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Mora dziękuję za odzew ;:196
zacznę od łapania za kark, teraz jak o tym myślę to bardziej mój D to stosuje, ja go karcę słownie i każę mu zrobić siad, czasem ale to podczas jego innych wybryków, przytrzymuję go za kark i kładę na łopatki, by się uspokoił, bo on jest bardzo walecznym psem, chce by było na jego, lecz niestety nie ma tak łatwo
Kefir ogólnie jest niejadkiem, ja już zacznie jeść to jego częstym objawem, gdy ktoś się zbliża jest nakrycie miski łbem i pozostanie w bezruchu, następnie warczenie i lub ugryzienie poprzez złapanie za rękę, nogę - ugryzienie ostrzegawcze, bo na szczęście nikomu żadnych poważnych obrażeń nie spowodował. Natomiast, gdy coś ukradnie to ucieka ze zdobyczą i w chwili, gdy go złapię to zdobycz jest szybko połknięta, to w przypadku jedzenia, natomiast, gdy ukradnie coś niejadalnego, to próbuje uciekać, lecz nigdy nie miałam problemu z odebraniem ukradzionej rzeczy.
Pustej miski nigdy nie pilnuje, nawet jak dostanie karmę, a nie ma na nią ochoty to to jedzenie też nie jest pilnowane.
1. Jak wygląda sprawa przed posiłkiem? Jak on się zachowuje kiedy przygotowujesz mu jedzenie.
siedzi i cierpliwie czeka, a gdy ma dostać jedzenie, najpierw musi zrobić siad, a następnie spokojnie zabiera się do jedzenia (czasem powącha i odchodzi, wtedy po najpóźniej pół godzinie miska jest zabierana)
nie pozwalamy zbliża się do stołu z jedzeniem, lecz przebywa z nami w tym pomieszczeniu, ale leżąc w jakiejś tam odległości od stołu i spokojnie czeka, czasem,po skończonym posiłku dostanie kawałek mięska, ale to już w kuchni, a następnie jest jego kolej na posiłek i wtedy dostaje swoją karmę
z tym to bywa różnie, jak ma apetyt to zjada wszystko, czasem dostaje dokładkę, ale często w misce pozostawia jedzenie, którego potem nawet nie ma zamiaru pilnować
4. Czy jest dokarmiany między posiłkami i w jakich sytuacjach (chodzi mi o jakieś drobne rzeczy, typu niedojedzona kanapka itp.).
gdy wracam do domu pies dostaje jakiś smakołyk, w domu, gdy jest grzeczny to też w ramach nagrody dostaje psi przysmak, ale ogólnie nie dostaje nic w czasie gdy my jemy
4. Jak zachowuje się kiedy go ktoś głaszcze po głowie (konkretnie o głowę właśnie mi chodzi!).
bardzo lubi wszelkie pieszczoty, nawet, gdy go przytulam, czy robię noski - noski :wink: bardzo lubi głaskanie po brzuchu, gdy leży na grzbiecie, można nad nim stać, i łapać go za szyję, łapy
5. Jak zachowuje się kiedy ktoś go złapie za obrożę?

jedynie spojrzy kto go łapie
6. Gdzie śpi (w dzień, w nocy - wymień wszystkie miejsca i gdzie najczęściej).
w nocy śpi w swoim kąciku, w dzień leży w jednym miejscu w przedpokoju, przy drzwiach balkonowych, czasem przyjdzie i położy się przy mnie w pokoju komputerowym, a jak oglądam tv to kładzie się obok i leży, ale zawsze na moją komendę "chodź" wtedy mamy porę na głaskanie i inne zabiegi, jak rozdzielanie dredów, śpi na dole, my u góry, czasem gdy zbyt długo śpię to on przychodzi na górę , popatrzy czy ja śpię i kładzie się pod oknem balkonowym, nie budzi nas, a do łóżka też wchodzić nie może
7. Czy nie kontroluje czasem przemieszczania się osób po domu (między pokojami np.). Czy nie zdarzyło się kiedyś, żeby np. nie pozwolił komuś wejść do pokoju?
ie dredów
nieraz za nami łazi, ale to najczęściej gdy jest znudzony i nigdy nie było przypadku, by nie pozwolił komuś gdzieś wejść
8. Czy wykona polecenie kiedy nie wie czy zostanie za nie nagrodzony?
tak, nagradzam go bez żadnych schematów, czasem to jest tylko dobre słowo i głaskanie a czasem jest to smakołyk
9. Czy wychodzi na dwór kiedy sam da znać, że chce wyjść, czy macie swoje stałe pory spacerów?
stałych pór na spacery nie mamy, ze względu na jego sierść zdarza się, że są tylko zabawy na podwórku, bo mieszkam na przedmieściu, gdzie w porze deszczowej zamiast drogi utwardzonej mam piękne błoto . Rano jest wypuszczany do ogrodu, jedynie gdy go oś przyciśnie to on wtedy piszczy i tylko wtedy jest wypuszczany na jego żądanie, a w innych przypadkach to my decydujemy, by wyszedł do ogrodu
10. Jak zachowuje się podczas spaceru - tzn. czy się Was pilnuje, czy najchętniej poleciałby gdzieś gdzie ma ochotę, a reszta go mało interesuje.
teraz stara się pilnować, bo zastosowaliśmy sztuczkę chowania się, gdy nie zwracał na nas uwagi
11. Jak wygląda sprawa zabaw, czy on inicjuje zabawy, czy inicjatywa wychodzi od Was?
Czy on zabawę kończy, czy Wy?
No i to o co było pytane wcześniej - czy nie ma problemu żeby wziąć "jego" zabawkę?
tak jak głaskanie to my zaczynamy i kończymy zabawę, odbierając zabawkę, oczywiście stara się z nią uciec, gdy czuje koniec zabawy, ale koniec jest taki, że zabawka jest odbierana
12. Jak wygląda sprawa głaskania (ogólnie - pieszczot, przytulania). Czy głaszczecie go wtedy kiedy o to prosi, czy wtedy kiedy Wy macie ochotę go głaskać?
przyznaję się, że czasem się zapomnę i go pogłaszczę, gdy on sam przyjdzie, ale zazwyczaj ignoruję go lub gdy jest natarczywy to każę mu odejść

z tym jedzeniem to ja właśnie tak ćwiczyłam i metody sprawdzone, tylko największy problem to ten, by nie atakował osób trzecich, które akurat są u nas w porze jego karmienia i co zrobić, gdy on już zaatakuje, bo akurat tutaj nie ma możliwości, by ktoś z nim ćwiczył odbieranie miski, podmienianie smakołyków, dorzucanie czegoś do miski, bo najgorsze w nim to to, że jak się go skarci - nawet bez łapania go za kark, to gdy wskazuje mu się miejsce gdzie ma iść to on idzie, ale nadal warczy, bo chce postawić na swoim i tu jest największy problem z nim, wykonuje polecenie wyjdź, ale przy tym sobie warczy ;:155
Od dziś ćwiczę go na dotyk, gdy on je
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Aska , Aska z małym Miszką i Karol na kanapie :) ......

Witam :lol: Łapa!........nie ma INSTRUKCJI OBSŁUGI PSA........jest wiedza doswiadczenie i mniej lub bardziej swiadomi własciciele

york jest b. zabawny po czesaniu ;:1 ........ale to piesio z charakterem! jak każdy terier ma nisko próg pobudliwosci rzuci sie nawet na słonia :lol:

pozdrawiam
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nalewko cos dla Ciebie :) .........[pies zachowuje sie normalnie wrecz b. normalnie bo po psiemu :lol: ]..........humanizowanie chyba szkodzi naszym "futrom" :(

Obrazek
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Toz to tutaj kopalnia wiedzy a ja dopiero teraz znalazlam ten watek ;:223 ;:223 ;:223 i na przeczytanie wszystkiego będę musiala poswiecic sporo czasu (o ile go wygospodaruje) ale od razu zapytam moze ktos mi cos doradzi.

mam 2 pudle pies Lucky ma 2 lata a suczka Kaya 8 miesiecy i zaczal sie problem bo pies juz ma ochote na ........ a sunia jeszcze za mloda i nie moge ich dopuscic i co ja teraz mam zrobic :?: :?: :?:
Nie miala baba klopotu to kupila sobie psy (tak twierdzi moj M)
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martusia nooo to będą szczeniaczki :lol:

oczywiscie mozesz zastosować antykoncepcje u suczki lub wysterylizować pieska....tyle wiemy i mozemy nawet w Polsce

pozdrawiam
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Ja chce pieski dopuscic ale dopiero mozna przy 2 cieczce wiec zapytam weta moze antykoncepcja :?:

a to moje pupilki:Kaya
Obrazek

Lucky

Obrazek

i razem

Obrazek
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Piękne pudle :lol: Dziś to dość rzadko spotykana rasa, a szkoda, bo inteligencją rzadko, która je dorówna (sama przez 15 lat miałam pudla miniaturowego). To są miniaturki czy toy'e?
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Antooosia pisze:Rety,ile tu cennych informacji :shock: .Super!
A teraz popatrzcie,co robi moje bydle,gdy pani skończy czesanie:
Obrazek
Wygląda jak najprawdziwszy lew :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hahhahahaa,Asiu,bo to jest najprawdziwszy lew... :lol: ,albo raczej lwica :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

Lwica, lwica - przecież lwy głównie leżą, czego o yorkach nie można powiedzieć :lol:
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Hehehhee,masz Danusiu rację zwłaszcza,że A.odkryła,że jej koniec składa się z ogona,no i chyba zwariowała :lol: .Goni go non stop :roll:
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

A jak znosi pierwszą cieczkę?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Jak?Super!Szaleje,jak zwykle!Tylko z Herą warczą na siebie :( .
Pozdrawiam,Kinga.
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”