Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

Też się zastanawiam gdzie ty wcisnęłaś te 30 sztuk hortensji, bo to przecież nie są małe krzaczki ;:oj . Porób im więcej zdjęć ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uwierzcie mi, udała jej się ta sztuka :D
Mnie się tam Twoje rabatki podobają
Jedynie pod samym Czesławem bym trochę podziałała.
U mnie to chyba bardziej chodzi o ograniczenie odmian. Zaczyna mnie męczyć ta mnogość. Za to zaczęły mi się podobać duże plamy. Ale chyba tego nie osiągnę, bo ciągle żal mi wyrzucać.
I tyle roslin nadal mi sie podoba. Powinnam mieć większy ogród ;:306
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Wandziu za fotkę bardzo dziękuje, śliczna ;:196 ;:196 ;:196
podzieliłaś już żurawki, jutro przypatrzę się moim , może coś
uda się podzielić ;:3
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU.....tak sobie siedzę, podczytuję Twój wątek i zastanawiam się jakiej mocy urzyłaś mieszcząc u siebie 30 hortensji......przy tym mnóstwo jeżówek które też potrzebują przstrzeni i te zwiewne trawy na wietrze ;:138 ;:138

pozdrawiam
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,twój ogród mnie ciągle zachwyca.Widzę,ze kupiłaś polar bear,ja na nią choruję ,ale nie mam jak jechać do Szmitów.U nas 13go jest agra i mam nadzieję tam ją dostać,chociaż nie bardzo już wiem gdzie ja posadzić.Tak jak ty ciągle przesadzam i wymyślam obwódki,ale już brakuje mi pomysłów i większej ilości roślin.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Piękne zdjęcia zrobiłaś! Doskonałe światło, takie miłe i pobudzające wyobraźnię...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ignis05, wiesz Krysiu, że jak tak sobie sama policzyłam te moje hortensje, to też się zdziwiłam, że mi się tyle nazbierało. Moje na razie są niewielkimi krzaczkami i nie wiem, jak to będzie wyglądało, gdy porobią się z nich krzaczyska. Zawsze jeszcze można formować je na drzewka, więc jeśli miejsca zacznie brakować, to rzeczywiście zacznę robić pieńki. Wtedy u stóp hortensji można będzie uprawiać inne roślinki. Hortensje tak długo kwitną, że ta ich zaleta każe mi je kupować i wsadzać tam, gdzie się jeszcze u mnie da. ;:108

katja, no tak, teraz dopiero skojarzyłam sobie te malwy u ciebie i słoneczniczki. Ja już tam nie zaglądam, więc nie wiem, co się dzieje. Cieszę się, że mnie tutaj odwiedzasz. Ciekawa jestem, co sobie w sobotę kupiłaś, bo ja dokupiłam jeszcze dwie hortensje Polar Bear oraz nowy floksik. Dotarliśmy tam tuż przed zamknięciem, tak że nie miałam w ogóle czasu na spacery.

Helios, bidulko kochana, nie wiedziałam, że ty z łóżka do nas pisujesz. Dobrze, że jest taka możliwość, zawsze trochę ci to przyjemności sprawi w Twojej niedoli. Helenko, powiem ci, że u Szmita też teraz zrobiło się bardzo drogo. Czasem w innych mniejszych szkółkach można dostać sadzonki taniej i właśnie zaczynam te różne szkółki ostatnio częściej odwiedzać. U Szmita łapię tylko okazje, bo regularne ceny są dla mnie stanowczo za wysokie. Uważam, że jako producenci nie powinni tak ich żyłować.

Kropelko, a dlaczego rzadko się wpisujesz? Ostatnio bardzo cicho się tu zrobiło. Dużo osób tylko ogląda i nie chce pisać. Ale przecież ktoś musi pisać, aby forum dalej żyło. Ja też mam czasem lenia w tej kwestii, ale muszę się stanowczo poprawić.

Pulpa, a wiesz, że czasem tak sobie patrzę na moje rabaty i dochodzę do wniosku, że za dużo nakupowałam wysokich traw. Rozrosły się po kilku latach i zasłaniają inne byliny. Są jednak z upływem czasu coraz piękniejsze, więc ich z pewnością nie usunę. Niech szumią. Turzyce nie są tak wysokie jak prosa i miskanty i ładnie wyglądają na rabatach, szczególnie z żurawkami. Kostrzewy też są przydatne na suche miejsca. No i oczywiście piękna hakone, ale ją już masz, to sama wiesz. Moje hakone ładnie teraz ruszyły i te posadzone blisko siebie chyba w przyszłym roku już się zejdą razem.

Steasi, postaram się wrzucić niżej jakieś fotki ze ścieżką, ale powiem ci, że mnie osobiście przestała się ona podobać właśnie ze względu na różnorodność materiałów. Myślę nad zmianą. Co do jeżówek to też robiłam do nich kilka podejść i w końcu zaakceptowały moje warunki. Bardzo bym chciała, żeby ładnie przeżyły nadchodzącą zimę. Rozplenice też są cudowne. Posadziłabym więcej, ale już nie mam gdzie.

Jode22, Jolu z pewnością i tobie udałoby się wcisnąć dużą liczbę roślin, które darzysz szczególnym afektem. Ja tak mam z hortensjami. Czasem nawet wolałabym jakąś różę wyrzucić i na jej miejsce wsadzić hortensję, ale na razie tego nie robię.

Margo, każdy z nas powinien mieć większy ogród. Wtedy możliwe byłoby tworzenie większych plam. Co do Czesława to masz rację. To jeszcze jest przede mną, ale sama wiesz, jak trudne do uprawy mam tam warunki. Sucho, ciemno i kwaśno. Czy może być coś gorszego. A poza tym konieczność wiosennego wyskubywania dębowych liści z roślin. Najlepsze są mimo wszystko hosty, bo znikają na zimę pod ziemią i łatwo można liście wygrabić. I nawet tę poddębową suszę jakoś dzielnie znoszą.

KDanuta, ja swoje żurawki dzielę głównie wiosną, ale teraz też oczywiście można dzielić kępy. Z krótkopędów to jednak rozmnażałabym już na przyszły sezon, bo jest większa gwarancja przyjęcia się.

leszczyna, nie widać Krysiu tych moich 30 hortensji pośród innych bylin w ogrodzie. I tak jest wszystko ciasno upchane, więc giną w tłumie. Chciałabym oczywiście, aby były bardziej wyeksponowane, ale cóż... nie mam takiej możliwości, więc jest jak jest. Ty za to masz wielkie pole do działania, awiem, że hortensje też lubisz :D

Małgocha, u Szmitów zrobiło się już drogo. Fajnie, że macię przynajmniej tę swoją Agrę, więc może dostaniesz taniej to, czego ci brakuje. Ja natomiast wybieram się jak co roku na Święto Kwiatów do Skierniewic, ale głównie chcę kupić tam cebule. Może jeszcze jaką ciekawą jeżówkę znajdę. No i sobie ten ogólny dobrobyt pooglądam.

Takasobie, staram się Miłeczko wycisnąć z tego mojego aparatu co się da. Może kiedyś sprawię sobie lepszy obiektyw do makro, ale na razie kasy brakuje.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dla zaglądających kwitnąca jesiennie angieleczka Sharifa.

Obrazek

I inna angieleczka Charlotte. Warta uwagi różyczka, bo ma sztywne pędy i nie zwisa tak jak większość angielek. Te białe zewnętrzne płateczki nadają jej uroku. Przypomina filiżankę stojącą na spodeczku.
Obrazek
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Urocza ta Sharifa ;:167 . Czy poprawiła swój pokrój czy nadal zwiesza te piękne główki?
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Edytko, muszę stwierdzić, że Sharifa u mnie ma dość sztywne pędy, akurat pod tym względem jestem z niej zadowolona. Tylko dość krótko kwitnie i szybko się niestety obsypuje. :( A przy deszczowej pogodzie to już w ogóle nie ma co mówić.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, miałam zaległości na forum (akcja żniwa porywane między deszczami)
Teraz może będzie troszkę wiecej czasu, choć dzieci wracają do szkoły, to i kolejne obowiązki dochodzą...
U nas dziś znów leje od wczesnego świtu :(
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Wandziu nabyłam w sobotę trawkę "ptasie łapki" w dwóch wersjach kolorystycznych a tu dzisiaj patrzę u Ciebie obwódka z tej trawki, ja swoją posadziłam wśród żurawek.
Kochana trzydzieści krzaków hortensji ;:oj oj jak Ci podrosną to możesz mieć problem ale pomysł żeby je prowadzić na drzewko jest super.
Możesz już poczytać u karpiarzy o ostatnich zawodach a także obejrzeć zdjęcia.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Kropelko i u nas nieustannie pada, ale z zapowiedzi wynika, że jutro ma już być słonecznie. To dobrze, bo mam do posadzenia nowe hortensje i nowego floksa.
Jolu, ciekawe, że trawki ptasie łapki mają różne kolory. Ja znam tylko jedną. Też ją miałam między żurawkami, ale doszłam do wniosku, że jako obwódka będzie jednak wyglądała lepiej.
Relację karpiową przeczytałam z zainteresowaniem :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

ja też sobie tylko powzdycham.
U mnie leje od początku sierpnia i nie przestaje.
Codziennie deszcz, chwila "odpoczynku" i znowu pada. ;:222
Więc z przyjemnością popatrzę na ocienione dębem rabaty, wygrzeję się w słonku i posłucham jak szumią trawy. ;:170
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Grażynko, właśnie słyszałam, że u was tam ciągle pada. Współczuję, bo ja mam dopiero trzeci taki dzień, a już powoli popadam w depresję. Najpierw była okropna susza, a potem deszcze. A kiedy będzie w końcu normalnie?

Zrobię dzisiaj krótki przegląd hortensji bukietowych (bo tylko takie mam u siebie z racji niechęci do wymarzania).

Najpierw Bombshell w dwóch wersjach. Letniej:
Obrazek

I dzisiejszej, jesiennej:
Obrazek

Na tej Białej Rabacie rosną Bombshell, Praecox i Grandiflora, a towarzyszy im parzydło i białe tawułki.
Obrazek

I inne.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Anabelle
Obrazek

Obrazek