Ankowo cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ankowo cz.2

Post »

Aniu, widzę, że dzięki chilowej ;:224 poprawie pogody, znaczy pogorszeniu raczej, bo tak sie mówi latem :;230 doszłaś do siebie ;:196
Dbaj o zdrowko, bo te upały są w stanie najsilniejszych pokonać ;:14
Bardzo podziwiam Twój zapał piekarniczy, moi znajomi tez wypiekają i wiem, że pyszne chlebki swojego wyrobu wychodzą :uszy
Kiedyś miałam takie ambitne plany, ale gdzie tam ;:223 lenistwo. Nawet maszynkę mam do mielenia zboża, bo sama mąkę miałam produkować i co? I nic z tego nie wyszło.
Praca, studia, budowa, dzieciaki i jakoś tak czas minąl a u mnie ani jednego chlebka :?
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Andrzeju, no nie powiem miłe takie zmartwienie :;230 Chleb domowy to może jak będą targi jesienne i się spotkamy, to przyniosę na poczęstunek :D Dodatkowa blacha na pewno będzie dodana ;:108

Aniu, nie wpadłabym na podłożenie cegły, ale ta blaszka z piaskiem mnie przekonała ;:196 . A że dzisiaj pieczemy znowu, to będą efekty szybko widoczne.

Pamelko specyficzna jestem. Może powinnam emigrować gdzieś na północ, pławić się w deszczu. Ale jednak maj mi też doskwierał w tym roku.
Maszynka do mielenia zboża? Brzmi jakbyś miała przenośny młyn, czy wiatrak. Szkoda że potencjał nie wykorzystany, ale co się odwlecze... No. Ale najpierw ogród, bo przecież wciąż urządzasz, to ma pierwszeństwo.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sąąąąąąą!!!!! Dzisiaj dojechały! Moje wakacyjne prezenty (znaczy mój portfel je opłacił, ale dla mnie to taka nagroda).
Araucana
Dwie kury + kogut
Kogut troskliwy, poił kurki z dziobka, sypał karmę pod nogi. Wszystkie takie spokojne, wcale się nie boją, na ręce się bierze, nawet kogut wzorem opanowania i cierpliwości.
A i jajko mi zniosła jedna z kurek! No, nie na darmo mówią o nich kury wielkanocne -lekki turkus skorupki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu śliczne kurki, dają Ci chyba wiele radości.
Ta pierwsza bez ogona? :oops:
Jajko wygląda jak od egzotycznego ptaka.
Takie kury mogą być piękną ozdobą ogrodu, ale chyba robiły by szkodę, tak jak każde? :)
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jej Aniu ależ świetne jaja nie widziałem takich jeszcze :D
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Jej, piękne te nowe kurki, i cudne jajka znoszą - czyżby też miały lekko zielonkawe nóżki?
Oczywiście pozdrowienia dla całego kurnika ;:138 ;:196 :wit
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajeczko, właśnie słuszna uwaga. Ta rasa kur nie ma ogona :) . Nawet kogut go nie posiada. Araucany pochodzą z Chile, gdzie były hodowane przez Indian i stamtąd dopiero trafiły do hodowców w Europie. Oczywiście zachowują się jak każde kury -kopią, grzebią, jedzą zielone.

Adrianie, ze względu na rozmiar kury, jajko jest małe - ale kolorek ma fajny, to jeden z powodów dla których chciałam je mieć :)

Aniu, nóżki mają taki nieokreślony kolor, takie szaro-bur-siny. Jutro im się lepiej przyjrzę, bo dzisiaj to za dużo emocji miały.
Jedna araucana próbowała przeskoczyć siatkę w kurniku i przejść do kurczaków, musiałam ją ściągać- siadła mi nóżkami na otwartej dłoni, uniosłam ją jak piórko. Kogut usiłował spacyfikować nioski, ale biedaczysko skończył pod grzędą - po prostu go wyśmiały, po tym jak stoczyły z nim kilka bójek :shock: . Ale pieje donośnie :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czyli nie musisz malować jajek na Wielkanoc :;230
Już mają kolorek.
Twoje pomidorki takie zioloniutkie listki mają. U mnie chyba za sucho w tych donicach. Zżółkły ździebko. Na drugi rok muszę im większe mieszkanko zapewnić.
Ale i tak będę się cieszyć smakiem własnych pomidorów za niedługo. Juz nabierają rumieńców.
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Aniu kurki super :uszy kogucik też niczego sobie ;:63 ale jajka bajer ;:63 na święta pisanki gotowe ;:108
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No właśnie te kurki nie mają ogonów, to takie jajo-kurki :) Ale za to "umaszczenie" piękne, balejaż świeżutki! Czyli kogut cienias... Dobrze, że chociaż pieje donośnie...Jak u ludzi, słaby fizycznie, to choć mocny w gębie :;230 Jajka zielone, a jajecznica jakiego koloru?
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Aniu Indianie mieli kury? Czytałam jakiś czas temu książkę o Ameryce prekolumbijskiej i tam pisali, że Indianie hodowali tylko świnki morskie i psy. Jeszcze sprawdzę, czy czegoś nie pomyliłam.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, dokładnie po to te kurki, bo będę mieć białe od leghornów, beżowe od niosek i te niebieskawe od araucan. A jakby kiedyś jeszcze marans się trafił z tym czekoladowym brązem :lol: .
Pomidory to żarłoki, muszą mieć miejsce do wzrostu. Twoje się rumienią, to będziesz miała wcześniej niż ja :D

Majeczko, kurki to sporo radości, wczoraj obserwowałam jak się układały do snu.

Martuś, dokładnie, według wzorca mają być jak najbardziej obłe. Są niskie, przysadziste. Ale ciekawskie, skoczne i lotne. Niesamowicie grzeczne. Kogucik to dżentelmen. Widać że nie lubi bić kobiet, uspakaja je łasząc się i owijając szyją. Pazury używa w obronie własnej. Jajko w środku normalne, podobno smaczne na jajecznicę. Niektóre źródła podają że ma mało cholesterolu.

Madziu, informacje o tej rasie są różne. Jedni podają że pierwsze opisy są z wyprawy Magellana, że te kury były już w dżungli i pochodzą od innych przodków niż kury azjatyckie. Inni twierdzą że to rasa powstała przez krzyżówki drobiu przywiezionego przez konkwistę. Jakby nie było, stworzyli je Indianie, tylko kwestia kiedy.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Aniu, kurki super. Bardzo mi się podobają takie dziwolągi.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, Twoja wiedza i wszechstronność jest doprawdy imponująca ;:138
Z ogromną przyjemnością obserwuję Twoją przygodę z drobiem, kurki śliczne-egzotyczne...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, a na żywo jeszcze zyskują :) zwłaszcza że gadają bardzo dużo.

Aniu, musiałam się dowiedzieć co będzie u mnie mieszkać :) Wiele ciekawych historii drobiowych można znaleźć na forach hodowców ptaków ozdobnych.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”