U mnie tez najszybciej wysychaja te z dziobkem, ale ja je okorowalam. Plate de corse mam 6 duzych szt i jedna mala, ale tez juz zdrewniala. Mialam nasiona cannon ball ale roslina bardzo dlugo stala w miejscu i wogole nie rosla. Obudzila sie na koniec sierpnia i dopiero po 10-tym wrzesnia  zawiazaly sie trzy owocki. Niestety temperatura im nie sprzyja (w dzien nie przekracza 18stopni a w nocy juz jest zimno) i wlasciwie nie rosna - najwiekszy jest wielkosci duzego orzecha wloskiego  

Zostawie go w ogrodku do konca, ale i tak nie zdazy juz dojrzec  

Zauwazylam, ze u mnie najszybciej zakielkowaly i urosly odmiany o duzych owocach, a te mniejsze byly jakby opoznione. Dla przykladu: gdy w polowie maja przesadzalam sadzonki do ziemi (nasiona wsadzalam do doniczek w polowie kwietnia)to doniczki z tymi malymi odmianami byly "puste"-nic nie wykielkowalo. Wyrzucilam wiec ziemie z powrotem na grzadke a pod koniec maja miedzy pomidorami pojawily sie tykwy  

O ile mini i midi bottle szybko nadrobily roznice (rosly na zyznej ziemi) to froggy i wlasnie cannon ball dlugo styly w miejsci z kilkoma zaledwie listkami. Froggy obudzila sie szybciej a cannon ball zupelnie zaspala