Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu a czemu Ty te iryski uprawiasz w doniczce? Przecież już niedługo będą kwitnąć w ogrodzie. ;:108 Botanicznych takich dużych jeszcze nie mam, bo rosną bardziej w cieniu.
U mnie dziś też zimno i pada. ;:222 :wit
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ach to dlatego moja tawuła nie kwitła w tym roku. Bo ją wczesną wiosną przycięłam :oops: Będę teraz pamiętać. Byłam przekonana, że można ją ciąć wczesną wiosną.
Soniu przepięknie kwitnie Ci szałwia ;:167 Moja nie jest aż tak spektakularna, a chciałabym aby była :) Co do patyczków hortensjowych-próbuję z nimi od dwóch lat i nic. Nigdy, żaden się nie przyjął i zawsze nowa hortensja wiąże się z zakupem sadzonki. Coś muszę robić nie tak tylko nie wiem co. Próbowałam ukorzeniać i w wodzie i w ziemi i nic. I jesienią i wiosną-też nic. Ot chyba nie mam do tego ręki ;:185
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu dosadziłam je w grudniu do tulipanów, myślałam, że zdążę wystawić na taras. Chyba tak zrobię, tylko przeczekam te kilka dni przymrozków. W gruncie mam kilkadziesiąt, też już spore.

Aniu wszystkie kwitnące wczesną wiosną, tnie się po kwitnieniu, bo zawiązują paki kwiatowe w tym samym roku. Kilka sadzonek szałwi wykopałam, jest zbyt wysoka i się pokładała. Była wyhodowana z nasion. Mam tego dziesiątki, wiosną czeka mnie wykopywanie. ;:202 Ja z hortensją też niewiele mam sukcesów, ale kilka corocznie ukorzenia się. Niestety nie znam recepty. ;:174 W tym roku stoją w 15 stopniach, w ziemi przykryte folią. Odkrywam codziennie. Po raz pierwszy użyłam ukorzeniacza do zdrewniałych. Dziś ukorzeniam lawendę.

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Nie obrywasz listków lawendy?? Ja nie miałam czasu żeby zająć się trzmieliną... eh i znowu się odwlecze. Patyki hortensji wypuszczają listki. Ale jak piszesz, to jeszcze nie świadczy o niczym. Ciekawe czy któreś się ukorzenią.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu obrywam liście tak ze 3-4 cm, na tej części, która idzie do ziemi. Ta widoczna część ma 5 cm wysokości, musi żywić roślinę. Już trzeci rok tak sadzę. Zawsze z ukorzenianiem, to loteria. ;:218
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,widzę walczysz dalej z sadzonkami i dobrze ,bo zawsze jest trochę więcej roślin w ogrodzie,mnie też w tamtym roku nie wszystkie sie ukorzeniły ,a wszystkim pięknie urosły listeczki,pozdrawiam i miłego dnia życzę,u mnie wieje bardzo ,chyba jakieś przeciwne fronty się spotkały ;:168
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ja zostawiałam tylko te górne listki. I może dlatego nie wiele z tego wyszło. Jedna sadzonka żyła jesienią. A jak po zimie? To się okaże. W tym sezonie spróbuję Twojej metody. Ale masz rączkę do tych roślin, zazdraszczam ;:173 .
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22

Post »

:wit Soniu!
Soniu, jakie masz wczesniejsze efekty z sadzonkowania lawendy o tej porze roku ? jeśli tylko śnieg nie spadnie to na pewno w tym tygodniu nie omieszkam skorzystać z Twojej podpowiedzi ;:65 W jakiej temperaturze trzymasz teraz sadzonki lawendy?
;:196
Małgoś
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, a wiesz, że z wsadzonych do mieszanki piasku i ziemi lawend 4 na 8 puściły młode listki i rosną jak szalone. Nie dawałam ukorzeniacza. Chyba nie jest źle, 50% skuteczności :;230
Czy u ciebie werbena też tak kiepsko wzeszła? 5 szt na cały pojemnik. Resztę nasion rozsypałam po rabacie..może coś się uda ;:224
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p

Post »

Sabinko, kiedy ukorzeniałaś z takim dobrym skutkiem? :roll:
Moja werbena , jeśli nie pomyliłam się w opisie pudełeczka, wzeszła niczym chwasty ;:63
Małgoś
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Po jesiennym cięciu, końcem września wepchnęłam pocięte patyczki do doniczki i do ciemnego i chłodnego miejsca na 2-3 tygodnie. Potem położyłam na parapecie. Długo, długo nic, a w styczniu zaczęły puszczać listeczki. Jutro zrobię fotki i pokażę u siebie ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś mam obsesję ukorzeniania. ;:306 Wyszłam do ogrodu zrobić zdjęcia ptakom i wróciłam z wierzchołkami lawendy. ;:65 To Hidcote, ma bardzo niebieskie kwiaty, mam jej niewiele, może się uda. ;:65 Pogoda tylko na siedzenie w domu. ;:222

Madziu nie wiem, czy dobrze, ;:218 ale skoro sukces w 50%, to się cieszę. Planuję ją koło wysokich traw z rozchodnikami.

Małgosiu nigdy o tej porze nie sadzonkowałam, to była spontaniczna decyzja. Lawenda stoi w 15 stopniach, pod folią. Zobaczymy. ;:65 Zdradź tajemnicę rozmnażania werbeny patagońskiej. ;:196

Sabinko u mnie lawenda w podobnym procencie się ukorzenia. Kupiłam 3 sztuki, a mam po trzech latach około 30, kilka z siewu. Ja jesienne sadzonki lawendy trzymam w zimnym garażu, wiosną pójdą do gruntu. Z dwu wysiewów werbeny jest 7 roślin. ;:145 Mam nadzieję, że jeszcze wzejdzie, w ubiegłym roku po dwu miesiącach ruszyła. Jak nie to może samosiew będzie skuteczniejszy.

Pierwszy raz udało mi się zrobić zdjęcie sikorki w karmniku. :tan

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne ptaszki. Ja ze 2 lata temu miałam dosłownie ze 30 sztuk szczygłów na raz. Rewelacyjny widok. :D
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p

Post »

Soniu :wink: kupiłam werbenę /pierwszy raz/, wysiałam, zrobiłam namiocik z woreczka i właściwie tyle. Nie wiem czy to ma wpływ, ale u mnie w pokoju na ogół 17-18 stopni, chyba,że słońce świeci. Mam nadzieję, że to naprawdę werbena i przeżyje bez problemu do wiosny ;:224
Małgoś
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie bardzo ostrożnie ptaki przychodzą do karmnika, niestety brak wysokich drzew, gdzie mogły by się schronić.

Małgosiu dziękuję, ;:196 może trzymam w zbyt wysokiej temperaturze. Niestety jestem ciepłolubna i u mnie w domu 22 stopnie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”