Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.2-uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Skalniaczekk
200p
200p
Od: 2 sty 2015, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.2-uprawa,pielęgnacja

Post »

Mam problem z moim hibiscusem. ;:145
Cały zmarniał, liście zżółkły i opadły. Nie stał na parapparapecie ani go nie przewiało zimnem.

Tak wyglądał wcześniej ..
https://imagizer.imageshack.us/v2/768xq ... iFk1qH.jpg
https://imagizer.imageshack.us/v2/768xq ... MzTYul.jpg
. a tak teraz...
https://imagizer.imageshack.us/v2/768xq ... hEUkVk.jpg
https://imagizer.imageshack.us/v2/768xq ... csgjr3.jpg

Proszę o pomoc w uratowaniu. .
Pozdrawiam ~ Monika - Skalniaczekk :- )
Mój parapet
Awatar użytkownika
Miroslawa
200p
200p
Od: 8 sie 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi wygląda na przelanego :( Czarno to widzę :oops:
Pozdrawiam, Mirka
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Anka159 pisze: Mam jeszcze pytanie, dochowałam się nasionek z hibiskusa Meteorite, wysiałam je i z 6 wzeszło 5. Czy ktoś wie po jakim czasie mogą mi zakwitną te roślinki ;:88 ;:88
W naszych warunkach powinny w drugim roku, ale bywa roznie. Zalezy jak im sie wiedzie. ;) Spotkalam sie z kwitnieniem po osmiu miesiacach, ale to nie ten klimat. Gratuluje nasion! Oznaczylas "tatusia"?

Skalniaczku, faktycznie wyglada na przelanego. Ja bym probowala na dwa sposoby. Przede wszystkim sprawdzilabym czy lodygi zyja. jeśli tak, wyjelabym z doniczki i sprawdzila korzenie. Albo usunelabym ile sie da ziemi zastepujac ja suchszym podlozem i dala roslinie czas na decyzje, albo - jeśli bryla jest zwarta - postawilabym ja bez doniczki na zwitku papierowego recznika i pozwolila, zeby on "wypil" nadmiar wody. Fakt, ze przelana roslina, to czesto zgon, ale probowac mozna. jeśli lodygi zyja, a korzenie jakos funkcjonuja, moze odbic.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Dziękuję za rady.To zostawiam go w spokoju :-)

Kingo czy pobyt siewek w lecie w szklarni ,a zimowanie w mieszkaniu (20-22°)powinno przyśpieszyć kwitnienie ?

Aniu to nie Papette.
Skalniaczekk
200p
200p
Od: 2 sty 2015, o 12:44

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Jak tylko wrócę do domu z pracy to przełożę go do ziemi "suchej" może na dno keramzyt ? Nie było mnie kilka dni w domu .. może chłopak za bardzo się przejął podlewaniem kwiatków.. Mam nadzieję, że odżyje bo piękny kiwiat :(
Pozdrawiam ~ Monika - Skalniaczekk :- )
Mój parapet
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Mój już nie zakwitnie firanką obtrąciłem mu pąka ;:145
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zjawka, ja nie ekspert! :wink: Sama bujam sie z pierwszym wylegiem siewek - sialam w lipcu i wrzesniu - wiec sila rzeczy wszystkie sobie na parapecie mieszkaja. Z reszta w ogole moje hibiskusy mieszkaja tylko w domu, nie wynosze ich latem. Siewki sa dla mnie niejako tematem do obserwacji - tej samej krzyzowki blizniaki potrafia byc mocno zroznicowane wielkosciowo np. i zastanawiam sie ciezko, czy bedzie to mialo wplyw na kwitnienie.
Skalniaczku, niewykluczone. Rok temu wyjechalam na dwa tygodnie do Pl, kwiatki podlewala sasiadka. Tak bardzo bala sie przesuszyc, ze po powrocie odlewalam wode z doniczek. :;230 Zobacz przede wszystkim w jakim stanie sa lodygi i korzenie...
Janek, beda nastepne, ale rozumiem Twoj bol.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Kinga masz racje bardzo mi go szkoda,bo by zakwitł nie długo, zauważyłem że mój Hibiskus się rozrasta wyrastają mu takie jaśniutkie listki wyglądają jak listki sałaty :heja oraz pąki ma ich kilka,ale zauważyłem tez ze jeden malutki pąk robi się żółty czyżby dla tego że się rozrasta to nie ma siły dla pąków, może mu dam nawozu dla kwitnących by go wspomóc?
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym zasilala. Moze faktycznie nawozem dla kwiatowych, tylko nie za ostro, nie za kazdym razem i pamietaj, ze zima rosliny mniej pija - nie przelej lobuza. Zasuszac paki moze z kilku przyczyn. Moze mu nie odpowiadac mikroklimat, bo zima powietrze zwykle mamy bardziej suche w mieszkaniu, moze masz w domu wieksze wahania temperatur, a moze uznal ze ma za ciemno i nie pora na takie fanaberie. Nie wiem. Moje zwykle zima odpoczywaly, w tym roku Drzewo przyhamowalo, ale tegoroczne nabytki paczkuja ostro, wiec te ktore produkuja paki, zasilam nawozem dla kwiatowych, reszte uniwersalnym. Tylko znacznie delikatniej niz w sezonie - slabsze roztwory i rzadziej. Boje sie "przedobrzyc". Oczywiscie podlewanie w miare potrzeb.
Czy tego hibiskusa masz z ostatnich zakupow i on ma jeszcze liscie "marketowe"? Bo rosliny "prosto od producenta"zwykle maja liscie ciemne, pokroj bardzo zwarty... Kiedy opuszcza je chemia, zaczynaja sie pojawiac dluzsze miedzywezla i bardziej naturalne kolory lisci. Tak normalnie, to liscie sa jasniejsze.
Kinga
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Kinga to jest ten którego kupiłem z marketu ostatniego,a tak jak piszesz że może ma za suche powietrze to tez tak pomyślałem ,bo pod nim pod parapetem jest kaloryfer ,który mocno grzeje ,doniczkę z hibiskusem postawiłem na podstawce by doniczkę nie grzał parapet grzejący się od kaloryfera i zakupiłem na grzejnik nawilżacze powietrza wiszą na grzejniku jak widać pod hibiskusem ,jak palę w piecu to często trzeba dolewać wody do nich bo wyparowuje szybko.
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piekne nawilzacze. U nas teraz sloneczko przygrzewa i powietrze momentalnie staje sie suche. Patrzylam na higrometry, jest ponizej 30%, wiec slabiutko. Moje krejzole wariuja mimo zimy i warunkow malo sprzyjajacych. W szoku jestem, bo poza tymi "prosto ze sklepu", ktore sa stymulowane do wytwarzania pakow, znalazlam dzis paczek u mojego skarbu (jednego z trzech, ktore uwazam za klejnoty w kolekcji), hibiskusa Moorea Rita. Ukorzeniana jakos wczesna jesienia, malutka, rozwinela jeden listek, potem chwile nic, teraz podjela wzrost i... znalazlam paczek. Jajo przy nim zniose. ;:65 Mam nadzieje, ze donosi.

Obrazek
Kinga
KASIENKA82
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 18:22

Post »

Kupuje ktoś może hibiskusy ze stronki ebay polskiej /???.
Awatar użytkownika
karol11
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 gru 2014, o 12:46

Post »

Hibiskus 2 letnie drzewko.
Obrazek
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co to za hibiscus?
Awatar użytkownika
karol11
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 gru 2014, o 12:46

Post »

Niestety nie mam pojęcia kupiłem go na giełdzie w Lublinie jako małą szczepkę i powiedziano mi tylko tyle, że jest to hibiskus nie zimujący w naszym klimacie.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”