Mój ogród wśród łąk część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 4

Post »

Małgosiu, u mnie tez susza. Upał straszny. Podlewać musimy codziennie, chwała, że mamy hydrofor i pompę. Z wodociągów wykończyłyby nas koszty.
Ninette mam i ja ;) Kupiłam w tamtym roku do donicy. Śliczna jest.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu,jutro hosty zamawiam po kryjomu za babcią za 150zł,jak co to mogę u Ciebie chwilowo zamieszkać? ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu róże już będziemy podziwiać do jesieni. ;:215 Fisherman's Friend wyjątkowo ładnie zaczyna. Czy ta jasnoniebieska szałwia jest bylinowa. :?: Ma przepiękny kolor. Towarzysz słodki i jak pozuje do zdjęcia. Miłego odpoczynku. ;:3
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Gosiu to jest bakłażan ?, u mnie pełno podobnych rośnie :;230 . Żarcik, ale powiem Ci, że Twój mizerny bakłażan jest w dużo lepszym stanie niż moje wszystkie warzywa ;:306 . Pierwsza róża LM jest piękna, a co robisz z mszycami, u mnie nic z naturalnych nie działa, a może u Ciebie nie ma?.
To już gratuluję, ale pochwal się jesienią :D .
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

U nas w końcu popadało i to tak dobrze - całą noc równomiernie ;:138 Roślinki powinny odżyć.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Nadal u mnie sucho, pomimo, że się ochłodziło, deszczu nie ma. Nie liczę porannego pokropienia, którego nawet nie zauważyłabym, gdyby nie ....mokra sierść kota wchodzącego do domu z nocnego dyżuru. Mam jednak nadzieję, że jakieś deszczowe chmurki zawędrują w moje okolice i uraczą mnie życiodajnym deszczem.

Justynko Duju - Czytałam u Marysiu, że jednak deszcz Ci podlał roślinki. Nawet nie wiesz jak bardzo Ci zazdroszczę.
My mamy studnię i pompę, dzięki temu daję radę z podlewaniem. Ale warzywka podlewam konewką, wodą odstałą....bo ze studni za zimna. Dogadzam im jak mogę :D

Tulapku - Możesz, pomożesz mi przy podlewaniu :lol:

Soniu - Tak, niebieska szałwia jest byliną. Kolor ma zabójczy, z daleka widać plamę żarówiastego błękitu ;:224

Dorotko - Ja pryskałam rozcieńczonym mlekiem z płynem do mycia naczyń i wlałam jeszcze wodę po namoczonych papierochach. Moje dziecię niestety pali, ale na zewnątrz. Ma słoik z taką zawartością....Gdzieś czytałam o takich sposobach, zmodyfikowałam i już. Ale fakt, mszyc nie było aż tak dużo.
A jesienią będę się chwaliła, oj będę bo ja już zwariowałam. ;:173

Justynko - Może po tamtej stronie popadało, ale u mnie ;:185 W niedzielę byłam w Toruniu, też padało, a u nas nic, zero, null...Kicha mówię Ci z deszczem. :cry:

Pomimo suszy moje dzielne roślinki dają radę.

Jakaś fajna niebieska jednoroczna roślinka

Obrazek

Szalona jeżówka....kto szalonemu zabroni :;230

Obrazek

Jedna z pięciu kwitnących róż....czyli Rhapsody in Blue

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fishermans Frend zbudowała bardzo ładny, zwarty krzaczek, a kolor przyszłych kwiatów już mi się bardzo podoba

Obrazek

Rumba....chyba

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I inne obecnie kwitnące

Obrazek

Obrazek

Nareszcie doczekałam się po kilku latach kwitnienia piwonii. Za ten zapach...warto było poczekać.

Obrazek

Królują w każdym kącie i wazonie u mnie w domu i w pracy ;:167

Obrazek

Żarówiasta firletka powinna rosnąć w towarzystwie niebieskiej szałwii .... ale energia dla oczu :lol:

Obrazek

Kot śpiący

Obrazek

Kot skaczący

Obrazek

Do napisania :wit Ja lecę odczyniać czary, tańczyć, cokolwiek ....byle by przygonić do siebie deszcz. Kiedyś wystarczyło, jak powiesiłam pranie....a teraz inna złośliwość jakaś. ;:223
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Gosiu ta fajna, jednoroczna roślinka to bakopa. ;:215
Kot świetną ozdobą ogrodu jest! ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu współczuję braku deszczu, chociaż u mnie też by się przydał, bo bardzo sucho ;:oj Małgosiu masz rację pranie nie działa, ale może umyj okna? ;:oj Warzywnik wysechł na pieprz i jedynie rośnie bób dla mszyc i buraczki dla nornic. Tylko tunel foliowy zdaje egzamin ;:223
Kot znalazł sobie świetne miejsce do spania Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu to może powieś pranie to przygonisz deszcz :wink: Mój M jak tylko umyje samochód, to deszcz murowany...Dawno tego nie robił i mamy suszę. Zapowiada się chyba kolejny suchy sezon ;:218
Pierwsze kwiaty na Rhapsody in Blue ;:333 Fishermans Frend nie posiadam, ale będę oglądać u Ciebie.
Teraz mam wątpliwości, czy to Rumba, może Samba jednak? Na pewno nie Westerland ;:185 Ten ma kolor kwiatów jednolity, pomarańczowy i sam kwiat w innym kształcie, a płatki luźno ułożone. U mnie właśnie rozpoczął kwitnienie ;:108
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu u mnie mycie okien pomaga na deszcz ;:306 . Już żałuję, że nie mam tej Rumby, właśnie oglądałam u Ani jest śliczna, kocię śpiące w kwiatach ;:215 .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Masz firletkę!!! ;:oj Kiedyś posiałam ręczie i miałam kilkanaście kęp. Uwielbiałam je, to były moje dzieci! Ale to nietrwała bylina, raczej roslina kilkuletnia i ... poszła na wieczne łąki.
Rapsody i Rumba są takie solidne i wyglądają na zdrowe! Fajne!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu dzięki, nigdy takiego koloru szałwii nie widziałam. Róże wszędzie teraz będą królować, musimy się napodziwiać. ;:65 Piwonia krótko cieszy, ale warto dla piękna i zapachu sadzić. Firletka rzeczywiście razi po oczach, ale ja ją lubię. Żeby nie ginęła rozsadzam wiosną kępę i wtedy rozrasta się w nowym miejscu i kwitnie. ;:215 Na deszcz czekamy wszyscy, ja podlewam od trzech dni, a i tak wszędzie szybko sucho. ;:202
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dziewczyny, dziękuję za dobre rady w sprawie pomysłów zaklinania deszczu ;:196 Pranie powiesiłam, samochody zaliczyły myjnię bo wstyd okurzonymi jeździć ( nasza polna autostrada :evil: )....czekam ;:303 . Jeszcze okna muszę umyć ;:108
Żeby poprawić sobie humor....kupiłam sobie buczka tricolor ;:224

Beti - A może mamunia udaje? Sprawdź dokładniej.Albo jakieś dobre proszki na bóle kup. Każda para rąk wskazana w pracach ogrodowych. Albo...wiesz co, jak moja teściowa chciała mi pomóc w odchwaszczaniu, to nie miałam później astrów. :shock:
Róża to jednak Ninetta, bo znacznik znalazłam i w sumie pasuje. :wit

Aniu - Masz rację to bakopa. Zawsze miałam białą, ale zobaczyłam niebieską i musiałam ją mieć. :tan

Marysiu - Sucho okropnie, podlewam co wieczór cały warzywnik, bo inaczej strach pomyśleć. Ale rabaty codziennie nie daję rady, mam ogród podzielony na strefy...czyli według grafiku lecę, bo czasowo nie dałabym rady. Dzisiaj rabaty różane dostały pić, a jak zaczęłam podlewać nowe krzaczki, to z norki wyszła jakaś ogromna mysza, więc porzuciłam konewkę, godność i ...nie podlewam już dzisiaj, mam traumę. ;:209

Dorotko - Auta umyte...ale kurczaczki, może o to chodzi, żeby umyć samemu?? Może wtedy podziała...bo my myjemy na myjce. Jak kiedyś zabrałam się za mycie mojego samochodu....ubaw mieli moi chłopcy na kilka dni. Nie wiem do dzisiaj co ich tak rozśmieszało.A co do róż...Rhapsody muszę koniecznie przesadzić. Pełne słońce jej nie pasuje. Kwiaty już zrzuciła ;:145 A jeden kwiatek rośnie pod spodem, przykryty liśćmi i dobrze się trzyma. Westerland nie mam, ale to ładna róża,,,,może jesienią się pokuszę. Fishermans kwitnie dość dziwnymi kwiatami, jeszcze takich nie widziałam. Ciekawe, ale coś mi w nich przeszkadza.Sama zobaczysz jak obfocę.

Dorotko DTJ - Jeszcze nie umyłam ale...się przymierzam do ich umycia w weekend. Rumbę vel Sambę lubię, bo zdrowa i bardzo długo kwitnie, do mrozów.

Miłeczko - Nie pamiętam skąd mam firletkę, ale rośnie drugi sezon i w tym roku zbudowała spory krzaczek. Chętnie się podzielę ;:196

Soniu - Szałwia jest niesamowita, kolor widać z daleka, a kępa dość spora. Podzielę ;:196
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Małgosiu - oj rozumiem cię z tym brakiem deszczu - ja dziś pojawiłam się na kilka minut u siebie w ogrodzie i tak mnie serce bolało, że nie mam czasu, by zostac i podlewac... Nie wiem, co tam przeżyje, nie ma mnie już 8 dni... w weekend wpadłam na chwilę i podlewałam, ale już widzę, że np z borówek nic nie będzie :(
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale nie rób mi tego ;:124 , nawet nie myśl o myciu okien w weekend, ja chcę mieć ładną pogodę, myj jutro :;230 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”