Mój kącik storczykowy :)
Re: Mój kącik storczykowy :)
Piękne te Twoje białaski!!
Pierwszy wygląda jak obsypany kwiatami - swoją drogą mój biały z różowymi piegami ma cztery pędziki i liczne pędziki wypuszczone z oczek, ale tak obfitego kwitnienia nie będzie i zastanawiam się dlaczego... Twój za to spisał się na medal
Drugi białasek ma mniej kwiatków, ale za to są ogromne i takie szlachetne... Jest śliczny!!!
A jak miewają się storczyki, które kupiłaś kiedyś po przekwitnięciu (chyba razem z Milky Wayem) - już Ci zakwitły?
Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marto dziękuję za miłe słowa
Te dwa przekwitnięte były zarażone wełnowcami, wyrzuciłam je bo nie miałam ochoty dokładać do interesu.. wełnowce to chyba jedyna rzecz jakiej naprawdę nie toleruje, nie byłabym w stanie z nimi walczyć, patrzeć na nie.. Bałabym się, ze jak pójdę spać to mi wejdą do buzi 
-- 18 maja 2013, o 22:31 --
a może to była mikoryza? Takie białe kulki? Bo pleśni w podłożu jeszcze nie widziałam, ewentualnie na podłożu, wierzchnia część..kamikami26 pisze:Nie no pleśń jak nic...
Szkoda, bo liczyłam, że trafiły Ci się jakieś ciekawe storczyki
Przynajmniej miejsce na parapetach się zwolniło... 
Pozdrawiam,
Marta
Marta
I nawet lepiej, że nie zdążyły - przynajmniej szkodniki nie zdążyły zaatakować innych roślinek i... zaoszczędziłaś na preparatach 
Pozdrawiam,
Marta
Marta
Aniu muszę Ci pogratulować tak wspaniałego kwitnienia,
białasek ma bardzo ładne i duże kwiatki.
Powodzenia
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Dufin pisze:Marto dziękuję za miłe słowaTe dwa przekwitnięte były zarażone wełnowcami, wyrzuciłam je bo nie miałam ochoty dokładać do interesu.. wełnowce to chyba jedyna rzecz jakiej naprawdę nie toleruje, nie byłabym w stanie z nimi walczyć, patrzeć na nie.. Bałabym się, ze jak pójdę spać to mi wejdą do buzi
a może to była mikoryza? Takie białe kulki? Bo pleśni w podłożu jeszcze nie widziałam, ewentualnie na podłożu, wierzchnia część..kamikami26 pisze:Nie no pleśń jak nic...
Niestety nie ale akurat z tym osobnikiem miałam przedziwne zjawiska więc nawet nie dziwię się że akurat jemu to się przytrafiło
- Dufin

Callanthe dziękuję za odwiedziny
Miłe znów widzieć znajome twarze (nicki?
) Dziękuję za miłe słowa, oby się tylko storczyki przez to nie rozpuściły
Marto dokładnie. Storczyki przyszły pod moją nieobecność, więc całe szczęście, że mama je postawiła na biurku a nie na parapecie
Aczkolwiek szkoda, bo to były jedyne storczyki "niespodzianki" jakie kiedykolwiek kupiłam ;) No może poza D. nobile bo on też jest niewiadomego koloru, ale jest mały więc nie wiem kiedy się przekonam jak wygląda
weranduje się już na balkonie, mam nadzieję, że nie zmarznie
stefanku dziękuję, że po raz kolejny składasz mi wizytę i raczysz miłym słowem
Marto dokładnie. Storczyki przyszły pod moją nieobecność, więc całe szczęście, że mama je postawiła na biurku a nie na parapecie
stefanku dziękuję, że po raz kolejny składasz mi wizytę i raczysz miłym słowem
- kahim

- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Dufin, czy dobrze zrozumiałam, że wyrzuciłaś storczyki z wełnowcem i nawet nie próbowałaś go zwalczyć?
Kurcze, szkoda
Ja wymiotłam wełnowca bardzo łatwym i tanim sposobem tak więc tym bardziej mi żal 
Kurcze, szkoda
- kamikami26
- 1000p

- Dufin

kahim tak wyrzuciłam
Tak jak mówię, wełnowce są dla mnie nie do przejścia, mam opór psychiczny.. Były to storczyki kupione tanio jako przekwitnięte, dlatego nie żal mi było aż tak, a czytałam, ze trudno jest wełnowce wyeliminować i nie chciałam ryzykować.. Być może źle zrobiłam ale było ich tyle na tych pędach i paczkach, ze nie potrafiłabym na to patrzeć :/ Mechaniczne pozbycie się wełnowców nie rozwiązuje problemu, bo w podłożu na pewno są już jaja i formy przetrwalnikowe.. Ich naprawdę była cała masa, w kątach liści także, nawet nie umiałabym ich wygrzebac, były w każdym zakamarku, nie wiem w ogóle jak coś takiego można wysłać człowiekowi i jeszcze napisać, ze oferują zdrowe storczyki..
- Rejden

- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Wystarczy podlać roztworem Bi-58 i po problemie.
Dwa razy w roku, tak robię ze wszystkim co rośnie w moim domu.
Problem nie istnieje, chyba że przywlekę je od kogoś.
Środek trochę śmierdzi, ale po kilku dniach zapach znika.
Dwa razy w roku, tak robię ze wszystkim co rośnie w moim domu.
Problem nie istnieje, chyba że przywlekę je od kogoś.
Środek trochę śmierdzi, ale po kilku dniach zapach znika.
- kamikami26
- 1000p

Dzięki
Planuje zakupy storczykowe
i dlatego pytałam na wszelki wypadek 
-- 19 maja 2013, o 09:12 --
A ponieważ teraz jest lato to przykry zapach to nie problem ponieważ i tak mam stale otwarte okno
-- 19 maja 2013, o 09:12 --
A ponieważ teraz jest lato to przykry zapach to nie problem ponieważ i tak mam stale otwarte okno
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Aniu i ja się pozachwycam Twoimi białaskami.
Są takie śliczne.
Kiedy na któreś urodziny zażyczyłam sobie zwykłego białego storczyka jakież było zdziwienie mojej siostry.
Ona już się ciężko zastanawiała jakiego ja jeszcze nie mam i jakiego tu kupić a tu zonk. Ja chcę zwykłego białego.
Teraz już nie mam miejsca na tyle hybrydek, ale .....
Ciekawa jestem dalszych opinii o pałeczkach nawozowych do storczyków. Kilka osób pisało w innych wątkach, że źle wpływają na korzenie, bo to stężona dawka jednak jest i w miejscu włożenia pałeczki korzonki jakby się parzyły, obumierały.
Kiedy na któreś urodziny zażyczyłam sobie zwykłego białego storczyka jakież było zdziwienie mojej siostry.
Ona już się ciężko zastanawiała jakiego ja jeszcze nie mam i jakiego tu kupić a tu zonk. Ja chcę zwykłego białego.
Teraz już nie mam miejsca na tyle hybrydek, ale .....
Ciekawa jestem dalszych opinii o pałeczkach nawozowych do storczyków. Kilka osób pisało w innych wątkach, że źle wpływają na korzenie, bo to stężona dawka jednak jest i w miejscu włożenia pałeczki korzonki jakby się parzyły, obumierały.