Dalie wymagania,problemy - cz.4
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.4
Kwiaty wyhodowane w szklarni są zawsze bardziej dokarmione, doświetlone i podpędzone - zwykle wyglądają lepiej niż te wyhodowane przez nas...
Rośliny kupowane w doniczkach szybko wykorzystują zasobność podłoża, w którym rosną. Musisz szybko uzupełnić składniki pokarmowe, żeby rośliny miały czym się odżywiać czyli trzeba systematycznie je nawozić. Pomocny w tym przypadku będzie nawóz do roślin kwitnących, który zwykle zawiera zwiększone ilości potasu - potas odpowiada za ilość kwiatów, ich wielkość i ładne wybarwienie. Stosuj zgodnie z zaleceniem producenta.
Rośliny kupowane w doniczkach szybko wykorzystują zasobność podłoża, w którym rosną. Musisz szybko uzupełnić składniki pokarmowe, żeby rośliny miały czym się odżywiać czyli trzeba systematycznie je nawozić. Pomocny w tym przypadku będzie nawóz do roślin kwitnących, który zwykle zawiera zwiększone ilości potasu - potas odpowiada za ilość kwiatów, ich wielkość i ładne wybarwienie. Stosuj zgodnie z zaleceniem producenta.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Dziękuję za szybką odpowiedź!

- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wsadziłam swoje mini karpie po zeszłorycznych daliach karłowatych gdzieś w pierwszej połowie kwietnia. Znajomi mówili że za wcześnie bo za zimno jeszcze.
Dziś patrzę a z ziemi wychodzą pędy dalii !!!
Aaaa to moje pierwsze dalie z karp.
Jak wspomniałam, w zeszłym roku wysiałam i jakimś cudem karpy które się wytworzyły to jakoś się na balkonie całą zimę uchowały.
Dziś patrzę a z ziemi wychodzą pędy dalii !!!
Aaaa to moje pierwsze dalie z karp.
Jak wspomniałam, w zeszłym roku wysiałam i jakimś cudem karpy które się wytworzyły to jakoś się na balkonie całą zimę uchowały.
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie w jednym miejscu nie wykopałem lub po prostu została jakaś część i przezimowała w gruncie. Teraz ma już dość duże liście
Nic dziwnego skoro tak naprawdę w wielu miejscach nawet ziemia nie zamarzła tegorocznej zimy no i do tego też nie padało zbyt wiele, więc ani wilgoć ani przymrozki jej nie załatwiły.

- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Ja swoich nie miałam czasu wykopać bo przeprowadzka i inne rzeczy na głowie i dwie normalnie są na wierzchu.
-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przy pracach porządkowych też znalazłam w ziemi kilka pojedynczych bulw, które miały świeże korzonki i zaczęły już wypuszczać pędy. Może doczekamy się zim że nie trzeba będzie dalii wykopywać 

- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Część moich dalii jest już w gruncie. Ale tylko dwie pokazały na powierzchni niewielkie pędy. Reszta pod ziemią. Od wtorku mają wystąpić przygruntowe przymrozki i ma spaść śnieg. Czy wystarczy, że przykryję ziemię warstwą słomy, czy lepiej wykopać karpy? Obawiam się też, czy nie zaszkodzi im nadmierna wilgotność gleby?
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Najlepiej przykryć jakimś kloszem, słoikiem lub plastikową butelką, nawet zwykła doniczka wystarczy - można dodatkowo otulić włókniną lub tekturą na noc. W ciągu 2-3 dni tak zabezpieczonym daliom nic się nie stanie - przecież to tylko zimni ogrodnicy, pogoda szybko się poprawi - może będzie chłodno, ale noce już chyba bez przymrozków...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Smerfy
- 100p
O z tymi słoikami spróbuję bo u mnie też z ziemi powychodziły i listki już są a boję się bo pierwszy raz mi wyszły z zeszłorocznych bulw.
I nie chodzę i szukam czym przykryć bo za chwilę do pracy jadę i wrócę bardzo późno w nocy. Te słoiki i donice może poszukam.
I nie chodzę i szukam czym przykryć bo za chwilę do pracy jadę i wrócę bardzo późno w nocy. Te słoiki i donice może poszukam.
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Oby Basiu! U nas zapowiadają na dzisiejszą noc nawet do -3... Coś nie bardzo chce mi się wierzyć w tą prognozę, bo strasznie leje.
Szkoda, że nie wpadłam na te słoiki. Poprzykrywałam dalie doniczkami. Do środka wsadziłam jeszcze po kawałku agrowłókniny. Mam obawy czy to zda egzamin, bo nigdy wcześniej nie miałam o tej porze dalii w gruncie już z liśćmi
Szkoda, że nie wpadłam na te słoiki. Poprzykrywałam dalie doniczkami. Do środka wsadziłam jeszcze po kawałku agrowłókniny. Mam obawy czy to zda egzamin, bo nigdy wcześniej nie miałam o tej porze dalii w gruncie już z liśćmi

-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i był mróz choć u nas na pomorzu nie zapowiadany
O 22.00 jeszcze padało, było zimno, ale nie spodziewałam się mrozu i nie przykryłam moich dali. Mam około 10 krzaków które wychyliły się z ziemi. Tylko jedna ma rozwinięte listki. Teraz jeszcze nie widać szkód, ale boję się powrotu po pracy do domu. Ciekawe czy zemści się na mnie to sadzenie pod koniec kwietnia zamiast na początku maja 

- Smerfy
- 100p
Jest ok ! Był przymrozek i był deszcz ze śniegiem.
Dziś świeci a nocy ma padać deszcz a temperaturę pokazuje mi prognoza na +6 - +8 stopnia wiec najgorsze xhyba za nami. Listki są pięknie zielone.
Dziś świeci a nocy ma padać deszcz a temperaturę pokazuje mi prognoza na +6 - +8 stopnia wiec najgorsze xhyba za nami. Listki są pięknie zielone.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Dziękuję za sugestię z okrywaniem, Basiu! Ja swoje dalie okryłam słomą i nakryłam skrzynkami po warzywach. Podobnie uczyniłam z mieczykami. A jutro wysadzam do gruntu dwie karpy z doniczek, które trzymam w domu. Muszę, bo karpy już prawie rozsadzają doniczki. Słoikiem nie dam rady nakryć, ale mam kilka plastikowych, 10-litrowych, butelek po wodzie mineralnej. Myślę, że się sprawdzą.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 100p
- Od: 13 gru 2019, o 11:36
Witam, ja mam dziwna sytuacje z daliami. U nas niestety był mróz i z 4 dalii, 3 zmarzły a jedna nie. Sadzone w bliskiej odległości.
chociaż ta jedna nie zamarzła i dwie które mam w tunelu foliowym w doniczkach.

Pozdrawiam
Dominika
Dominika
Tak się czasem zdarza, może coś ją przysłoniło, albo w tym miejscu nie przeszedł przymrozek. Nie wyrywaj tych, którym zmarzły listki - mogą jeszcze wypuścić nowe z bulwy, która w ziemi na pewno nie przemarzła. Czasem warto poczekać...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara