Kaktusowo u Abaddon'a
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusowo u Abaddon'a
Cudne kwiatuszki
obecne i zapowiadające 
- przemek_pc

- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No krainzianka to raczej nie jest (za długie ciernie). Bardziej bym stawiał na R. senilis.
Ale popatrzę jeszcze później...
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiosenna rozbudowa kolekcji jak widzę wychodzi nieźle. Rośliny ładne - i to już teraz, niedługo po zakupie. A przecież najlepsze przed nimi.
Obyt tak dalej.
Obyt tak dalej.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Chamaecereus chyba będzie kwitł
Czy on nie ma przypadkiem przędziorków? M. matudae też bardzo mi się podoba 
- LUKASxd
- 500p

- Od: 30 wrz 2012, o 13:07
Chamaecereus jest boski
Rebutia bardzo pięknie kwitnie
Pozdrawiam
Rebutia bardzo pięknie kwitnie
Pozdrawiam
- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Moje oczy nie wypatrzyły żadnych szkodników, więc mam nadzieję, że się nie myląPaula15 pisze:Chamaecereus chyba będzie kwitłCzy on nie ma przypadkiem przędziorków?
- Paula15

Ja bym go jednak, nawet profilaktycznie, opryskała, bo te kropki przy stożku wzrostu nie wyglądają dobrze i widać rdzawe plamy
u mnie na różowym Chamaecereus też tak się zaczęło i roślinę musiałam wyrzucić, bo wyglądała już strasznie, a przędziory jakoś wybitnie je lubią
Trzymam kciuki, za pąki
, bo odrosty wyglądają trochę inaczej-wiem, bo mój 'Rainbow' właśnie je produkuje 
Trzymam kciuki, za pąki
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Paula, a możesz pokazać te pąki
Mój też coś produkuje ,ale wydaje mi się ,że to są odrosty 
- mCm86

W domu mam tylko Mospilan 20 sp ale nie wiem czy to się na przędziorka nadaje 
- Paula15

Mateusz, ja nie używałam Mospilanu, więc nie wiem-spójrz w ulotkę najlepiej
Małgosiu ja mam odrosty, a nie pąki-a na zdjęciu raczej nie wyjdą, bo są małe jeszcze-pąki są takie bardziej "włochate", podobne do Echinopsis
Małgosiu ja mam odrosty, a nie pąki-a na zdjęciu raczej nie wyjdą, bo są małe jeszcze-pąki są takie bardziej "włochate", podobne do Echinopsis
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Czasami to się aż dziwię, że takie rzeczy można dostać w zwykłych sklepach/marketach/kwiaciarniach. Zwłaszcza M. matudae ciekawa. Te rdzawe plamki na Chamaecereus przypominają mi plamki na moim jednym gymno. Marek pisał, że to trochę jak grzybek. Ponoć wystarczy wystawić na pełne słońce i nie będzie się rozprzestrzeniać. Ja wystawiłam, plamki nie znikną oczywiście, ale też nie mam ich więcej. Albo nie widzę, bo trochę się przypiekł na słońcu 
- mCm86

Staram się nie kupować roślin na których dostrzegam jakieś szkodniki i jeszcze żadnego kaktusa nie traktowałem chemią
Chamaecereus już stoi ze wszystkimi kaktusami (cieniowanymi na razie), więc myślę że dojdzie do siebie
Na Mammillaria matudae dopiero przy ok. 4 mojej wizycie w Castoramie w końcu się zdecydowałem
Tak krążyłem nad nią aż w końcu ją wziąłem
Całe 2,98zł... A Chamaecereus... Nad nim krążyłem znacznie dłużej
Ciągle tam stał i czekał. W końcu się doczekał 
- Martada

- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Mocny kolor na wejście i ładne nowości
Bardzo podoba mi się barwa cierni Twojej mammillaria elongata
Z tym grzybkiem to Magda może mieć rację bo na swojej hybrydzie też to miałam.
Po dwóch latach na słoneczku to ślad jest gdzieś tam w środku kępy, raczej niegroźne bo nowych ognisk nie zauważyłam.
A w akarycyd i tak radzę się zaopatrzyć bo szkoda kaktusów na żer przędziorkom zostawiać.
Mi zjadły prawie całkowicie zwykłego chamaecereusa- musiałam zielone odrosty ukorzeniać bo cały rudy się zrobił i od tamtej pory pryskam profilaktycznie.
10 dni mojego urlopu i braku opieki i to im wystarczyło. Szybkie bestie te przędziorki

Bardzo podoba mi się barwa cierni Twojej mammillaria elongata
Z tym grzybkiem to Magda może mieć rację bo na swojej hybrydzie też to miałam.
Po dwóch latach na słoneczku to ślad jest gdzieś tam w środku kępy, raczej niegroźne bo nowych ognisk nie zauważyłam.
A w akarycyd i tak radzę się zaopatrzyć bo szkoda kaktusów na żer przędziorkom zostawiać.
Mi zjadły prawie całkowicie zwykłego chamaecereusa- musiałam zielone odrosty ukorzeniać bo cały rudy się zrobił i od tamtej pory pryskam profilaktycznie.
10 dni mojego urlopu i braku opieki i to im wystarczyło. Szybkie bestie te przędziorki
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Sliczne roślinki.
Co do rebucji zgodzę się z Przemkiem, że to nie krainzianka. Równiez to nie minusculka, więc tylko senilis zostaje, bo klasyczne rebucje to bardzo wąski rodzaj :]
Mospilan u mnie działa na wszystko, tyle że raczej nie kontaktowo, bo to systemiczny oprysk. Ale z przędziorkami nie powinno być problemów, bo gryzą. A ugryzą to padną.
Co do rebucji zgodzę się z Przemkiem, że to nie krainzianka. Równiez to nie minusculka, więc tylko senilis zostaje, bo klasyczne rebucje to bardzo wąski rodzaj :]
Mospilan u mnie działa na wszystko, tyle że raczej nie kontaktowo, bo to systemiczny oprysk. Ale z przędziorkami nie powinno być problemów, bo gryzą. A ugryzą to padną.
- mCm86

W moim spisie roślin Rebutia już nosi poprawną nazwę gatunkową
Posta ze zdjęciem zaraz edytuję. Patrząc na tą roślinkę zaczynam rozumieć dlaczego niektórzy tak kochają ten rodzaj
Wielkość kwiatów jak na tak małego kaktusa jest dość zadziwiająca, kolor z resztą też. Zastanawiam się czy nie kupić sobie takiej by też mieć w kolekcji. Posiadanym mospilanem zrobię oprysk wszystkim roślinom przy okazji "podlewania właściwego"
Planuję je zrobić we wtorek rano, bo zapowiadają temperatury przez dwa dni dochodzące do 30*C w cieniu. Damy roślinkom kopa odżywką do pomidorów