Wszystko o pomidorach cz. 16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
karolamba
200p
200p
Od: 30 sty 2019, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 16

Post »

Czy poskręcane w taki sposób liście to objaw przenawożenia czy jakiejś choroby?Pierwszy raz sama robię rozsady i od tygodnia polowa sadzonek tak się skręca. Nie wiem co mam z tym robić :roll: Może ktoś coś doradzi?
Obrazek
Piecha21
200p
200p
Od: 3 cze 2019, o 09:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam !

Mam pytanie co do hartowania. Jak długo hartować przed posadzeniem pod folie ? Moje pomidory już wręcz proszą się by wsadzić je do gruntu i wołają o więcej słońca. Chciałem sadzić już po 15 maja ale rośliny jeszcze nie były hartowane. Posadzenie bez hartowania raczej się nie uda ? Jestem laikiem więc pytam ;)
ali67
100p
100p
Od: 13 lut 2014, o 20:26

Post »

możesz sadzić pod folię bez hartowania jak nie zapowiadają przymrozków,
ja wyrzuciłem na 1 dzień na dwór na słońce, wieczorem wstawiłem do szklarni a następnego dnia sadziłem.
w nocy temperatura spadała do 2 st na zewnątrz i nic to pomidorom nie zaszkodziło.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Post »

karolamba pisze:Czy poskręcane w taki sposób liście to objaw przenawożenia czy jakiejś choroby?Pierwszy raz sama robię rozsady i od tygodnia polowa sadzonek tak się skręca. Nie wiem co mam z tym robić :roll: Może ktoś coś doradzi?
[Foto]: https://images91.fotosik.pl/362/c0d6370ccd7d17a1med.jpg
Wg mnie to może być przenawożenie, miałem identycznie. ciemnozielone liście , szczególnie na dole plus zawijanie się liści do środka. Lepiej podlewać tylko wodą żeby wypłukać nawóz z ziemi. U mnie wyglądało to tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

zikkk pisze:Mam jedno pytanie ktoś mi opowiadał że niektórzy zamiast do wody pakują taki wierzchołek do doniczki z ziemią i ja podlewają.
Ja tak wiele razy robiłem, do półlitrowego kubka dawałem gliniastej ziemi, podlewalem do stanu "prawie błoto" i wbijalem w to urwany pęd, na północne okno albo gdzieś, gdzie nie swieci słońce ale jest trochę światła. Po tygodniu kubek przerośnięty korzeniami, glina zwarta w kształt kubka, sadzonka gotowa. Nie pamiętam, żeby jakaś tak ukorzeniana sadzonka się nie przyjęła.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Post »

massur pisze:
zikkk pisze:Mam jedno pytanie ktoś mi opowiadał że niektórzy zamiast do wody pakują taki wierzchołek do doniczki z ziemią i ja podlewają.
Ja tak wiele razy robiłem, do półlitrowego kubka dawałem gliniastej ziemi, podlewalem do stanu "prawie błoto" i wbijalem w to urwany pęd, na północne okno albo gdzieś, gdzie nie swieci słońce ale jest trochę światła. Po tygodniu kubek przerośnięty korzeniami, glina zwarta w kształt kubka, sadzonka gotowa. Nie pamiętam, żeby jakaś tak ukorzeniana sadzonka się nie przyjęła.
Twierdzisz że jest to pewniejszy sposób na ukorzenienie czy może po prostu z wodą się nie bawiłeś ?
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie testowałem w wodą, wsadziłem tak pierwszy raz, po tygodniu czy 10 dniach wyjąłem z kubka gotowa sadzonkę - Ziemia przerośnięta korzeniami (w między czasie nic z tym nie robiłem) więc uznałem, że nie ma co kombinować.
Pozdrawiam,
Tomek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Tez tak robiłam gdy ptak usiadł na pomidorze i złamał mi wierzchołek jedynego megagrona. Wsadziłam do doniczki z błotem. Troszeczkę ale leciutko zwiędła ale potem już było Ok. Nie pamietam po ilu dniach, chyba ponad tydzień i była dobrze ukorzenienia. Po prostu szybko wypuszcza korzenie przybyszowe gdy jest mokro.
Pozdrawiam! Gienia.
Morisss
100p
100p
Od: 1 kwie 2020, o 23:44

Post »

Specjalnie dla rozsady zrobiłem mały tunelik. Po zapikowaniu wstawiłem tam rozsadę. Przez jakieś dwa tygodnie krzaczki w ogóle nie rosły. Było zimno i nocami przymrozki. W końcu, jak zrobiło się cieplej to ruszyły. Pewnie za około tydzień będą nadawać się do wysadzenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Ja wysiałem do skrzynki,przepikowałem do P9 a potem do 1.5-2 l doniczek na tace i na balkon już 3 tyg.tam stoją.Tylko chowam jak nocka zimniejsza.Po raz pierwszy mam nie wyciągnięte sadzonki.Szerokie,krępe.Troszkę niektóre listki przypaliło słońce.Balkon jest na biało pomalowany i pomidory nie ciągną w górę.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tym na pierwszym zdjęciu przydałoby się ciut magnezu.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na jakiej podstawie ta wskazówka?
Pozdrawiam,
Tomek
dsk121
500p
500p
Od: 5 sie 2016, o 10:05

Post »

Chyba można dawać w grunt?

Obrazek
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Czy warto przesadzać?To zdjęcie powinno rozwiać wątpliwości.Dwa pomidory siane 20 marca.Jeden przesadzony do C2 i wystawiony na balkon a drugi pozostał w małej doniczce w domu na parapecie.

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Piecha21
200p
200p
Od: 3 cze 2019, o 09:29

Post »

Witam !

Jakie warzywa mogę sadzić obok pomidorów ? Jak posadze moje pomidory to jeszcze zostaje mi trochę miejsca, szkoda tego nie wykorzystać.

No i oczywiście czy jeszcze w połowie maja można siać do gruntu ? Chyba nie za puźno ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”