Wiejski po przejściach cz.36
- ewarost
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wiejski po przejściach cz.36
Marysiu jest nie źle nie wiem tylko co na 3 i 10 zdjęciu ... robię postępy
Wstyd się przyznać, ale pomidorów nigdy nie suszyłam
Jesteś smakoszką ziół więc na wyspie podrzucę ci linka może ci się kiedyś przyda 
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Marysiu
Podziwiam Twoją energię i chęć zmian w ogrodzie
Czy to tuberoza
A ta roślinka o ciemnych, egzotycznych kwiatach obok zdjęcia z żurawiną
Elżbieta potrafi mieć mniej płatków i więcej, jak jest starsza, ale ja się tak nie zam na różach
Upieram się przy identyfikacji swoich, ale w sumie czy to takie ważne
Muszę zerknąć na to curry z bananami - uwielbiam mięso na słodko
Podziwiam Twoją energię i chęć zmian w ogrodzie
Czy to tuberoza
A ta roślinka o ciemnych, egzotycznych kwiatach obok zdjęcia z żurawiną
Elżbieta potrafi mieć mniej płatków i więcej, jak jest starsza, ale ja się tak nie zam na różach
Upieram się przy identyfikacji swoich, ale w sumie czy to takie ważne
Muszę zerknąć na to curry z bananami - uwielbiam mięso na słodko
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu, śliczna jest dziewanna omszona,
ale niesamowicie duża rośnie, a i liście ma ogromne.
W małych ogródkach się nie sprawdza,
ponieważ zagłusza sąsiednie rośliny,
ale w takim ogrodzie jak Twój stanowi prawdziwą ozdobę.
Marudziłaś, że Leycesteria Ci zmarzła, a tu proszę, jak ładnie zakwitła!
Dobrej nocy i spokojnego piąteczku.
Marudziłaś, że Leycesteria Ci zmarzła, a tu proszę, jak ładnie zakwitła!
Dobrej nocy i spokojnego piąteczku.
- delosperma

- Od: 20 mar 2012, o 00:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marysiu, co to tak ładnie zwisa na fotce nad żurawiną??
Biała gaura po 4 latach mi zniknęła, różowa ma 1 kwiatek i ledwo zipie.
Biała gaura po 4 latach mi zniknęła, różowa ma 1 kwiatek i ledwo zipie.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witam!
To jakieś czary pomyślałam, że powinnam skopiować post bo może zniknąć i w tym momencie zniknął oczywiście bez możliwości cofnięcia czy odtworzenia
Na pewno już drugi raz nie uda mi się tak obszernie odpisać ale spróbuję, bo forum uczy pokory tak jak ogród
Wczoraj spędziłam miłe popołudnie z Dorotką korzo, a wieczorem dorobiłam kawałek skalniaka kończąc sadzenie roślin od Lucynki i zamówionych jeszcze wiosną, które nie zmieściły się na dotychczasowych skalniakach.
Aniu na pewno znasz szałwię omszoną, ale może nie znasz dziewanny omszonej. Kto raz zaprosi ja do ogrodu nie opuści go nigdy wysiewając się w przeróżnych miejscach
Dario przepis zaiste był bardzo oryginalny i o dziwo łatwiej było niegdyś o cielęcinę niż o banany więc ile razy pojawiały się banany w sprzedaży była potrawa w domu. Wiele wspomnień mam z podaniem jej na różnych spotkaniach a jedno to takie, że nasza szwagierka pracująca w Hotelu Forum koniecznie chciała przepis, żeby go sprzedać szefowi kuchni...oczywiście go nie dostała. Szwagierka nie była lubiana w rodzinie. Pierwszy raz przepis sprzedałam w 2 cz. wyspy, która to część w tajemniczy sposób zniknęła. W necie teraz pojawiło się mnóstwo podobnych przepisów
Hosta to taka o pachnących kwiatach i one kwitną później, a róża to nie QoS tylko Winchester Cathedral. Róża ma trochę inne kwiaty, a przede wszystkim ma je w kolorach biały, różowych albo nawet dwukolorowych.
Rozchodnik to Rozchodnik okazały (Sedum spectabile) Mr.Goodbud, a kwiaty nie są białe.
Ewciu widzisz jaki wpływ na nas ma FO, rozwija nas
Na 3 zdj. jest jakiś przetacznik varieg., ale nie wiem jaki bo to dar
Na 10 jest leycesteria. Nie wstydź się tylko koniecznie kiedyś spróbuj, bo smak jest zupełnie inny od dotychczas znanych i inny niż te z marketu. Za link dziękuję i na pewno go wykorzystam przy najbliższym zamówieniu, bo mi się spodobał
Agnieszko kocham ogród i to wyzwala we mnie energię
To nie tuberoza a hosta o pachnących kwiatach, niestety nazwa na znaczniku wypłowiała a notatki gdzieś się zawieruszyły, może zimą odszukam.
Ciemna roślinka to Leycesteria. Delikatna roślina, ale na szczęście odbija po zimie i jak się okazało nawet zdąży zakwitnąć.
Masz rację nazwy to sprawa drugorzędna, poczekam na moją Elżbietkę i wstawię zdjęcia obydwu, bo mimo że QE rozmnażałam wielokrotnie to ta wzbudza moje wątpliwości
Potrawę polecam!
Lucynko dziewanna rozsiewa się w sposób niekontrolowany ale w takich ilościach, że gdzie jest niepożądana bez bulu ją usuwam
Te wysiały się w polu i tam rzeczywiście rosną nieskrępowane niczym!
Mam leycesterię drugi sezon i rzeczywiście marudziłam, że mimo porządnego okrycia roślina uschła ale odrosła i nawet zakwitła. Jednak gdyby nie uschła byłaby dużym okazem pięknie kwitnącym
dziękuję i wzajemnie życzę wspaniałego piątku
Marysiu otóż to leycesteria o którą wszyscy pytają, bo roślinka bardzo oryginalna!
Gaura biała u mnie szaleje, kwitnie i rozsiewa się, a różowej nie miałam nigdy, bo czytałam właśnie że ona znika
Parę kwitnących kwiatków

Alionushka po pierwszym roku w pełnej krasie!

Dorotko pytałaś wczoraj o tą różę to Comte de Chambord

a tak wczoraj było po zachodzie!

Dobrego piątku i jeszcze lepszego weekendu!
To jakieś czary pomyślałam, że powinnam skopiować post bo może zniknąć i w tym momencie zniknął oczywiście bez możliwości cofnięcia czy odtworzenia
Wczoraj spędziłam miłe popołudnie z Dorotką korzo, a wieczorem dorobiłam kawałek skalniaka kończąc sadzenie roślin od Lucynki i zamówionych jeszcze wiosną, które nie zmieściły się na dotychczasowych skalniakach.
Aniu na pewno znasz szałwię omszoną, ale może nie znasz dziewanny omszonej. Kto raz zaprosi ja do ogrodu nie opuści go nigdy wysiewając się w przeróżnych miejscach
Dario przepis zaiste był bardzo oryginalny i o dziwo łatwiej było niegdyś o cielęcinę niż o banany więc ile razy pojawiały się banany w sprzedaży była potrawa w domu. Wiele wspomnień mam z podaniem jej na różnych spotkaniach a jedno to takie, że nasza szwagierka pracująca w Hotelu Forum koniecznie chciała przepis, żeby go sprzedać szefowi kuchni...oczywiście go nie dostała. Szwagierka nie była lubiana w rodzinie. Pierwszy raz przepis sprzedałam w 2 cz. wyspy, która to część w tajemniczy sposób zniknęła. W necie teraz pojawiło się mnóstwo podobnych przepisów
Hosta to taka o pachnących kwiatach i one kwitną później, a róża to nie QoS tylko Winchester Cathedral. Róża ma trochę inne kwiaty, a przede wszystkim ma je w kolorach biały, różowych albo nawet dwukolorowych.
Rozchodnik to Rozchodnik okazały (Sedum spectabile) Mr.Goodbud, a kwiaty nie są białe.
Ewciu widzisz jaki wpływ na nas ma FO, rozwija nas
Agnieszko kocham ogród i to wyzwala we mnie energię
To nie tuberoza a hosta o pachnących kwiatach, niestety nazwa na znaczniku wypłowiała a notatki gdzieś się zawieruszyły, może zimą odszukam.
Ciemna roślinka to Leycesteria. Delikatna roślina, ale na szczęście odbija po zimie i jak się okazało nawet zdąży zakwitnąć.
Masz rację nazwy to sprawa drugorzędna, poczekam na moją Elżbietkę i wstawię zdjęcia obydwu, bo mimo że QE rozmnażałam wielokrotnie to ta wzbudza moje wątpliwości
Potrawę polecam!
Lucynko dziewanna rozsiewa się w sposób niekontrolowany ale w takich ilościach, że gdzie jest niepożądana bez bulu ją usuwam
Mam leycesterię drugi sezon i rzeczywiście marudziłam, że mimo porządnego okrycia roślina uschła ale odrosła i nawet zakwitła. Jednak gdyby nie uschła byłaby dużym okazem pięknie kwitnącym
dziękuję i wzajemnie życzę wspaniałego piątku
Marysiu otóż to leycesteria o którą wszyscy pytają, bo roślinka bardzo oryginalna!
Gaura biała u mnie szaleje, kwitnie i rozsiewa się, a różowej nie miałam nigdy, bo czytałam właśnie że ona znika
Parę kwitnących kwiatków

Alionushka po pierwszym roku w pełnej krasie!

Dorotko pytałaś wczoraj o tą różę to Comte de Chambord

a tak wczoraj było po zachodzie!

Dobrego piątku i jeszcze lepszego weekendu!
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Marysia, u Ciebie zawsze piękne wschody i zachody słońca. Warzywa mniam! Owoców też u nas nie będzie. A z warzywami różnie. Niektóre pięknie obrodzily, inne mniej.
Przepisy serwujesz znakomite. I jeszcze ciągle coś zmieniasz w ogrodzie! Podziwiam!
Przepisy serwujesz znakomite. I jeszcze ciągle coś zmieniasz w ogrodzie! Podziwiam!
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Maryś koniecznie wstaw fotki wszystkich swoich pamiątek z podróży....to musi być widok.
Widzę, że u Ciebie też fajne spotkanie się uskuteczniło...coś pięknego
i miło poznać tak miłe i sympatyczne osoby.
Dzięki za fotki ze spotkania.
Widzę, że u Ciebie też fajne spotkanie się uskuteczniło...coś pięknego
Dzięki za fotki ze spotkania.
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Marysiu, niebo!
Ach, umieć tak malować!!!
Mimozy (nawłoć kanadyjska), chryzantemy... Jesień?
Ja nie chcę!
Dobrze że są jeszcze letnie barwy,
bo już całkowicie nostalgia by mną zawładnęła.
Dobrego weekendu, Maryś.
Mimozy (nawłoć kanadyjska), chryzantemy... Jesień?
Dobrze że są jeszcze letnie barwy,
Dobrego weekendu, Maryś.
- Bufo-bufo

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Niedługo czeka mnie widok wycinki kilku drzew za płotem, ale przynajmniej odsłoni się kawałek zachodniego nieba na pocieszenie
Niebo jest piękne 
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Marysiu jaki to malarz taki obraz namalował , cudny obraz tuż po zachodzie słonka
, nawłoć zbieramy, suszymy, a i w occie jabłkowym też trochę jej sie moczy, dobrego weekendu Marysiu 
- Daria_Eliza

- Od: 26 lut 2013, o 01:30
Współczuję, że pieczołowicie skonstruowany post poszedł w kosmos.
Tym bardziej dziękuję za obszerną odpowiedź.
'Winchester Cathedral' zaskoczyła mnie tą lekko różową barwą, bardzo ładna róża.
Będę też obserwować rozwój kwiatów tego ciemnego rozchodnika, fajne są te różne odmiany. Ja kiedyś myślałam, że u nas nigdy rozchodników nie będzie, ze względu na ich wymagania co do przepuszczalnej gleby. Ale kiedyś uratowaliśmy jakiegoś z lasu na Pomorzu Zach., poświęciliśmy się i przywieźliśmy mu też sporo piachu. Odwdzięcza się ładnym wyglądem, bardzo go polubiłam i po kolejnych sezonach odważyłam się na zakup nowych odmian. Zobaczymy, jak będą sobie dawać radę.
Gaura to bardzo wdzięczna roślinka. Jak będziesz mieć nadmiar siewek wiosną, to możesz jakieś dla mnie zostawić.
'Winchester Cathedral' zaskoczyła mnie tą lekko różową barwą, bardzo ładna róża.
Będę też obserwować rozwój kwiatów tego ciemnego rozchodnika, fajne są te różne odmiany. Ja kiedyś myślałam, że u nas nigdy rozchodników nie będzie, ze względu na ich wymagania co do przepuszczalnej gleby. Ale kiedyś uratowaliśmy jakiegoś z lasu na Pomorzu Zach., poświęciliśmy się i przywieźliśmy mu też sporo piachu. Odwdzięcza się ładnym wyglądem, bardzo go polubiłam i po kolejnych sezonach odważyłam się na zakup nowych odmian. Zobaczymy, jak będą sobie dawać radę.
Gaura to bardzo wdzięczna roślinka. Jak będziesz mieć nadmiar siewek wiosną, to możesz jakieś dla mnie zostawić.
Witaj Marysiu, zajrzałam tylko pośpiesznie. Piękny ogród, chyba nie ma rośliny, która by u Ciebie nie istniała 
Mój ogród - zapraszam
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Marysiu takie widoki zachodzącego słońca można załapać mając taką przestrzeń przed sobą, tego mi brakuje mimo że mieszkam w ogrodzie.
Dobrze ze masz inwentarz do którego musisz wstać a nam serwujesz piękne wschody i zachody słońca.
Pozdrawiam
Dobrze ze masz inwentarz do którego musisz wstać a nam serwujesz piękne wschody i zachody słońca.
Pozdrawiam
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Marysiu
Oczywiście zachód słońca przepiękny. Jak zawsze u ciebie!
Coraz piękniejsze zdjęcia ogrodowe.Z z przyjemnością je dłużej sobie pooglądałam
Nawet nawłoć ślicznie u ciebie wygląda. Cleome cudna.
różyczki- pierwsza klasa!
A ta ceglasto-herbaciana chryzantemka to , co to za jedna ???
Oczywiście zachód słońca przepiękny. Jak zawsze u ciebie!
Coraz piękniejsze zdjęcia ogrodowe.Z z przyjemnością je dłużej sobie pooglądałam
Nawet nawłoć ślicznie u ciebie wygląda. Cleome cudna.
różyczki- pierwsza klasa!
A ta ceglasto-herbaciana chryzantemka to , co to za jedna ???
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Marysiu, bardzo dziękuję za zaproszenie, nawet bez tego miałam to na uwadze
Niesamowicie tajemnicze jest to niebo grafitowo - pomarańczowe
Ślazówka cudna.
A Aloniushkę dopiero poznaję
Nawłoć i cleome
Niesamowicie tajemnicze jest to niebo grafitowo - pomarańczowe
Ślazówka cudna.