Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Heloł, Zuzia :wit
Czy Ty wyjechana jesteś?
Mam nadzieję, że zdrowa. ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zuza, z tymi zakupami to masz rację i wiem, że za chwilę i ja dostanę amoku, ale póki co jeszcze się trzymam :;230
I u mnie wiosna zaczyna przebijać się z ziemi. W jednym miejscu wyszło ze 20 tulipanów i całkiem spore już są. Strach pomyśleć co będzie jak zima wróci ;:202
Będę liczyła straty w różach...Niestety już widzę, że kilka pożegnam. A co najgorsze, że to głównie jesienne zamówienia :( Chyba po raz ostatni kupiłam róże jesienią. Jednak wiosna pewniejsza dla takich zakupów. Co prawda jest też drugie dno, bo często oferta wiosenna jest już mocno przebrana i właśnie dlatego decydujemy się na jesienne zamówienia. Tylko potem wygląda to różnie. Sama nie wiem co o tym myśleć...Przecież zimy prawie nie było, a u mnie straty jak po wielkich mrozach :roll:
aneczka1979 pisze: Na mieczyki jeszcze nie trafiłam, poza tymi jednymi ale o maleńkich cebulkach, więc z bólem serca odłożyłam na miejsce. Kolor był bardzo ciemno fioletowy.... taki jak chciałam... I nawet wujaszek Gugle to potwierdził... :roll:
Aniu, kupiłam te mieczyki w OBI i moje cebule nie są wcale takie malutkie...A może ja zapomniałam jak wyglądają cebulki mieczyków? :;230
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dorotko cebulki były wielkości monety 2 zł. To chyba małe nie? Ja szukam dalej, tzn czekam aż mi same wpadną w oczy lub łapki. :wink:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Zuza, na mój wątek za wcześnie. Jeszcze TEGO nie czuję. Jeszcze nie odrobiłam zaległości w pozostałych wątkach. Jak już gdzieś WLEZĘ, to staram się być na bieżąco ale to ułamek zwykle odwiedzanych.
Od weekendu zabieram się za wielkie cięcie powojników, świerków i innych krzewów. Wczoraj zakupiłam świeżutki sekatorek na Walentynki :wink:
U mnie z różami też różnie, będzie trochę pędów do wycięcia. Wszystko to brak śniegu.
A stipa moja to raczej umarlaki. Nie zauważyłam takich zielonych. Mam troszkę zebranych nasionek, może jeszcze dokupię.

Jeżeli ktoś z Mazowsza szuka dobrych trawek to polecam Grassfactory, okolice Magdalenki. Ale trzeba się tam pofatygować.
Ja szukam Hakonechloa All Gold ;:224
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, ile lat ma ta twoja magnolia? U mnie rośnie jedna taka złośliwa, że na kwiat czekaliśmy chyba z 6-7 lat ;:202 Ale podobno to zależy od tego czy krzew był szczepiony czy pochodzi z siewek. Te siewkowe potrzebują więcej czasu.

Oj, pogoda kusi.. już kilka razy przychodziło mi na myśl żeby otwierać nowy wątek.. ale zaraz przychodziło otrzeźwienie. Co ja tam pokażę jak za tydzień spadnie śnieg :;230

Aneczka, Dorotka, uważajcie na te mieczyki z OBI. Jeden jedyny raz skusiłam się na nie dwa lata temu i przyplątały mi do ogrodu jakieś choróbsko grzybowe. Na 90% jestem pewna, że to te marketowe, bo wtedy były pakowane po 25 szt w paczce, więc dodałam po kilka cebul do kompozycji z tymi moimi.. Musiałam wyrzucić wszystkie mieczyki. W pierwszym roku nie kwitło kilka sztuk, w ubiegłym roku zakwitły może 2-4 sztuki.. Wszystkie złapały jakiegoś wirusa czy inną biedę, a zaczęło się od tamtej fatalnej paczki..

Dziewczyny podajcie na pw tą szkółkę czy sklep z trawami.. zapomniałam całkowicie o trawach...
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No bez czarny to u Ciebie ma już normalnie liscie ;:oj
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

U mnie są dwie magnolie, podarowane od mojej życzliwej p. Basi. Ukorzenione jako odkłady.
Drzewka nieduże pokrój bardziej krzaczasty ale od razu kwitły:)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Aneczko, zobaczę jak to będzie z tymi daliami. Jak będą ładne, to może pokuszę się o zimowanie :roll:
Ciekawa jestem tego Twojego poświęcenia, w końcu dla dwóch trawek to nie warto nawet zamówienia składać... ;:224 ;:183
Soniu, ;:196 Jeszcze raz popatrzyłam wokół ostnic i siewek jednak nie widzę ;:185 Fakt, ta rabata to zimą raczej ocieniona jest, więc może dlatego. Za to wypatrzyłam tam juz spore czosnki główkowate. Maja juz dobre 10 cm :?
Andziu, witaj u mnie ;:100 Fajnie że Ci się u mnie podoba. Ja też zaczęłam spacerować po Twoich włościach, ale wpiszę się jak juz cos więcej zobaczę, bo na razie czas nie pozwala spokojnie pozwiedzać ;:131
Aniu-Lady-r, ja swoją ostnicę kupiłam jako sadzonkę. Nie mam zbyt dużych sukcesów z nasionami, co nie znaczy że wciąż nie próbuję ;:198
Tulap, no właśnie, ale ten bez sie pospieszył co nie ;:oj Ale on jest taki wyrywny, pewnie przypłaci to życiem tych listków, ale cóż zrobić :roll:
Aniu-Annes 77, sama jestem pełna podziwu dla tej lawendy, tym bardziej, że wcześniejsze próby lawendowe zawsze kończyły się jej przemarzaniem zimą. Może wreszcie mi się trafiła jakaś dobra odmiana :heja
Lucynko, jestem jestem, ale niestety męczą mnie problemy żołądkowe... chyba, w każdym razie brzuszne ;:192 . Muszę się w końcu wybrać do lekarza, choć baaardzo nie lubię tej instytucji ;:222 Jak tak człowieka wiecznie coś boli, to nic się nie chce ;:151
Madzia, oby to był kwiat, oby ;:170
Dorcia, inną odmianę ostnicy, czy inną trawkę? A ostnica ma jeszcze jakieś odmiany? ;:131
Anita, wszystkie tak czekamy i nóżkami przebieramy ;:65 A jeszcze teraz tak ciepło że chciało by się już ;:333
Ewelina, wiosna idzie szybko, byle by jej zima znów nie zawróciła, bo szkoda tej wyłażącej zieleninki :?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sylwio, ostnicę polecam, fajnie wyglądają jej powiewające włoski na wietrze ;:333 Cieszę się że z okiem lepiej, to bardzo ważny narząd, a już szczególnie dla ogrodnika ;:198
Iwonko, ten czas wyłażenia roślin z pod ziemi, jest szczególnie przyjemny dla nas ogrodników. I nie ważne czy z ziemi w ogrodzie, czy na parapetach - tak samo cieszy :tan
Dorotko, u mnie też te jesienne nasadzenia różane ucierpiały najbardziej ;:108 Ale myślę że to nie wina samego sadzenia, ale tego, że ta jesień była tak ciepła i długa, że biedaczki nie zdążyły soków pochować i przygotować się na mrozy, tylko trach, przymroziło jak pączki przez to długie ciepło zaczęły się pokazywać na pędach. Więc tu raczej nie chodzi o to że zimy prawie nie było, ale brak było tego stopniowego przechodzenia jesieni w mroźniejsze dni ;:222 No ale kto mógł wiedzieć że tak będzie :? Miejmy nadzieję że pod kopczykami jest ok ;:170
Jolu, w takim razie niecierpliwie czekam aż "to poczujesz" i otworzysz znów furtkę ;:65 Na cięcie powojników to nie za wcześnie jeszcze? Sekator na Walentynki, no, super prezent ;:333 ;:198
Ja w tym sezonie też przygotowuję się do cięcia moich tuj żywopłotowych, tyle że przez tą pogodę nie wiem jaki czas będzie do tego najlepszy ;:219
Sabina, no właśnie ta moja magnolia to też pewnie kupiona z siewki. Przy zakupie wyglądała na przynajmniej 2-3 letnią. Jak ją kupowałam to nie kwitła, ale też nie był to sezon na ich kwitnięcie. U mnie rośnie już 4 sezony. Tym bardziej co rok czekam że może to już... ;:170 O Twojej przygodzie z mieczykami czytałam już wcześniej. Już wtedy myślałam, czy aby nie dobrze by było żeby wszelakie zakupione cebule moczyć przed posadzeniem w jakimś fungicydzie :?
Karolcia, bo on taki wyrywny jest. Zawsze chce być najpierwszy ;:306
Agnieszko, odkłady i szczepione kwitną od razu ;:108 Tylko te nieszczęsne siewki kwitną po 6-7 latach. Mam nadzieję że choć odmiana będzie zgodna, jak już raczy pokazać kwiat :?
A wiesz że już tak dawno kupiona, że nawet odmianę zapomniałam :shock: Musze poszperać w starych notatkach. Pamiętam tylko że chyba biała miała być... ;:131
-------------------------
Coraz więcej ziemi się w ogrodzie unosi. Oczywiście pod tymi kopcami kły hiacyntów, żonkili i tulipanów siedzą. Nie rozgarniam, jak coś przymrozi to może uratuje to tych pospieszalskich.
Poza tym nic ciekawego (teraz wiem czemu kilka Forumek pozamykało furtki ;:183 )
Z zakupów to trzy nowe dalie doszły

Obrazek

Ma ktoś apetyt na winogronko? Częstujcie się :uszy

Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że nie wytrzymałaś! ;:306 Nie dziwię się! Ja jeszcze czekam. Zbyt wiele mam już zaklepane z zamówień i wymian, żeby sięgać na półki ;:131
Bardzo lubię Berliner Kleene. Jest niewysoka, warto szybko usuwać kwiaty lub uszczykiwać (tak jak wszystkie dalie zresztą), żeby obficie kwitła!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Zuza, powojniki można ciąć już od 10 lutego do końca miesiąca. Atkinidię nawet do połowy miesiąca lutego bo potem płacze. Krzewy i świerki też lepiej przed rozpoczęciem wegetacji. Swoje thuje na żywopłocie tnę w kwietniu i potem końcem sierpnia, żeby ewentualne młode przyrosty zdążyły zdrewnieć. Ale np cisy i bukszpany tnę po mrozach bo są delikatne. A potem po ściemnieniu odrostów. Do tej pory ten system dobrze się sprawdzał ;:333

Fajne zakupy ;:172
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuza jakie ładne dalijki zakupiłaś,ja w tym roku jedną nową zamówiłam wraz z liliami ;:108
Posiałam dwa dni temu z moich nasion ostnicę,może się uda? Tak bardzo mi się podoba na rabatach,podsadzę nimi jeżówki i ostróżki ;:333
Życzę zdrówka,też nie lubię chodzić do lekarza,ale jak mnie porządnie przypili to idę skruszona ;:218

Miłego dnia ....winogronko pyszne ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Zuza. Przepiękne te dalie ;:oj . Moje kolorki ;:108 . Pogoda iście wiosenna i zaczyna mnie to denerwować bo to dopiero luty i nic nie można zrobić :twisted:. Swędzą mnie ręce i już z chęcią chwyciłabym za sekator i poszła ciąć bukietówki, tawuły powojniki i całą resztę. No ale to za szybko ;:223 . Dzisiaj w planach mam zrywanie trawy w jednym miejscu ale to jak Luby wróci z pracy ;:108 . Pozdrawiam i miłego dnia zyczę :wit .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuziu... no co tu dużo gadać... pewnie, że dla dwóch traw nie opłacało się składać zamówienia... ;:224 to wzięłam kilka więcej i raczej tych mniejszych co to zawsze się gdzieś zmieszczą. ;:131
Piękne dalie i jaka kolorystyka! ;:224 Sadzisz je koło siebie czy rozrzucasz?
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Zuza zakupy piękne poczynilas. Ja jeszcze parę lat temu miałam dalie tylko z bulw aż w końcu nadszedł czas że miałam dość ciągłego wykopywania i wkopywania ich do ziemi a i przechowywać nie mam gdzie. Skończyło się ze rozdalam po znajomych. ;:108
Teraz bawię się w jednoroczne. ;:131
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”