Wg mnie to może być przenawożenie, miałem identycznie. ciemnozielone liście , szczególnie na dole plus zawijanie się liści do środka. Lepiej podlewać tylko wodą żeby wypłukać nawóz z ziemi. U mnie wyglądało to tak:karolamba pisze:Czy poskręcane w taki sposób liście to objaw przenawożenia czy jakiejś choroby?Pierwszy raz sama robię rozsady i od tygodnia polowa sadzonek tak się skręca. Nie wiem co mam z tym robićMoże ktoś coś doradzi?
[Foto]: https://images91.fotosik.pl/362/c0d6370ccd7d17a1med.jpg
Ja tak wiele razy robiłem, do półlitrowego kubka dawałem gliniastej ziemi, podlewalem do stanu "prawie błoto" i wbijalem w to urwany pęd, na północne okno albo gdzieś, gdzie nie swieci słońce ale jest trochę światła. Po tygodniu kubek przerośnięty korzeniami, glina zwarta w kształt kubka, sadzonka gotowa. Nie pamiętam, żeby jakaś tak ukorzeniana sadzonka się nie przyjęła.zikkk pisze:Mam jedno pytanie ktoś mi opowiadał że niektórzy zamiast do wody pakują taki wierzchołek do doniczki z ziemią i ja podlewają.
Twierdzisz że jest to pewniejszy sposób na ukorzenienie czy może po prostu z wodą się nie bawiłeś ?massur pisze:Ja tak wiele razy robiłem, do półlitrowego kubka dawałem gliniastej ziemi, podlewalem do stanu "prawie błoto" i wbijalem w to urwany pęd, na północne okno albo gdzieś, gdzie nie swieci słońce ale jest trochę światła. Po tygodniu kubek przerośnięty korzeniami, glina zwarta w kształt kubka, sadzonka gotowa. Nie pamiętam, żeby jakaś tak ukorzeniana sadzonka się nie przyjęła.zikkk pisze:Mam jedno pytanie ktoś mi opowiadał że niektórzy zamiast do wody pakują taki wierzchołek do doniczki z ziemią i ja podlewają.