Tolinka i róże cz.II
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tolinka i róże cz.II
Tolinko, miło widzieć Twój wiosenny ogród
Roślinki szybko się pozbierały po tej śnieżnej nawałnicy. Tulipany dzielnie sobie kwitną i tylko teraz ciepła i
troszeczkę, a wszystko szybko wróci na właściwe tory 
- Tolinka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 mar 2013, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i mamy wreszcie upragnione słonko
od razu chce się żyć!!!Rośliny szczęśliwe ,kot szczęśliwy,pies i ja
czyli szaleństwo ogrodowe
Co prawda miałam tylko po południe wolne ale i tak sporo udało mi się zrobić.Wczoraj przyszły moje pokusy z F. wraz z pięknym gratisem
kolejne 6 panienek trzeba było dziś ogarnąć ,jedna poszła do gruntu bo pnąca reszta do donic ,a sadzonki takie ładne ,że nie lada się natrudziłam żeby je wcisnąć w te donice ,choć troszkę korzenie poprzycinałam.Obsadziłam róże w donicach lobelią własnego chowu ,wsadziłam do gruntu lewkonie również własne ,więc niech się pogoda już nie waży płatać figli
a zimna Zośka z ogrodnikami niech pojadą na majówkę gdzieś w ciepłe kraje
u nas teraz ma być ciepełko żeby roślinki podgoniły ,zwłaszcza niektóre róże ,bo mi się serce kraje
Muszę w ty roku odnowić donice i cały czas myślę jaki tu kolorek zrobić
Może są jakieś trendy w donicach hmm ?Wszelkie propozycje oraz zdjęcia mile widziane
Zdjęć dzisiaj nie zrobiłam ,więc może takie sobie zeszłoroczne kotleciki z późnej jesieni

Zdjęć dzisiaj nie zrobiłam ,więc może takie sobie zeszłoroczne kotleciki z późnej jesieni

- dorotka350
- -Moderator Forum-.

Tolinko, kotleciki zawsze mile widziane
Zanim doczekamy się na tegoroczne kwitnienia, to nasycimy oczy i nabierzemy apetytu. Takie oczekiwanie ma też swoje dobre strony
Pochwal się co za panny przyjechały z F
Pochwal się co za panny przyjechały z F
- Tolinka

Jadziu chyba z pogody możemy być już zadowoleni
można wreszcie ruszyć w ogród
Dzisiaj pewnie kawkę już w ogrodzie wypijesz ,ja właśnie wypiłam na tarasie ,no suuper! tego mi było trzeba.Żagwin jeżeli chcesz mogę ci wysłać u mnie jest go pod dostatkiem ,a sieje się wszędzie
a macierzanki piaskowej nie znam
muszę zerknąć co to za roślinka.
Daysy moje fiołki to żadne szlachetne u mnie jak chwast ,jak będę jechała to zostawię ci pod płotem
ja je sadzę wszędzie tam gdzie nic nie chce rosnąć ,tam gdzie wilgoć i ponuro,to rośliny do zadań specjalnych
Pogoda wymarzona na długi weekend ,ja w sumie za dużo już pracy nie mam ,bo wyskakiwałam do ogrodu już wcześniej ,ale trzeba coś zrobić z jałowcami które niestety nie tak jak tulipany wcale nie chcą wstać ,chyba trzeba będzie je skrócić o połowę inaczej nie wstaną
Daysy moje fiołki to żadne szlachetne u mnie jak chwast ,jak będę jechała to zostawię ci pod płotem
Pogoda wymarzona na długi weekend ,ja w sumie za dużo już pracy nie mam ,bo wyskakiwałam do ogrodu już wcześniej ,ale trzeba coś zrobić z jałowcami które niestety nie tak jak tulipany wcale nie chcą wstać ,chyba trzeba będzie je skrócić o połowę inaczej nie wstaną
- Tolinka

Basiu Lady niby pędów nie ma czarnych ,ale nawet jednego noska nie wystawiła
a rosnąca obok niej duuużo mniejsza Tea Clipper taka zieloniutka cała w listkach idzie jak burza ,przyrzekłam sobie że jak Lady padnie wsadzę dwie ,bo nie wyobrażam sobie żeby jej nie mieć w ogrodzie
Aniołek chyba zadowolony ,mięciutko ma ,biedny był bo jesienią podczas sprzątania urwałam mu głowę
później odpadła rączka ,to taka zdobycz z lumpków ,więc nie jest pierwszej młodości on tak tylko młodo wygląda
Jest cieplutko Basiu wreszcie!
Dorotko pozbierały się roślinki i nawet zapomniałam już o tym że róże tak krótko ścięte ,bo ładnie się zarumieniły tymi swoimi młodymi pędzikami
Słonko już mamy i cieplej troszkę ,rośliny dobrze podlane,teraz tylko siedzieć i patrzeć jak wszystko w oczach urośnie
M już mi nawet skonstruował narzędzie do usuwania chwastów,bo te pewnie będą pierwsze 
A pochwalę się bo sadzonki na to zasługują ,co prawda zdjęć nie cyknęłam
ale uwierzcie na słowo
korony rozbudowane, a korzenie jak miotły ,dokupiłam róże do donic
Parfum flower circus
Pashmina
English Garden sztuk 2
Mary rose ta dla córki koleżanki (zarażam,zarażam a co
)
i dostałam w gratisie A Shropshire Lad
chciałam Patricia flower cirkus ale zadzwoniła pani że marne sadzonki i mi nie wyślą ,to poprosiłam o Pashminę mam już jedną ,ale ta będzie w donicy ,będę miała okazję porównać jak rosną ,a inne cirkusy najwyżej dosadzę następnym razem

Dorotko pozbierały się roślinki i nawet zapomniałam już o tym że róże tak krótko ścięte ,bo ładnie się zarumieniły tymi swoimi młodymi pędzikami
A pochwalę się bo sadzonki na to zasługują ,co prawda zdjęć nie cyknęłam
Parfum flower circus
Pashmina
English Garden sztuk 2
Mary rose ta dla córki koleżanki (zarażam,zarażam a co
i dostałam w gratisie A Shropshire Lad
chciałam Patricia flower cirkus ale zadzwoniła pani że marne sadzonki i mi nie wyślą ,to poprosiłam o Pashminę mam już jedną ,ale ta będzie w donicy ,będę miała okazję porównać jak rosną ,a inne cirkusy najwyżej dosadzę następnym razem
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Cudowne wspomnienia!
Jeszcze chwila, a się zacznie!
Ja na szczęście tylko jedna różę mam w donicy, to Agnes, która moim zdaniem nie jest zbyt zdrowa, bo chyba nie służy jej donica, ale ja nie do końca wiem, gdzie ją posadzić
Ja na szczęście tylko jedna różę mam w donicy, to Agnes, która moim zdaniem nie jest zbyt zdrowa, bo chyba nie służy jej donica, ale ja nie do końca wiem, gdzie ją posadzić
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

Tolinko, Parfum Flower Circus ma śliczne kwiaty. Będziesz zadowolona!
English Garden sama jestem ciekawa, bo jej nie mam. Będę podglądała u Ciebie. A Shopshire Lad jako gratis
Oj, będzie się działo u Ciebie w czerwcu
Nareszcie zrobiło się ciepło. Od razu chce się żyć i działać w ogrodzie
English Garden sama jestem ciekawa, bo jej nie mam. Będę podglądała u Ciebie. A Shopshire Lad jako gratis
Nareszcie zrobiło się ciepło. Od razu chce się żyć i działać w ogrodzie
- ewka36jj

- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Tolinko - chyba latem czas będzie się spotkać w realu
. Zaczęłyśmy nasze wątki mniej więcej w tym samym czasie i często kupijemy takie same róże. W tym roku też kupiłam Parfum FC, English G. i Pashminę
Sadzonki świetnie wyglądają, mam nadzieję, że Twoje też.
- Tolinka

He he he w przyszłym tygodniu deszcz ze śniegiem
no już tylko się śmiać ,bo to już przesada z tą pogodą
Mgła ,deszcz i ponuro ,nooo tak jest u mnie
prace zaplanowane na długi weekend zrobione ,ale myślę że zrobiłabym dużo więcej gdyby było słonko ,a ono tylko wczoraj po południu wyszło i to by było na tyle
Jest spora wilgoć i wszędzie panoszą się ślimaki ,muszę jutro zakupić niebieskie granulki ,bo bez tego ani rusz.Obsiałam warzywniak i posadziłam flance kalarepy,selera i pory ,wsadziłam kilka sałat i jarmuż,w tym roku liczę na własna fasolkę
Miłka na pewno się zacznie i zawsze będzie co pokazać ,ale sporo róż będzie kwitło dużo później,taki ten rok dla nich nie łaskawy.Nie mam doświadczenia z różami w donicach ,więc jest to dla mnie wyzwanie ,ale skoro są polecane do donic to pewnie dadzą radę ,a ja zdobędę nowe doświadczenia ,do tej pory w donicach miałam tylko róże pienne nie wiem czy to to samo,ale to już historia.
Dorotko no bardzo chciałam mieć PFC bo bardzo podobał mi się u Alexii i liczę po cichu ,że pokaże na co go stać
English Garden intrygowała mnie już od jakiegoś czasu , kolor kwiatów ich wypełnienie i pokrój ,że taki nie za duży jak na angielkę no i zapach ,myślę że do donicy będzie fajna ,zakupiłam dwie ,drugą dla córci na taras ,więc będziemy obserwować jak rosną i się spisują te cukiereczki
A Shopshire Lad teraz będę miała dwie ,bardzo jestem ciekawa tej róży ,bo czytałam że ona kapryśnica
jedną z nich posadziłam koło Kapitana i mam nadzieję że będzie to gorący i mocno pachnący romans
Ewunia bardzo by mi było miło
Sadzonki rzeczywiście są bardzo dobrego gatunku nie żałuję że skusiłam się na promocje ,szkoda tylko że tak szybko wyczerpał się asortyment ,bo miałam ochotę na jeszcze inne panienki a już ich nie było ,prawdę mówiąc Pashminę dostałam "rzutem na taśmę "
Po dzisiejszej nocnej ulewie tulipany leżą dosłownie na ziemi ,że ja wczoraj zdjęć nie porobiłam
no cóż zostaje mi pokazać wam zdjęcie tych ściętych które są w domu w wazonie

Miłka na pewno się zacznie i zawsze będzie co pokazać ,ale sporo róż będzie kwitło dużo później,taki ten rok dla nich nie łaskawy.Nie mam doświadczenia z różami w donicach ,więc jest to dla mnie wyzwanie ,ale skoro są polecane do donic to pewnie dadzą radę ,a ja zdobędę nowe doświadczenia ,do tej pory w donicach miałam tylko róże pienne nie wiem czy to to samo,ale to już historia.
Dorotko no bardzo chciałam mieć PFC bo bardzo podobał mi się u Alexii i liczę po cichu ,że pokaże na co go stać
A Shopshire Lad teraz będę miała dwie ,bardzo jestem ciekawa tej róży ,bo czytałam że ona kapryśnica
Ewunia bardzo by mi było miło
Po dzisiejszej nocnej ulewie tulipany leżą dosłownie na ziemi ,że ja wczoraj zdjęć nie porobiłam

- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Tolinko nie żartuj znów zima się zapowiada, a dopiero dzisiaj wyniosłam na ogródek wszystkie donice z daliami. Czyli znów muszę na powrót zanieść do altanki, bo niektóre juz pokazują listki
Zwariowana pogoda 
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Witaj:)
U mnie dziś dosyć względna pogoda była,pobuszowałam na działce
Róże po ostatnim przymrozku dostały po pędach,no cóż będzie trzeba zrobić niektórym ponowne cięcie przez co później zakwitną
Teraz prym wiodą tulipany
Czyżby Twoje ścięte to Purple Pion z B?
Pozdrawiam
U mnie dziś dosyć względna pogoda była,pobuszowałam na działce
Teraz prym wiodą tulipany
Pozdrawiam
- daysy

- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tolinko do mnie troszkę później przyszło słoneczko
, dopiero wczoraj zrobiło się ciepło i faktycznie jak piszesz, mogłam chodzić z krótkim rękawkiem
. Niestety nie mogłam pozwolić sobie na kawę w ogrodzie, bo czyściłam rabaty, które wcześniej , ze względu na dużą wilgoć musiałam pominąć.
Fiołeczki już mam od Ciebie - białe
, więc dziękuję
. Musimy się jakoś umówić na spotkanie, to nie będziesz musiała zostawiać roślinek pod płotem
i będziemy mogły sobie porozmawiać 
Fiołeczki już mam od Ciebie - białe
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Tolinko, chyba zostaje nam śmiech... bo płacz nic i tak nie pomoże
Do nosa ta pogoda... do nosa...
Do nosa ta pogoda... do nosa...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Tolinka

Jadziu no też się wkurzyłam
mam nadzieję że się to zmieni do wtorku ,bo jak nie, będę latać z workami i kartonami
Co za rok! co za rok
Ale damy radę jak nie my to kto?
najwyżej trochę pobiegamy ,a ruch to zdrowie
Aniu moje róże wczoraj powtórnie cięte ,choć forsycja usilnie trzyma kwiaty nadal w pąkach
Tulipany to Purple Pion
ale nie zrobiłam sobie zdjęcia i nie pamiętam czy z B. czy z L. To najpiękniejsze tulipany jakie do tej pory miałam i w pąkach cudne i rozwinięte kwiaty ,a w wazonie to mistrzostwo świata!Wszyscy mylili je z piwoniami
Daysy no to weekend miałaś bardzo pracowity
a powiem ci że tak mi narobiłaś smaka tymi clematisami że sobie kupiłam i nawet mam już dla nich podpory zrobione ,mam tylko nadzieję że twój nosek nie wyczuwa ,ale zapach jest obłędny
bo będą przy tarasie
co nieco jeszcze muszę dokupić ,bo będzie ich tam 5sztuk a w szkółce się skończyły więc muszę poczekać
Basiu ja powiedziałabym nawet bardziej dosadnie
ale nie chcę się już nakręcać,robię sobie co innego i już,będzie pogoda to będę działać w ogrodzie 
Aniu moje róże wczoraj powtórnie cięte ,choć forsycja usilnie trzyma kwiaty nadal w pąkach
Daysy no to weekend miałaś bardzo pracowity
Basiu ja powiedziałabym nawet bardziej dosadnie
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Tolinko żadnych róż nie okrywałam tylko wyniosłam do altanki dalie w donicach i pelargonie a także schowałam do altanki mój mini przenośny inspekcik wraz z roślinami .Wczoraj wysiałam ogórki i nakryłam folią a inne szybkami koper tez jest pod szybkami .W takim sezonie jak ten to sprawdzają się tunele czy inspekty .Jakby mnie tak ktoś obserwował jak latam z tymi donicami tam i z powrotem to pomyślałby ,że jestem psychiczna
Oby nie było żadnych szkód