Tak, tak, doczytałam już. To tak mnie syn załatwił z san marzano 3. Krzyczę do sąsiada nazwę odmiany a ten biedulka niezbyt dosłyszy. Po kilku powtórzeniach syn przyszedł z pomocą i sprzedał sąsiadowi nazwę zwyczajową obraną od kształtu owocu
Mam pytanie czy można , lub czy powinno się przerzedzać liście na krzakach o gęstym ulistnieniu .
Na niektórych odmianach są bardzo gęsto . I drugie pytanie czy ewentualnie skracać .
Ja skracam liście jak pomidor ma mało ich, a np sięgają ziemi. Jak da radę to takie usuwam. Ponieważ mam pomidory dość gęsto to przerzedzam liście, by zmniejszyć prawdopodobieństwo chorób.
Tak się zastanawiałam ,prysnąć czy nie ,no to teraz pada i tak ma być przez tydzień.Już nawet Acrobat przygotowalam ,ale komunikatu nie było ,słońce świeciło .Jak znajdę chwile bez deszczu to wystarczy jak preparat wyschnie po oprysku ,czy trzeba jakiś czas ,żeby się wchłonął?
Może to to samo
Pozdrawiam Teresa
Ja zdążyłem z opryskiem przed ostatnią zmianą pogody. I to był ostatni dzwonek. Dziś podwiązując pomidory zauważyłem na jednym krzaku na najniższych liściach parę plam alternariozy i plamę ZZ. Pogoda jest wyjątkowo sprzyjająca infekcji.
Tencia
Jaśniej proszę, bo nie rozumiem o co Ci chodzi. Jakie 2 godziny ?. Preparat działa natychmiast. Zwiększyć stężenie powiadasz ?. Najpierw należałoby sobie wyjaśnić pewien mechanizm. Nie ma sensu zwiększać stężenia. Pryskasz dajmy na to stężeniem 0,2 g /l . Preparat siada na liściach i zaczyna z niego odparowywać woda . Odparowuje do zera. Jak myślisz , jakie jest stężenie tymolu na liściach po zupełnym odparowaniu wody ?. Ano 100 %. Więc czy wyjdziesz ze stężenia 0,2 g/l czy 0,5 /l efekt końcowy jest taki sam. Na liściach pozostaje 100 % tymol. W czym więc jest różnica ?. Ano w gęstości pokrycia liści mikro kryształami tymolu uwięzionymi w błonie wytworzonej z wyschniętego krochmalu.
te 2 godz.to bardziej mi chodziło o oprysk Acrobatem a z tym stężeniem Ht to nie wiedziałam ,że to tak działa .Jutro dalej HT i dziękuję za wyjaśnienia
Pozdrawiam Teresa