Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Post »

Aniu, cudownie wyglądają Twoje łany tulipanowe ;:180 Świetnie komponują się ciemne Queen of the night z Upstarem i Mount Tacomą ;:215 . Koniecznie muszę sobie sprawić coś podobnego ;:224 Nie marudź, że mało tulipanów wsadziłaś - wygląda, że całkiem sporo! ;:108
Bardzo interesującą masz biżutkę ogrodową ;:333 Pochwalę się, że ja też mam takie, tylko rzadko je fotografuję, bo za wiele "mnie" się w nich odbija ;:306 A jak widzisz, koleżanki forumki, od razu to odbicie wypatrzą :;230
Z biżutką jest jeden problem - jak się rozrosną byliny, to jej prawie nie widać...
U Ciebie roślinki bardziej zaawansowane niż moje, widzę to choćby po czosnku - Twoje już prawie całkiem rozwinięte ;:oj
Skutecznym dosyć środkiem na mszyce jest Decis - wytruwa nie tylko je, ale wszystkie inne gadziny ssąco-gryzące. Na wszelki wypadek zrobiłabym kilka dni przerwy między opryskami. W końcu chodzi o to, żeby pozbyć się świństwa a nie ....oparzyć rośliny :wink:
Aneczko, bajecznie na Twojej działeczce ;:170 Możesz być dumna ze swoich dokonań ;:180
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aneczko gratuluję powiększenia ogrodowej rodziny ;:215
Urzekło mnie to zdjęcie rabaty z dalszej perspektywy, no i łanmy tulipanowe - pięknie u Ciebie ;:333
Dziękuję za miłe słowa ;:196 Kiedyś może upoluję taką konewkę :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to teraz Ania,robale do buźki i pomóż rodzicom ;:306
Możesz im te mszyce pozanosić,pożyteczne i ekologiczne ;:306
Ja wczoraj też przyuważyłem,jeszcze na piennej :pogon
Ja rozpuszczam w letniej wodzie szare mydło i pryskam,palcami też zgniatam. A nawet jak spadną to już nie wejdą. Idę zaraz na wojnę ;:163
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Aniu, te mszyce wyglądają odrażająco :|
Twój działeczkowy wróbelek wygląda mi bardziej na mazurka :wink:
Tulipanowe łany wyglądają pięknie.
Mój M przyniósł wiosną jakiś środek od mszyc i innych szkodników, taki którym pryska się przed kwiatami.
Na razie nie ma mszyc.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu czarnuchy cudne. ;:oj Moje im starsze tym ciemniejsze. Ptaki rozczulające, ;:167 też podglądam małe szpaki. Kolejne piękności wśród . ;:63 Jarzmianka się śpieszy, LO sprawiła ci niespodziankę. ;:215 Mszyc nie zazdroszczę, paskudztwo. ;:202 Miłego działkowania. ;:196
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

:wit
Aniu jak patrzę na Twoje łany tulipanów ;:oj to od razu mam wizje na którą swoją rabatę bym je przeniosła. Wyobrażam sobie też Twoich sąsiadów, pewnie wciąż się nimi zachwycają.
Wiosną nie ma co...dosadzam.
Mszyce masakra jakaś, u mnie na razie nie ma. Jednak znalazłam na różach sklejone listki a w nich małą larwę. Wiesz co to może być?
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Oj joj joj, chyba trafiłam do kolejnego kwiatowego raju. Ślicznie u Ciebie ;:63 kolorowo, aż się chce żyć. Moje róże te, które stoją w doniczkach na balkonie już mają mączniaka. zapewne te na działce też by miały, ale wcześniej już je pryskałam przy okazji liliowców. Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
mirekjm
200p
200p
Od: 20 gru 2011, o 16:40

Post »

Witam Aniu ;). Twoje tulipany są cudne,ja już nie mam gdzie sadzić cebul,za dużo nasadziłem lilii :) ale ja je uwielbiam.Te białe kule są naprawdę ładne,gdzie można takie kupić?
Oczywiście pozdrawiam gorąco. Rzadko zaglądam bo jeszcze rozpocząłem budowę domku.
pozdrawiam:Mirek
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 14&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Bardzo ładna budka dla ptaszków,ja również powiesiłem dwie budki, jedną zajęły mazurki, drugą sikorki.Na marginesie- u Ciebie gniazdują również mazurki, to nie są wróble,mazurki mają plamkę na policzkach i dwa białe paseczki na skrzydłach.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Zielonkawi nieproszeni goście mogą poczekać. Pierwszy oprysk zrobiłabym na mączniaka, on się szybko rozwija i przenosi z róży na różę. Żal byłoby, gdybyśmy od początku miały kłopoty z różyczkami. U mnie oprysk na rzekomego wykonany był wczoraj Ridomilem. Czytałam na forum, że to skuteczny preparat - czy tak jest? , zobaczę za jakiś czas.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie. :wit Szkoda, że to już niedzielne popołudnie. :oops:
W ogródku pięknie, zielono. Uwielbiam ten czas. Gdyby tylko jeszcze widoku nie psuły mi pokropkowane liście, będące jawnym dowodem szkodliwości skoczna różanego, którego namiętnie widuję też na części krzaczków. I teraz zastanawiam się czy niektóre róże po prostu im nie smakują? Skąd ta wybiórczość? :roll:
Dziś odpaliłam podlewanie. Pierwszy raz w sezonie. Było tak sucho, że nie byłam wstanie chwastów pazurkami wypielić, bo pazurki nie chciały się wbić w ziemię. Strasznie sucho. Woda lała się z dwóch węży przez trzy godziny. Mam nadzieję, że ulżyłam moim kwiatuchom. Pewnie i chwastom przy okazji. :wink:

Zaczął się czas orlików i czosnków, ulubionych kwiatów mojej mamy. To one będą dziś motywem przewodnim.

Ewa niestety nie mam pod ręką nic grzybobójczego. Jutro na pewno kupię. Jak się uda to wezmę ten co Ty. Nazwę już spisałam. Dziś oberwałam wszystkie podejrzane listki. Wbrew pozorom nie było ich dużo. Kilka na dole ogromnej Flamm i ze trzy na Lagunie. Chyba jednak się pokuszę i popryskam najpierw na mszycę i tego gada skoczka, bo mszyce strwię, minułkę już mniej toleruję a też mam poskręcane liście ale tych pocętkowanych liści przez skoczka zdzierżyć nie mogę. Wyglądają jakby październik był a nie maj. Mam nadzieję, że jeszcze dziś wieczorem uda mi się część lub wszystkie opryskać. Jak nie to jutro na bank. A w czwartek grzybobójczy pójdzie.

Obrazek

Jurku dziękuję. Wyguglowałam sobie i rzeczywiście to mazurki. A ja do tej pory dziwiłam się co te wróbelki takie małe i wychudłe. ;:131
Jedna parka uwiła sobie gniazdko w szparze dachu altany. No przecież nie wywalę ich teraz jak maleńkie mordki i tam się drą. Mam nadzieję że za tydzień wyfruną a rodzice stwierdzą, że tam im za gorąco. I same się wyniosą. Co robić? :roll:

Obrazek

Mirku witaj i u mnie. Ja w sobotę po cichu podglądałam u Ciebie zdjęcie z budowy. Pięknie Ci idzie. Ogród Twój też zachwycający. ;:215 Naprawdę masz się czym chwalić.
Białe kule są dostępne w Obi. Cały rok. Oprócz motywu różanego był też lawendowy.

Tego uwielbiam za tę białą falbankę u spódnicy. Obrazek Dodam, że to młodziutka siewka. Mam dużo różnych siewek. Tak cudną jednak tylko jedną.
Obrazek

Pashmino witaj. :wit Mijamy się często w zaprzyjaźnionych wątkach. ;:168 Teraz będziemy i u nas.
Nie strasz chorobami różanymi.
Ja dopiero zaczynam z nimi przygodę. Trzeci sezon a tak naprawdę to drugi. Nasadziłam ich sporo i teraz zaczynam bać się, że nie podołam. Tu mszyce, tam skoczki, obok jeszcze mączniak rzekomy. Tu jakieś larwy minułki. Obrazek No wszystko dookoła czyha by zeżreć moje damulki. Muszę rozprawić się z całym tym złem. Obrazek
Czy nick jest wynikiem fascynacji Pashminą? (chyba głupie pytanie :oops: ) Ja posadziłam jesienią dwie sztuki. A dwie w moim małym ogródku jest ewidentnie dowodem na to, że mnie kręci ta róża. Oby i w realu tak było. :wink:

Obrazek

Jolu -jolcia1212 ja mam larwy minułki a skapłam się gdy zobaczyłam pozwijane w ruloniki listeczki różane. Nie mam pojęcia co to za larwy ale na różach nie toleruję żadnych i gniotę bezlitośnie. Obrazek Nawet już rękawiczek mieć nie muszę, do takiej wprawy doszłam.
Wygugluj sobie w necie tę minułkę i zobacz jak wygląda larwa? To ona?

Obrazek

Soniu mam wrażenie, że mszyca to najmilsza z paskud jaką mam ostatnio u siebie. Zmasakrowany najazd z każdej strony. ;:oj Tak to jest, gdy zimy sa jakie są a sąsiadka karmi wszystkie okoliczne ptaki mokrym chlebem a one chętnie ida na to łatwie jedzonko i nie są zainteresowane wyjadaniem moich mszyc, minułek i innego dziadostwa. Obrazek
Na dodatek szykuje się wielkie kwitnienie śniedków. W każdym kącie jakiś siedzi. Matko jedyna! No ile można się tak nie poddawać? Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aga -witch oczywiście miałaś rację. To mazurek. W wikipedii podają, ze to taki polny wróbel. notabene, to nie wiedziałam, ze u nas wróble są pod ścisłą ochroną?! ;:oj
U mnie mszyc prawie na tony. Przesłać Ci paczuszkę? ;:183 Tęsknisz za nimi? ;:183

Obrazek

Tulapku mszyce jestem w stanie (już, bo kiedyś bym nie tknęła) zgniatać gołymi rękoma. Do dziubka jednak bym nie wzięła. Obrazek
Jak tam? Wygrałeś wczoraj walkę z mszycami?

Obrazek

Obrazek

Jolu -jol_ka na "alledrogo" szukałaś? tam chyba jest wszystko. Obrazek

Obrazek

Elwi ilekroć oglądam Twoje cebulowe kompozycje, to co rusz myslę dokładnie to samo: "muszę sobie sprawić coś podobnego". Obrazek Tym barzdziej mi miło, że i Tobie coś u mnie w oko wpadło. I że Tobie, cebulowemu numero uno na naszym forum podoba się moja praca. :tan
Obrazek Dużo jeszcze kwitnie Ci tulipanów? Ja ogłowiłam dziś kolejne.

Obrazek

Sabinko będą trzy dni odstępu między pryskaniami. Mam substral 2 w 1 więc ten leci na pierwszy ogień.
Dziś zabaczyłam, że i Flamm zaczyna rozchylać pączki pokazując kolorek płatków. :tan

Obrazek

Tulipanko będę pryskać róże, to już na pewno wszystkie. Dziękuję. Mildex zapisany.
Szybko w tym roku wystartowały i szkodniki i choroby. ;:222

Obrazek

Aniu -anabuko1 mam nadzieję, ze na swoich różach niczego się nie doszukasz. Tego Tobie życzę. ;:168

Obrazek

Dorotko maqm substrala więc na pewno od niego zacznę i zobaczę co będzie dalej.

Dorotko to Twój orlik. Obrazek
Obrazek

Pepsi -Gosiu pewnie, że trzeba je mieć! Kupuj! Będziemy podziwiać. ;:108

Obrazek

Olu u mnie drugi dzień niebo zachmurzone. Buczy się i buczy. A deszczu jak nie ma tak nie ma. Strasznie sucho. Czy deliktany, nocny deszczyk przyniósł ukojenie Twoim kwiatuchom?

Obrazek
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

I ja widzę u siebie mszyce na różyczkach, trzeba się za nie zabrać. Śliczne to zestawienie z niezapominajką, a co to to żółte? :wit ;:138
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Pięknie tam u ciebie :D
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aniu odczekaj ze dwa, trzy tygodnie i ptaszynki się wyniosą. Tylko żeby im teraz specjalnie nie przeszkadzać.
Na pewno odwdzięczą się za gościnę i wybiorą trochę robali z Twojego ogrodu nim poleca w siną dal.
Przecież takie maluszki mają apetyt wieeeeeeeeelki. Co będzie z pożytkiem dla roślinek.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Czosnkowe główki świetnie wyglądają na tle innych kwiatów.
Podoba mi się zdjęcie z niezapominajka.
Biały lan tulipanów śliczny.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”