AniaDS pisze:Jeśli to róża angielska to Charles Austin
Swoją drogą... piękne zdjęcia
Pozdrawiam serdecznie
Aniu napis na przywieszce wyrażnie wskazywał że jest to róza angielska ,lecz nazwa jej była nieczytelna.
dziękuję za podanie nazwy tej rzeczywiscie ładnej i pachnącej rózy.
Zenku róża przepiękna....jedna z moich wymarzonych ....wiosną kupiłam i posadziłam, ale niestety nie przyjęła się....będę próbowała dalej, bo naprawdę warta jest tego, żeby ją mieć.....ten kolor jest prześliczny
Witaj Agnieszko róż w naszym ogrodzie nie wiele ale ta jest wyjatkowa pod względem koloru jak i zapachu, rosnie u nas już drugi roku i nie sprawia kłopotów pielęgnacyjnych. Mam nadzieję że kolejna będzie cieszyć Twoje oczy.
Witaj Geniu róża angielska Charles Austin rośnie w naszym ogrodzie w lekkim półcieniu, i nie zauważyłem aby traciła kolor pod wpływem słońca. Minimalna zmiana koloru następuje jedynie w okresie pełnego rozwinięcia pąka.
Janusz podobna sytuacja jest i z moja różą i trwa to już od kilku lat, lecz wiosna bardzo szybko wypuszcza nowe przyrosty i kwitnie bardzo ladnie. Jesienią będę musiał coś z nia zrobić, może zmienię jej miejsce.
W dniu dzisiejszym w godzinach południowych troszke popadało ale wszystko to kropla w morzu potrzeb, suszę panująca od dłuzszego czasu rośliny mocno odczuwają a najbardziej trawa.
U mnie było tak tydzień temu. Trawę można było podpalić. Przykry to widok. Codziennie lałem wodę ratując co bardziej wartościowe. Na trawę nie wystarczało czasu. Dzisiaj już trochę zazieleniło się. Deszczu mamy pod dostatkiem. Mam nadzieję,że do Was dojdzie w najbliższych dniach.
ZENKU. Ten liliowiec miniaturowy ma pod płatkami brąz czy cały żółty. Żółty u mnie rozłazi się po ogrodzie a ten z brązem rośnie w zwartej kępie. 8 letnia kępa wydaje ponad 400 kwiatów aż wierzyć się nie chce.
Zenku Ania już podpowiedziała jaka nazwa tej pięknej róży , myślę że Cie
zachwyciła i w niedługim czasie w Twoim ogrodzie przybędzie parę angielek,
u mnie popołudnie deszczowe z czego się cieszę bo nie muszę podlewać
tylko spacerować po tak pięknym ogrodzie
Witaj Janusz dzisiaj kolejna mała porcja deszczu, mam nadzieję że jeszcze popada gdyż ciemne chmury krążą w okolicach działki.
Liliowiec miniaturowu jest cały w kolorze żóltym , rosnie u nas juz trzeci rok i tworzy ładną zwartą kępę. Mam nadzieje że za parę lat obsypie się dużą ilościa kwiatów. Janusz czy z tej grupy liliowców bywaja inne kolory kwiatów?
Witaj Danusiu dziękuję za potwierdzenie nazwy rózy angielskiej którą Ania już podała ,więc smiało mogę ją już teraz oznaczyć.