Wszystko o pomidorach cz. 16
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
Witam !
Mam pytanie co do hartowania. Jak długo hartować przed posadzeniem pod folie ? Moje pomidory już wręcz proszą się by wsadzić je do gruntu i wołają o więcej słońca. Chciałem sadzić już po 15 maja ale rośliny jeszcze nie były hartowane. Posadzenie bez hartowania raczej się nie uda ? Jestem laikiem więc pytam ;)
Mam pytanie co do hartowania. Jak długo hartować przed posadzeniem pod folie ? Moje pomidory już wręcz proszą się by wsadzić je do gruntu i wołają o więcej słońca. Chciałem sadzić już po 15 maja ale rośliny jeszcze nie były hartowane. Posadzenie bez hartowania raczej się nie uda ? Jestem laikiem więc pytam ;)
-
ali67
- 100p

- Od: 13 lut 2014, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
możesz sadzić pod folię bez hartowania jak nie zapowiadają przymrozków,
ja wyrzuciłem na 1 dzień na dwór na słońce, wieczorem wstawiłem do szklarni a następnego dnia sadziłem.
w nocy temperatura spadała do 2 st na zewnątrz i nic to pomidorom nie zaszkodziło.
ja wyrzuciłem na 1 dzień na dwór na słońce, wieczorem wstawiłem do szklarni a następnego dnia sadziłem.
w nocy temperatura spadała do 2 st na zewnątrz i nic to pomidorom nie zaszkodziło.
Wg mnie to może być przenawożenie, miałem identycznie. ciemnozielone liście , szczególnie na dole plus zawijanie się liści do środka. Lepiej podlewać tylko wodą żeby wypłukać nawóz z ziemi. U mnie wyglądało to tak:karolamba pisze:Czy poskręcane w taki sposób liście to objaw przenawożenia czy jakiejś choroby?Pierwszy raz sama robię rozsady i od tygodnia polowa sadzonek tak się skręca. Nie wiem co mam z tym robićMoże ktoś coś doradzi?
[Foto]: https://images91.fotosik.pl/362/c0d6370ccd7d17a1med.jpg
- massur
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Ja tak wiele razy robiłem, do półlitrowego kubka dawałem gliniastej ziemi, podlewalem do stanu "prawie błoto" i wbijalem w to urwany pęd, na północne okno albo gdzieś, gdzie nie swieci słońce ale jest trochę światła. Po tygodniu kubek przerośnięty korzeniami, glina zwarta w kształt kubka, sadzonka gotowa. Nie pamiętam, żeby jakaś tak ukorzeniana sadzonka się nie przyjęła.zikkk pisze:Mam jedno pytanie ktoś mi opowiadał że niektórzy zamiast do wody pakują taki wierzchołek do doniczki z ziemią i ja podlewają.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Twierdzisz że jest to pewniejszy sposób na ukorzenienie czy może po prostu z wodą się nie bawiłeś ?massur pisze:Ja tak wiele razy robiłem, do półlitrowego kubka dawałem gliniastej ziemi, podlewalem do stanu "prawie błoto" i wbijalem w to urwany pęd, na północne okno albo gdzieś, gdzie nie swieci słońce ale jest trochę światła. Po tygodniu kubek przerośnięty korzeniami, glina zwarta w kształt kubka, sadzonka gotowa. Nie pamiętam, żeby jakaś tak ukorzeniana sadzonka się nie przyjęła.zikkk pisze:Mam jedno pytanie ktoś mi opowiadał że niektórzy zamiast do wody pakują taki wierzchołek do doniczki z ziemią i ja podlewają.
- massur

- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Nie testowałem w wodą, wsadziłem tak pierwszy raz, po tygodniu czy 10 dniach wyjąłem z kubka gotowa sadzonkę - Ziemia przerośnięta korzeniami (w między czasie nic z tym nie robiłem) więc uznałem, że nie ma co kombinować.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
gienia1230

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Tez tak robiłam gdy ptak usiadł na pomidorze i złamał mi wierzchołek jedynego megagrona. Wsadziłam do doniczki z błotem. Troszeczkę ale leciutko zwiędła ale potem już było Ok. Nie pamietam po ilu dniach, chyba ponad tydzień i była dobrze ukorzenienia. Po prostu szybko wypuszcza korzenie przybyszowe gdy jest mokro.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Yogibeer701

- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wysiałem do skrzynki,przepikowałem do P9 a potem do 1.5-2 l doniczek na tace i na balkon już 3 tyg.tam stoją.Tylko chowam jak nocka zimniejsza.Po raz pierwszy mam nie wyciągnięte sadzonki.Szerokie,krępe.Troszkę niektóre listki przypaliło słońce.Balkon jest na biało pomalowany i pomidory nie ciągną w górę.

- badzia

- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tym na pierwszym zdjęciu przydałoby się ciut magnezu.
-
Yogibeer701

- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam !
Jakie warzywa mogę sadzić obok pomidorów ? Jak posadze moje pomidory to jeszcze zostaje mi trochę miejsca, szkoda tego nie wykorzystać.
No i oczywiście czy jeszcze w połowie maja można siać do gruntu ? Chyba nie za puźno ?
Jakie warzywa mogę sadzić obok pomidorów ? Jak posadze moje pomidory to jeszcze zostaje mi trochę miejsca, szkoda tego nie wykorzystać.
No i oczywiście czy jeszcze w połowie maja można siać do gruntu ? Chyba nie za puźno ?