Ogród 2010 - Priam cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Re: Ogród 2010 - Priam cz.3

Post »

Priam pisze:pomogłem dziadkom ściągać eternit z dachu i w między czasie zajmowałem się ogrodem ;) Fotki są i to sporo więc będzie co oglądać ;)
Ło matko !!! Przemku mam nadzieje że się zabezpieczyliście a co z tym potem?? jakaś utylizacja czy cóś
do szafirków mam wstręt bo mam rozkopane po całym ogródku i rośnie mi po 1 włosku......
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak tam roślinki, posadzone? :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Onko37 - nie było tak źle. Myślałem, że eternit zacznie się kruszyć i pylic, ale nie było tak źle. Dziadkowie załatwili sobie też 4 pomocników więc sprawnie poszło. Teraz muszę się dowiedzieć od jednej z moich wykładowczyń gdzie się zgłosić żeby odebrano eternit, bo głupio byłoby, żeby leżał na podwórku!
U mnie na całe szczęście szafirków nie ma za dużo więc problem z głowy. Jednak na rabacie koło wierzby mandżurskiej zauważyłem siewki szafirków, więc mysśę, ze za rok będzie już iście niebiańsko.

Walentyno - co zabrałem to wsadziłem ;) Teraz pozostaje czekać na efekty.
Zamierzasz być na Targach w Chorzowie w maju :?:

NOCNA SCENERIA
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku, nocne ujęcia super ;:215 . Tulipany wyszły, jak by były pomalowane na srebrno :D Szachownica perska będzie Ci niedługo kwitła :shock: U mnie niestety idzie tylko w liście. Podsypywałeś ją czymś ?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku fajnie wyglądają nocne rabatki ,a po krokusach zostały już tylko listki .Gwiazda się fajie prezentuje .Podziwiam Cię za inność
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mutari - ten srebrny kolor to oznaki mrozu :( ale jak się okazało nie bardzo groźnego. Szachownicę perską mam pierwszy rok. Przed jej posadzeniem przekopałem okrąg i zasiliłem nawozem do cebulowych - otrzymany z cebule.pl . A ja myślałem, ze szachownica perska już mi rozkwitła :;230

JAKUCH - rzeczywiście po krokusach nie ma śladu. Nie został nawet jeden kwiatuszek ;) Wykosiłem trawę wokół nich i zostały dwa kształty, które zobaczysz niebawem ;)
"Inność" jest fajna o ile nie przekracza pewnych granic. Cieszę się, że umiem zachować tę granicę ;)
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pomysły Przemku były rzeczywiście dobre i spełniły swoje zamierzenia.
Gwiazda tulipanowa też prezentuje się oryginalnie. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Nocne przymrozki dają w kość. Nie miałem strat po tej zimie , a teraz , przy pierwszym przymrozkach straciłem przyrost Rh. Niektóre pąki zakwitły a pozostałe poszły w liście.
A szachownica, widzę, że nie do końca jeszcze rozwinęła paków. Ale jest bardzo ładna. U mnie tylko liście, ale za to u Ciebie będę cieszył oczy oglądając twój okaz :D Możesz zrobić jej zbliżenie , jak będziesz na wsi ?
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Przemku, skopiuję Ci z internetu

Częste są pytania, dlaczego cesarska korona nie kwitnie? Przyczyn może być kilka:
? zbyt lekka jałowa ziemia
? za słabe nawożenie
? kwaśna ziemia
? zagęszczenie roślin
? sadzenie w obrębie systemu korzeniowego drzew i krzewów
? duże wahania temperatury w glebie w pobliżu cebuli przy zbyt płytkim posadzeniu
? przechowywanie wykopanych cebul w zbyt wysokiej temperaturze

Większość źródeł nie podaje pH gleby, niektóre jednak wskazują na ziemię obojętną.
I jeszcze ciekawa stronka http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,72162,3484685.html

Ja też mam szachownicę perską, ale moja to dzidziuś w porównaniu do Twojej.
:wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Przemku, to tak jest. Plany można miec ale nie zawsze wychodzi by je zrealizować. PIĘKNIE JUZ MASZ W OGRODZIE.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko - jak na ilość czasu, która mogę poświęcić dla ogrodu to i tak bardzo fajnie wszystko to wygląda ;) Gwiazda zdaje mi egzamin i jestem z niej dumny. W najbliższym czasie najchętniej pozbyłbym się starego płotu dziadków - szpeci wszystkie zdjęcia roślin, które rosną przy nim a dodatkowo próchnieje!

Marcinie - tak się złożyło, że mam jedno zdjęcie z większym powiększeniem więc niebawem się go spodziewaj. Z szachownicami jest u mnie różnie, ale cieszę się, ze szachownica perska od saagi tak fajnie się rozwinęła.

Basiu - jesienią koniecznie wysadzę te szachownice, które nie kwitły i znajdę dla nich lepsze miejsce. Szczególnie te przy wierzbie mandżurskiej i te koło róży pnącej. Moze to w tym problem.

Ogis1 - całe szczęście, że rzeczywistość potrafi nas pozytywnie zaskoczyć. Chociaż zdarzają się przypadki niezależne od nas...

Sobota - poranek
- przy floksie wiechowatym
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
- w centrum liście zawilca wieńcowatego (prawdopodobnie De Caen)
Obrazek
- rabata w kształcie gwiazdy
Obrazek
ciemiernik biały
Obrazek
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Igorze - pomysłów to ja mam mnóstwo ;) Gorzej z funduszami na realizację ;:224
A co do odwiedzin to wieczorem mam zamiar nadrobić moje nieobecności w kilku wątkach ;)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Przemku- duży mróz był u Ciebie, aż się tulipanki biedne ponaginały.Szachownica Perska pięknie Ci zakwitła, u mnie szachownice nie chcą kwitnąć, poza kostkowaną. :)
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

dawno nie zaglądałam do ciebie i tylko moge powiedzieć,że ooooooooooooooooooooooooch jakie widoki .A tulipanki (nie żebym im nie wspólczuła)ale slicznie wyglądają takie przyprószone mrozikiem i te nocne to już normalne przegięcie biegać w nocy z aparatem ;:224 i robić takie cuda :wit
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tajko - jak się okazało mróz mnie tylko wystraszył. Tulipany szybko się podniosły, natomiast z szachownicami jest bywa różnie. Nie tylko u Ciebie.

Marzanko - bieganie w nocy z aparatem pozwala mi chociaż w nocy zobaczyć jakie zmiany zaszły w ogrodzie. W ciągu dnia czasami brakuje czasu ;)

Biała bergenia
Obrazek
Tulipany
Obrazek

Obrazek
Hiacynty
Obrazek

Obrazek
Hiacynty i szafirki wokół wierzby mandżurskiej
Obrazek
Narcyz
Obrazek